ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ – ORHAN SAĞLAM

Dün üç ayrı toplantıda Kapıköy’ün açılması konuşuldu. Kentin yöneticeleri Ankara’da bakana açılması yönünde talep iletirken kentin turizmcileri ve önemli STK’ları aynı gündem ile buluştu. Van’ın en büyük sorunlarından olan Kapıköy’ün açılamaması turizm sektörünün önemli isimlerinin bir araya gelmesiyle tartışıldı. “Kapıköy açılsın” çağrıları yapan kent dinamikleri ekonomik çıkmazdan kurtuluş için sınır kapısının açılmasının şart olduğunu söyledi.

Çin’de ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılmaya başlayan Koronavirüs Türkiye’nin sınır ticaretini de vurdu. Komşumuz İran’da birçok ölüme yol açan ve sınır kapılarının kapanmasına neden olan virüs nedeniyle İran ile ticaret yapan sınır ili Van ekonomik olarak sıkıntı yaşamaya başladı. Virüsün Türkiye’de görülmesinden kısa bir süre sonra kapatılan kapılar ve uçuşların en büyük kayıp yaşatan geçiş olan Kapıköy’ün kapatılması çok konuşulan bir konu olurken, şimdi de açılması yönünde yapılan çağrılar artıyor. Van’ın en büyük sorunlarından olan Kapıköy’ün açılamaması turizm sektörünün önemli isimlerinin bir araya gelmesiyle tartışıldı. Haldi Otelde bir araya gelen turizmciler ve Van ekonomisinin önemli isimleri Kapıköy’ün açılması için toplanıp Van’ın önemli kurum ve amirlerinin yanı sıra siyasi partilere gideceklerini kararlaştırdılar.

ÖZGÖKÇE: BİRÇOK ESNAF KEPENK KAPATTI

Toplantıda bir konuşma yapan TÜRSAB Başkanı Cevdet Özgökçe, Belediye Başkanı ve Vali Mehmet Emin Bilmez’e teşekkür etti. Özgökçe, “Aynı ülkede yaşıyoruz, sınır ili olan Van turizmin en gözde yeri konumundadır. Turistlerin Van’a gelememesi esnafı ve halkı zora soktu. Bundan dolayı en çok etkilenen kesim ise hazır giyim esnafı ve buna bağlı olarak birçok esnaf kepenk kapattı. Şuan pasajlar boş bir şekilde duruyor. Kapıköy bir türlü açılmadı ne zaman açılacağını da bilmiyoruz. Esnaf mağdur durumda, inşallah bundan sonra daha iyi olur.” Dedi.

BERGE: KAPIKÖY, GÜRBOLAK VE ESENDERE SINIR KAPILARI MUTLAKA AÇILMALI

Özgökçe’den sonra bir konuşma yapan Van ESOB Başkanı İsa Berge, “Biliyorsunuz pandemi döneminde otellerin yüzde 70’i iş yapamaz hale geldi. Van’da kapılar kapalı turist gelemiyor fakat Rusya’dan Antalya’ya son bir ayda yarım milyona yakın turist gidebiliyor. Tahran’dan İstanbul’a uçuş seferleri var. Fakat Van için kapılar kapalı bence gerekli önlemler alındıktan sonra turistleri burada ağırlamada bir sakınca yok kanaatindeyim.  Bütün turizmciler bir araya gelirsek bu sorunlara bir çözüm bulabiliriz. Tek bir oda veya bir kişi olarak devam edersek bunu başaramayız. Kapıköy, Gürbolak ve Esendere sınır kapılarımız mutlaka açılmalı yoksa başka çaremiz yok.” Şeklinde konuştu.

YEŞİLAĞAÇ: KAPIKÖY SINIR KAPISI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI HIZLANDIRALIM

Daha sonra bir konuşma yapan Van Otelciler Derneği Başkanı Reşat Yeşilağaç ise “Kapılar açıldıktan sonra esnaf ve sanatkârlarımızın kredi ihtiyacı olmaz. Kredi borçlarımızı ödemeye hazırız. Kimse bize borç para vermesin kimse kredilerimizi ertelemesin sadece tek isteğimiz Kapıköy sınır kapısını açsınlar. Bizde kendi ekonomimizi güçlendirmeye ve canlandırmaya hazırız. Burayı turizm kenti yaptıkları için turizm işletmelerini kutluyorum. Buradan yetkililere sesleniyorum lütfen Kapıköy sınır kapısı ile ilgili çalışmaları hızlandıralım.” Dedi.

KARADUMAN: ÜLKE OLARAK 7-8 AYDIR SALGINLA İLGİLİ SORUNLAR YAŞIYORUZ

Toplantıda bir konuşmada Van Terziler Odası Başkanı Çetin Karaduman yaptı. Karaduman, “Bugünkü toplantımızın amacı bölgemizin turizm açısından yaşadığı sorunlar. Bu zor süreçte ekonomi ile ilgili ciddi sıkıntılar içerisindeyiz. Ülke olarak 7-8 aydır salgınla ilgili sorunlar yaşıyoruz. Bundan dolayı 18 Mart’tan sonra sınır kapısı maalesef kapatıldı. Herkesin kapı ile ilgili yoğun bir talebi var, bizde bu konuları ara ara başkanlarla görüşüyoruz. Türkiye’nin bütün sınır kapıları açık ama Van’daki sınır kapısı kapalı, bizim coğrafyaya negatif bir ayrımcılık yapılıyor. Bu konuyla ilgili Van halkı ciddi sorunlar yaşamaya devam ediyor. Bizler çok zor bir süreçten geçiyoruz bunun farkındayım. Birçok vatandaş dükkanını kapatmak zorunda kaldı, birçoğu ise kapatmak için gün sayıyor. Van ile ilgili birkaç sorun daha var onlardan da söz etmek istiyorum. Maalesef ilimizde adam kayırma derdindeyiz, bunlara artık son vermemiz lazım. Biz kimsenin adamı olmamalıyız sadece milletimizin adamı olmalıyız. Misal diğer illerde yetkililer toplanır o şehir için sorunlara çözüm bulunulur ama bu Van’da pek mümkün olmuyor. Bizim bunu da yapmamız gerekir.” İfadelerine yer verdi.

“BİZ BİR ARAYA GELEMİYORUZ Kİ SORUNLARA ÇARE ARAYALIM”

Karaduman’dan sonra bir konuşmada Van TB Başkanı Naif Süer yaptı. Süer, “Bu sorunlar sadece turizmde değil tarım sektöründe de aynı sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu sorunların ana sebebi STK kuruluşlarının şeffaf olmamasıdır. Bugün Van’da bir sorun varsa inanın sorun bizdedir, özeleştiri yapmamız şart. Biz bir araya gelemiyoruz ki sorunlara çare arayalım. Diğer şehirlerdeki sivil toplum örgütleri birleşip sorunlara çözüm buluyorlar. Biz bunu Van’da da yapmalıyız, sorunlara ancak birleşince çözüm bulabiliriz.” Diye konuştu.

TUĞRUL: 200’E YAKIN ARACIM VAR, HİÇBİRİ ÇALIŞMIYOR İFLASIN EŞİĞİNDELER

Van Şoförler Odası başkanı Emin Tuğrul da toplantıda yaptığı konuşmada, “Turizmciler ve diğer sektörler bu süreçte ne kadar mağdursa bizde servis taşımacılığı olarak bir o kadar mağduruz. Biz gereken hesapları gereken yerlere veriyoruz. Sizler için mücadele ediyoruz. Herkes bir araya gelip yumruğumu bir etmesi gerekir. Böyle yapmadığımız sürece çözüm bulmak zorlaşır. Bütün sınır kapıları açık fakat Van sınır kapısı kapalı, buradaki esnaf ve halk bunun mağduriyetini yaşıyor. 200’e yakın aracım var, hiçbiri çalışmıyor iflasın eşiğindeler. Bu toplantıda güzel fikirler ortaya atılırsa çözümü için de mücadele edilir. Bir olup güçlerimizi birleştirmemiz gerekir.” Şeklinde konuştu.

“VAN’IN TANIMIYLA İLGİLİ CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ”

Yapılan konuşmaların ardından toplantıya katılan turizmciler sorunlarını anlattı. Turizmcilerin geneli Kapıköy’ün açılması yönünde taleplerini dile getirirken, kapının açılması ile Van’ın yeniden eski canlılığına kavuşacağına dikkat çekti. Soru cevapların ardından yeniden söz alan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, kentin tanıtımıyla ilgili ciddi eksikliklerin yaşandığını kaydederek, “Van’ın tanımıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bizler fuarlara gittiğimizde rakiplerimize nasıl başarı sağladıklarını soruyoruz? Turizm camiası olarak bir fon ayırdıklarını belirterek atıl durumda olan kamu binasını Valilik kanalıyla alıp kiraya verdiklerini ve turizm acentalarına kira getirisi olarak verdiklerini söylediler. Bu durumu biz Van’da beceremedik, çok zor sıkıntılar yaşıyoruz turizm ile ilgili. Bu sıkıntılarla ilgili bugün böyle bir toplantı düzenlemek istedik, önce var olan sorunlar nelerdir, nasıl aşılır bununla ilgili fikir alışverişinde bulunacağız ardından Siyasi, Valilik ve yetkili kurumlarla bu durumları konuşacağız. Bu saatten sonra ne yapabiliriz, nasıl yapabiliriz, ne yapmamız gerekiyor bu durumla ilgili konuşmamız gerekiyor, benim düşüncem burada bir istişare kurulu ayarlayalım bir heyet olsun, bu heyet önce ilin valisine sonra mevcut iktidarda olan partimizin yöneticilerine, milletvekillerine bütün siyasi partilere gidelim sıkıntı ve dertlerimizi anlatalım, yardım talebinde bulunalım.  Turizm işletmeleri ne şartlar altında kurduğumuzu biliyoruz, çok zor şartlar altında işletmelerimizi kurduk ama bugün yüzde 25 oranında dolulukla karşı karşıya.” Dedi.

“BU COĞRAFYANIN SINIR KAPILARI NEDEN KAPALI?”

Kapıköy Gümrük Kapısının biran önce korona virüs tedbirleri kapsamında açılması gerektiğini söyleyen Özgökçe, “Türkiye’de tüm sınır kapıları açık, bu coğrafyanın sınır kapıları neden kapalı? Tüm kapılar kapalı olsa devletimizden Van’a özel gelin kapılarımızı açın, bu pandemi sürecinde sınır kapıları sadece Van için açılsın demiyoruz. Pozitif bir ayrımcılık istemiyoruz sadece tüm ülkede olduğu gibi Van, İran sınır kapılarının açılmasını istiyoruz, bize şuan yapılan muamele zulümdür başka bir şey değildir. Biz devletten kredi talep etmiyoruz, hibe talep etmiyoruz, Devlet gelip burada fabrika kurup bizleri çalıştırsın demiyoruz, bize bedava para versin istemiyoruz sadece gümrük kapıları korona virüs tedbirleri kapsamında açsın İran ve Irak bu kente yeter. Uçakla yan yana insanları getirmek, bununla birlikte sınır kapılarının kapalı kalması akılara ziyandır. Siyasi partilere gidip sorunları söyleyelim ve onlara söyleyelim bu soruna çözüm getirilmezse onları halka şikâyet edeceğiz, bir turist bu şehre geldiği zaman 100 esnafa ekmek kapısı oluyor, 200 küsur esnafa alıveriş yaparak can veriyor. Turist geldiği zaman sadece turizmci ve otelciler faydalanmıyor, tüm Van esnafı bu durumdan faydalanıyor. Bu günden sonra ne yapabiliriz bunun hesabını yapmamız gerekiyor. Van için birlikte hareket ederek turizm konusunda ileri taşımamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Toplantının ardından oluşturulan bir turizm heyeti ile Van valisi ve ilde bulunan tüm siyasi partilerin il başkanlarına gidileceği kararlaştırıldı.

Editör: TE Bilisim