ŞEHRİVAN HABER: SERCAN CANSIZ-ERDAL ERBAŞ

 Van Gölü çevresindeki belediyelerin birlik yapma toplantısının ardından yapılan eylem planı toplantısında Van Gölü için kentte tam bir seferberlik olduğu vurgusu yapıldı. Son yıllarda gerek kirlilik gerek kuraklık ve gerekse güzellikleriyle dünya gündemine oturan Van Gölü, konuşulmaya devam ediliyor. Van Gölü, geçtiğimiz gün belediyeler birliğinin oluşum toplantısında gündemin ilk maddesinde yer alırken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Van Valiliği de kentteki bir otelde gölün korunması için yapılan çalışmalar ve atılacak adımlar değerlendirdi. Toplantı da konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, kentte bir seferberliğin hâkim olduğunu ve herkes ise katkı sunduğunu söyledi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan ise bu süreci Van Gölü temiz olana kadar devam ettireceklerini belirtirken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan da Van Gölü’nün bütün kıyılarında suya girilebilecek bir hale geleceğini belirtti.

VAN’IN GÜNDEMİ: VAN GÖLÜ!

Toplantıda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, “Van Gölü ve Van havzası bize miras kalmış, bizden sonraki nesillere teslim aldığımız gibi teslim etmek gibi bir sorumluluğumuz var. Bir taraftan da hem Van Gölü hem bölgemizdeki doğa yavaş yavaş kirleniyor. Kirlenen ve elden çıkan bir doğanın ilerde imkân dahi bulunsa geri gelemeyeceğini biliyoruz ve buna sahip çıkmaya çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bölgenin korunması için genel bir talimat verdi ve değerli eşleri Emine hanımefendi de Van havzasının korunması için ne gerekiyorsa o çalışmaları himaye etmek üzere bu görevi üstlendi. Kendi adıma da bu işleri koordine etmek üzere eski milletvekillerimizden Sayın Gülşen Orhan’a da bu koordine görevi verdi. Yaklaşık iki yıldır bölgede çeşitli çalışmalar yapılıyor.” Dedi.

BİLMEZ: BÜTÜN PAYDAŞLARLA ÇALIŞMALARI YÜRÜTMEYE DEVAM EDİYORUZ

Bölgedeki doğanın yavaş yavaş kirlendiğini söyleyen Vali Bilmez, “Korunması gereken bazı alanlarımız Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından koruma altına alındı. Van Gölü, Van çevresinin kirlenmesinin önüne geçmek, kirlenen alanları yine temiz tutmak, hem evsel atıklar açısından hem atık suların çevrede yarattığı tahribatın önüne geçmek hem de bölgemizde yürütülen hayvancılık faaliyetlerinin özellikle hem akarsularımızda hem de göl sularımızda meydana gelen kirlenmenin önüne geçmek için neler yapmalıyız? Bunu bütün paydaşlarıyla bunun çalışmalarını yürütmeye devam ediyoruz. Alan yönetiminden, imar planına ve çevre düzeni planının tekrardan yapılması gibi birçok konuyu gündeme aldık. Bize sapasağlam gelen Van Gölü ve harika doğamızı bizden sonraki nesillere de aktarmak istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

“KENTTE BİR SEFERBERLİK HAKİM”

Van Gölü’nün bölge ekonomisine kazandırılması gerektiğini belirten Bilmez, “Turizmde bu doğadan yararlanmak istiyoruz. Daha kaliteli bir yaşam alanı yaratarak insanlara huzurlu bir ortamın oluşması için tüm birleşenlerle iki yıldır bir araya geliyoruz. Artık yavaş yavaş bunların sonuçları da verilecek. Kirlilik konusunda epey bir yol alındı. Arıtma tesisi, çöplerin depolanıp bertaraf edilmesi, hayvan pisliklerinden enerjinin elde edilmesi gibi çalışmalar da devam ediyor. Kentte bir seferberlik hâkim ve herkes katkı sunuyor. Ancak çevre konusunda bizim daha ciddi bir desteğe ve baskıya ihtiyacımız var. Bu doğayı bir kurumun korunması mümkün değil veyahut sadece devlet kurumlarının korunması da mümkün değildir. Bu doğayı hep birlikte 7’den 70’e kadar bütün kurum, STK, siyasi partilerle ve vatandaşlarımızla sahip çıkacağız.”

BİLMEZ: VAN GÖLÜ DÜNYANIN EN ZENGİNİ OLACAK

Önümüzdeki yüz yıl suyun en değerli olduğu dönemlerin biri haline geleceğini söyleyen Bilmez, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yüzyıl doğanın temiz havanın en değerli dönemi olacak. Bu yönü ile Van Gölü bölgemizin dünyanın en zengin olacak. Bugün daha konforlu bir yaşam için batıya göç eden insanların illeri ki dönemlerde bölgemizi daha çok tercih edeceklerdir. Bölgemizin daha çok keşfedilmeyi bekleyen yeri var. Basın mensupları arkadaşlarının daha çok bu bölgeye sahip çıkmalı. Süphan gölünü de tanıtalım, Van Gölü altında bulunan mikrobiyalitleri de tanıtalım. Geçmişte burada yaşanmış bütün uygarlıklara sahip çıkarak, bütün inançların var olan kalıntıları, var olan eserlerini ayağa kaldırarak bir inanç turizmi merkezi yapmalıyız. Bölge tarih boyunca hoşgörüsü ile bilinmiş bizim tekrar kentimizi hoşgörü iklimi, kardeşlik duygularını hâkim kılmamız gerekiyor. Vatandaşların, STK’ların ve kamu kurumları el ele vermiş daha güzel bir gelecek inşa etmeye çalıştığı bir Van bölgesini inşa edelim. Van bir şehri ifade etmiyor bir bölgeyi temsil ediyor.”

EYÜP: DAHA İYİ VE DAHA TEMİZ BİR GÖL İÇİN ÇABALAYACAĞIZ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, “Van Gölü’yle ilgili daha önce beraber yürüttüğümüz, yaklaşık 1 buçuk yıldır takip ettiğimiz bir eylem planı çerçevesinde, yapılan faaliyetleri gözden geçirme noktasında Van’a geldik. Burada hep beraber bu faaliyetleri değerlendireceğiz. Bütün bileşenleriyle Van Gölü’yle ilgili ortaya çıkan, var ise olumsuzları gidermek, daha iyiyi, daha güzeli nasıl yapabiliriz çalışmalarını ortaya koymak üzere bir çalışma yapacağız. Bu süreci Van Gölü temiz olana kadar devam ettireceğiz. Ondan sonraki süreçte ise korumayı nasıl devam ettireceğimizin çalışmalarını yine birlikte sürdüreceğiz.”

ÇALIŞMALAR KISA SÜREDE TAMAMLANACAK

“Bu anlamda güzel çalışmalar yapacağıma inanıyorum. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak hem çevre yönetimi genel müdürlüğü, hem tabiat varlıkları koruma genel müdürlüğümüz hem de diğer birimlerimizle Van Gölü’nün korunmasıyla ilgili burada atılacak adımlarla ilgili hem yerel yönetimlerimize destek noktasında hem kamu idareleri organizasyonları noktasında bütün gayretlerimizi ortaya koyacağız. Kısa bir süre içerisinde Van Gölü’müzü nasıl daha iyi koruyabiliriz çalışmasını yapmış olacağız.” Şeklinde konuştu.

ORHAN: DAHA TEMİZ BİR VAN GÖLÜ DAHA TEMİZ BİR VAN

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, daha temiz bir Van Gölü için elimizden gelen her şeyi yaptıklarını söyleyerek sözlerini şöyle devam ettirdi: “2 yıldan beridir yürüttüğümüz Van Gölü Koruma Eylem Planı çerçevesinde bir aradayız. Bu çalışmayı Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri Sayın Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütmeye çalışıyoruz. Bizler de koordinatörlüğünü yapıyoruz. Bu projenin sürdürülebilir bir şekilde devamlılığını koordine etmeye çalışıyoruz. Kurumlarımızla, STK’larımızla, belediyelerimizle birlikte, güç birliği ile ileriye doğru taşıyacağız. Hem Ankara’da hem de Van’da bir dizi programlar düzenledik ve bir araya geldik. Bu süreçte önemli mesafeler kat ettik. Bilindiği gibi Van Gölü’nün kirlilik kaynaklarından en büyüklerinden bir tanesi olan kirli atık su kaynağıydı. Bunu da tamamlayarak bertaraf ettik.” ifadelerini kullandı.

“VAN GÖLÜ’NÜN BÜTÜN KIYILARINDA SUYA GİRİLEBİLECEK”

Katı atık tesisi ile Van’da bir ilke imza atıklarını dile getiren Orhan, “Çevre Bakanlığı ve Van Büyükşehir Belediyemizle birlikte geçtiğimiz yıl Van Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisimiz devreye girdi. Daha sonra Van Entegre Katı Atık Tesisimiz devreye girdi ve birçok merkezde de katı atık aktarma istasyonları devreye girdi. Bu bizim için sevindirici iki olay oldu. Belediyelerimiz aynı şekilde hızlıca katı atık aktarma merkezlerini devreye sokuyorlar. STK’larımız, belediyelerimizle birlikte, Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte farkındalık oluşturmaya çalışıyorlar. DSİ bu süreçte dere ıslah çalışmalarını gerçekleştiriyor. Van Gölü’nde dip tarama faaliyeti bizim için çok önemli bir unsurdu. Bunu Çevre Bakanlığı ve belediyemizle birlikte kış şatlarına rağmen başladığı günden bugüne kadar devamlı bir şekilde hiç aksatmadan sürdürüyor. Sıfır atık yönetimi programı Türkiye’nin birçok ilinde gerçekleşmemişken, Van’a öncelemiş bulunuyoruz. Belediyelerimiz de bu anlamda çalışlarını hızlı bir şekilde sürdürüyor. Hepimizin güç birliği oluşturarak, bunun devamlılığını sağlaması gerekiyor. 4-5 yıl içerisinde bu hızla devam edersek, Van Gölü bütün kıyılarında suya girilebilecek bir hale gelecek.” Dedi.

Editör: TE Bilisim