Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yönelik yaptırım kararları, Malatya'dan bu ülkeye kayısı ihracatını ciddi anlamda etkilemedi.

 

Rusya'daki ekonomik kriz nedeniyle son yıllarda bu ülkeye kayısı ihracatı yüzde 30'lardan yüzde 10'lara düşünce alternatif ülkelere yönelen ihracatçılar, yeni pazarlar buldu. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ının, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70'inin Malatya'da yapıldığını anımsattı. Bu yıl yaklaşık 80 bin ton kuru kayısı rekoltesi oluştuğunu belirten Özbey, elde edilen kuru kayısının yüzde 80'e yakınının ihraç edildiğini kaydetti. Aylık ortalama 7-8 bin ton civarında kayısı ihracatı yapıldığını aktaran Özbey, "Malatyalı kayısı ihracatçımız bu yıl kasım ayı sonu itibarıyla kesin bir rakam olmamasına karşın 9 bin ton civarında kuru kayısı ihracatı gerçekleştirmiş. Bu da tabii ülkemiz için, Malatya için sevindirici. Ekonominin çarkları dönmeye devam ediyor" dedi.

 

Kuru kayısı ihracatının en fazla ABD'ye ve Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını belirten Özbey, "Malatyalı ihracatçımız, geçen yıl Rusya'da başlayan ekonomik kriz dolayısıyla buraya kayısı ihracatımız azalınca alternatif ülkeler aramaya başladılar ve bu sayede ihracat yaptığımız ülkelerin sayısı 100'den 110'a çıktı. Tabii ki Malatyalı kayısı ihracatçıları da boş durmuyor. Bir pazar kapanınca bir pazar açılıyor. Ben bundan da son derece sevinçliyim. Çünkü ihracat yapılan ülke her yıl artmakta. Belki önümüzdeki yıllarda çok farklı sayılara ulaşacağız" diye konuştu.

 

"RUSYA'YA İHRACAT YÜZDE 10'LAR CİVARINA DÜŞMÜŞTÜ"

Geçmişte iyi bir kayısı alıcısı olan Rusya'nın son yıllarda yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle kayısı alımını azalttığını anlatan Özbey, şunları kaydetti: "Rusya'da ekonomik kriz olmadan önce ve rekoltemizin bol olduğu dönemlerde Rusya iyi bir alıcıydı. Yani ürünümüzün, rekoltemizin yüzde 25-30'una kadar ihracat gerçekleştiriyorduk. Rusya'da başlayan krizden dolayı kademeli olarak Rusya'ya kayısı ihracatı azalmıştı. Yüzde 10'lar civarına düşmüştü. Bu nedenle ihracatın son gelişmelerden pek etkileneceğini sanmıyorum. Çünkü Malatyalı ve Türk ihracatçı alternatif pazar aramaya ve bulmaya devam ediyor."

 

"İHRACATTA SIKINTI OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"

Esnaf Kenan Öztürk ise Rusya'nın savaş uçağının angajman kuralları çerçevesinde Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye uygulamaya çalıştığı yaptırımların dünya kayısısında söz sahibi olan Malatya'da alternatif pazarları üretebileceğini söyledi. Malatya kayısının sadece Türkiye için değil, dünya için önemli olduğunu dile getiren Öztürk, "Kayısı ihracatında herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum. Türkiye alternatif pazarlar bularak kayısı satışını sürdürecektir. Kayısı ihracatından herhangi bir sıkıntı yaşamayız. Dünyaca ünlü olan Malatya kayısısını her ülke almak ve tüketmek ister. Yeni pazarlarla bunun daha da genişleyeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim