ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ – ORHAN SAĞLAM

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından ulusal kalkınmada yerel yönetimlerin yeri ve önemini vurgulamak amacıyla 11 farklı ilde düzenlenecek olan ‘Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel İstişare Toplantıları’nın ilki Van’da başladı. Kentleşmeye, kalkınmaya ve kente dair birçok başlıkla toplanan toplantıya Türkiye genelinden birbirinden önemli isimler katıldı. Bölgenin Son dönemlerin öne çıkan şehirlerinden Van’a, Ağrı’dan Hakkari’ye kadar birçok ilin, yerel yöneticisinin katıldığı toplantıda genel manada illerin genel sorunları, potansiyelleri ve gelecekleri konuşuldu. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in Van’ın tarım ve hayvancılık konusundaki potansiyelini ele alıp masaya yatırdığı toplantıda bölge illerinin ana gündemi kalkınma sürecinde terörden kurtulup sağlam bir kalkınmayı başarmak oldu. Birçok ilden belediye başkanı aynı sorunlardan dem vurarak terör konusunun en önemli sorun olduğuna vurgu yaptı. TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda akademisyenler, bölge belediye başkanları, kalkınma ajanslarından temsilciler ve bürokratlar katılım sağladı.

BİLMEZ: BÖLGEDE YAŞADIĞIMIZ SIKINTININ SİZLERİN DİKKATİNE SUNMAK İSTİYORUM

Toplantıda konuşma yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, TBB’nin 11 bölgede bu tarz toplantıların planladığını ve ilkini Van’da başlatıldığını ifade etti. Bilmez, “Ülkemizin dünyadaki rekabet gücünü artırabilmek için mutlaka yerel bütün dinamikleri hareket geçmeliyiz. Belediyeler deyince her alanda konulara hangisine değinilirse temelini belediyeler oluşturuyor. Bölgede yaşadığımız sıkıntının sizlerin dikkatine sunmak istiyorum. İl özel idareler varken iki şapkası vardı. Büyükşehir yasası kurgusu tarımsal alanla kurgulanmamış. Tarım sal alanda faaliyetlerde bulunduk belediyeler tarım ve hayvancılık alanında da faaliyette bulunabilir.” Dedi.

“VAN’IN YÜZDE 60 MERA HAYVANCILIĞINA UYGUN POTANSİYELİ VAR”

Vali Bilmez, “Sahaya geldiğimizde içme suyu kanalizasyon, yol talepleri var ama Van’da karşılaştığımız durumu anlatmak istiyorum. 483 kilometre sulama kanalını temizledik. 63 sulana göletini temizledik, 1650 km arazi yolunu yaptık. Yerel tohumlarımızdan 100 bin fide üretip ücretsiz dağıttık. Bütün bu çalışmalar sokaktaki talebin yüze 10 bile karşılayamadık. DAP'ın bu konuda destek aldık. Tarımsal alanın bir anlamda büyükşehir belediyelerde sahipsiz kaldığını görüyoruz. Bu bölgenin en çok hareket geçilmesi gereken yerel dinamiği tarım ve hayvancılık. Yüzde 60 mera hayvancılığına uygun potansiyeli var ilimizin.” Şeklinde konuştu.

BİLMEZ: YEREL DİNAMİKLERİ MUTLAKA HAYATA GEÇİRMEMİZ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM

Vali Bilmez konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bölgedeki toplantıların bölgede yapılması vatandaşlarla yapılıp onların penceresinden bakmamız gerektiğine inanıyorum. Yerel dinamikleri mutlaka hayata geçirmemiz gerektiğine inanıyorum. Sanayi önemlidir ama tarımsal alanın da sahipsiz bırakılmaması gerektiğine inanıyorum. Bu konunun bölgemiz açısından önem taşıdığına inanıyorum.”

ŞAHİN: VAN BİZİM İÇİN KIYMETLİ

Toplantıda bir konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Van’ın kendileri için kıymetli olduğuna dikkat çekti. Şahin, “Bugün vana geldiğimizde ne kadar güzelleştiğini ne kadar değiştiğini gördüm. Bundan öce Van depreminde yeni bakan olduğum dönemde deprem olmuştu. Bakanlık olarak aylarca burada çalıştık. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Van’ın yeniden yapılandırılmasına büyük gayret göstermiştik. O günden bu güne eğişimi görmek bizi mutlu etti. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.” Diye konuştu.

“ARTIK DEPREM DEĞİL BİNA İHMAL OLUYOR”

İzmir depremini anımsatan şahin, “İzmir depremi ciğerimizi yaktı. Umutla beklediğimiz elif bebeğimiz bugün ayla bebeğimiz müjdeyi verdi. Mucizenin adı oldu. Önlem almazsanız bunlar devam edecek mesajı verdi. Çok fazla iş düşüyor. Bu yaşadığımız bütün sorunlar bir sonuç artık dünya koruyucu tedbirler üzerinden gidiyor. Her depremden sora canımız yanıyor ama 3-5 gün sonra her şeyi unutuyoruz. Buradan çıkıp bir an önce deprem hemen olacakmış gibi tedbirler alıyoruz. Master planlar yapıyoruz. Deprem master planı yapılmalı. TBB olarak bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Artık deprem değil bina ihmal oluyor genel kanaatimiz oluştu. Deprem master planını hayata geçirmemiz gerekiyor. Gaziantep'te çok hızlı deprem master planı alma kararı aldık. Marmara üniversitesine gittik. Yaşadığımız birçok sorunu çözecek alt yapı var burada. Maalesef teori ile pratiği birleştirmede de sorun yaşıyoruz.” Şeklinde konuştu.

ŞAHİN: DÜNYA NEREYE GİDİYOR

Şahin konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bizim çok hızlı şekilde araştırmaları hayata geçirmemiz gerekiyor. Biz buna karar verdik. Teknofest’te protokol imzaladık. Master planını hazırlayacağız. Depremde ne yapacağımızı bileceğiz bu sayede. En büyük mucize baştan koruyucu tedbirler almak. Bize düşen ne ise her konuda sizlerin emrindeyiz. Bir kardeşiniz olarak bu konularda hızlı yol alalım. Sizin verdiğiniz o rehberlik ölçüsünde halımız bu zor zamanlara karşı bilinçlendirelim ve bunu birlikte başaralım. Biz bugün kalkınmada yerel vizyon bölgesel toplantıları için buradayız. Dünya nereye gidiyor bunu anlamak lazım. Sınırlar kalktı diyoruz. Bunu anlamadan ne kentimizi ne de bölgemizi yönetebiliriz. Yenilenmezsek yeniliriz. İşini en iyi yapanı severim diyor yüce mevla.”

“HER ŞEY BİZE EMANET”

Birleşmiş Milletlerin birçok toplantısına katıldığını kaydeden Şahin, “Gittiğimizde konuştuğumuz toplumsal huzur barış lazım ekonomik kalkınmayla mümkün değil Böyle olsa Amerika virüse karşı bu kadar çaresiz kalmazdı. Medikal sanayinin bu kadar yükseldiği aşı ne zaman bulunacak yerli aşı ne zaman bulunacak maskelerden ne zaman kurtulacağız diye konuşmazdık. Çevresel kalkınma doğayı koruyacağız. Bu coğrafyadaki güzelleri koruyacağız. Dünyanın her yerinde ayrı bir güzellik var. Her şey bize emanet. Çevreye dokunma ekosistemi bozma diyor. Dünyayı cehenneme cennete döndürmek de bizim elimizde. İşi başına düşman 1000 doların altında binlerce insan yaşamak zorunda. İnsanı kalkınma diyor BM. İnsanı merkeze almazsan bugün başımıza bunlar gelir. 19 yıl önce bugün bizim iktidar olduğumuz gün. Benim ilk milletvekili olduğum gün. Büyük bir sınav. Önce insan dedik. Tam da bunun için buradayız. O gün ne kadar doğru çalıştığımızı gösteriyor bize. İsmimizin başı adalet ve dünyanın en çok adalete ihtiyacı var. Demokrasi ve kalkınma ikiz kardeş. O günden bugüne geldiğimiz noktada bölgesel kalkınma için çok yol katedildi.” Şeklinde konuştu.

ŞAHİN: VAN GÖLÜ O KADAR MUHTEŞEM FIRSATLAR VERİYOR Kİ

Şahin, “Dibimizde büyük bir kaos var. Kentimizin büyük bölümü mülteci. O nedenle bu bakış açısıyla baktığımızda ne yapmamız gerekiyor. Van gölü o kadar muhteşem fırsatlar veriyor ki. Kendi fırsatımızı kendimiz görmemişiz. Şimdi bunun üzerinde yeni yeni çalışıyoruz. Şimdi güvenlik açısından özel bir dönemdeyiz. Güvenliği tesis etmeden bir şey konuşamıyorsunuz. Bir kaos başladı 3 kıtadan adamlar gelip terör örgütlerini destekledi. Terör örgütleri komşumuz oldu iki patlama oldu. 55 bebeğimiz vefat etti. Bir insanın buna dayanması mümkün değil. MGK toplantısında Fırat Kalkanına karar verdi. Ondan sonra bölge rahatladı. Güveni tesis etmezseniz hiçbir kalkınma modeli işe yaramıyor. Güveni tesis etmemiz geriyor. Bölgesel kalkınmada şunu gördük. Her bölgenin kendine göre özel modeli var. Suyunu toprağını ne adar koruyorsun. Ne kadar önemli olduğunu gördük. İş makinesinin oluşturduğu gücü projelerle oluşturabilirsiniz. Biz sizlerin emindeyiz.” Dedi.

“YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİMİZİ KENDİMİZ OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR”

Şahin son olarak şunları söyledi: “Belediyeler birliğini dünyada yeni fon kaynakları nerede ve biz bunu nasıl alabiliriz diye çalıştık. Cumhurbaşkanımızın manifestosu var. Orada akıllı şehirler en önemli başlıklardan biri. Yerli ve milli üretimimizi kendimiz oluşturmamız gerekiyor. Hep birlikte bir sempozyum yaptık. Biz geldiğimizde akıllı ulaşımda çok kötüydük. Bunun devam etmesi mümkün değildi. Hemen 2017 karar verdik ve yeni bir sistem almaya karar verdik. Bütün sistemi oluşturduk ve akıllı ulaşımı başlattık.”

VAN'DAKİ KALKINMADA YEREL VİZYON BÖLGESEL TOPLANTILARI'NDA "KENT EKONOMİSİ" TARTIŞILDI

Toplantı, “Kent Yönetimi-Kent Ekonomisi” ve “Akıllı ve Yeşil Şehirler” başlıklı oturumlarla devam etti. Oturuma başkanlık yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, üniversitelerinin, hem öğrenci ve öğretim görevlisi sayısı hem de kapladığı alan bakımından bir ilçe belediyesi kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Kentlerin gelişmesinde, ilerlemesinde üniversitelerin de önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Şevli, bu anlamda geliştirilecek projelere üniversite olarak gereken desteği vermeye her zaman hazır olduklarını aktardı. Toplantıya katılan Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, "Kent Ekonomisi" başlığıyla yaptığı konuşmada yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

"TERÖR BELASINDAN KURTULMADIKÇA BİR ŞEY YAPAMAYIZ"

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan ise Doğu Anadolu Bölgesi'nin, yüz ölçümüyle ülkenin ikinci büyük bölgesi olduğunu, geniş meralarının bulunduğunu belirterek, ülke olarak bu potansiyelden bugüne kadar yeterince faydalanılmadığına dikkati çekti. Bölgenin hak ettiği yerde olmadığını aktaran Sayan, bölgenin ekonomisini düzeltmek için her şeyden önce huzurun, kardeşliğin olması, terörün olmaması gerektiğini vurguladı.

SAYAN: TERÖRE DUR DEMEMİZ LAZIM

Alt yapıdan önce her şeyi bir tarafa bırakarak terör belasından kurtulmaları gerektiğini aktaran Sayan, şöyle devam etti: "Terörü yok etmezsek imar planı yapamayız. Büyük bir bela ile karşı karşıyayız. Kentlerimizde son zamanlarda nüfus ve çarpık kentleşmenin birinci nedeni terördür. Van, bunun en büyük örneklerinden biridir. Birdenbire Hakkari'den diğer illerden binlerce aile Van'a gelmişse kentin planlamasını yapmak zor oluyor. Bunu çözmemiz lazım. Yerel dinamikler olarak, aileler olarak, askerden ve polisten önce bizim harekete geçmemiz ve teröre 'dur' dememiz lazım. Binlerce asker getirirsiniz bölgeye, askerler terörü bir noktaya getirir, bitirir ama giderler, bir daha dolar orası. Eğer siz kökten bir çözüm bulamazsanız, bununla ilgili her aileden ses yükselmezse, Diyarbakır Anneleri gibi her anne kendi çocuğuna sahip çıkmak için harekete geçmezse biz dünyanın en güzel planlarını da uygulasak, bunun bir gecede bozulacağına tanıklık edeceğiz. Z kuşağı diye bir gençlik ortaya çıktı. Ben buna karşı M gençliğini öneriyorum. Ülke milliyetçisi, muhafazakâr ve Müslüman bir gençlik öneriyorum."

UYUŞTURUCU YAŞINA DİKKAT ÇEKTİ!

Geleneğinden, inancından uzak olan gençlerin, terör ve uyuşturucu tacirleri için bulunmaz bir nimet olduğunun altını çizen Sayan, “Ağrı'da uyuşturucu 11 yaşına kadar düşmüş. Eğer gençlerimizi doğru yetiştirirsek bölgeyi asıl o zaman inşa etmiş oluruz. Akıllı şehirler inşa edersiniz ama aklını yitirmiş gençleri akıllı yapmadıktan sonra bunların bir önemi kalmaz. Bizim asıl uğraş alanımız, tarım ve hayvancılık olmalı. Nasıl Mersin'den, Adana'dan sebze, meyve dağılıyorsa bölgeden de tırlar dolusu et Türkiye'ye dağılmalı.” diye konuştu. Sayan, bir hafta içinde Ağrı Dağı'nı Azerbaycan ve Türk bayrağıyla ışıklandıracaklarını ifade ederek, “Tam da Ermenistan'ın göreceği alandan veriyoruz. Ermeniler o dağa bakarak daha çok çatlarlar, diye böyle bir girişimde bulunacağız.” dedi.

"TERÖR BİZİ YILDIRMAMALI"

Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay da kentte yönetimlerin, vatandaşlarla birlikte yapılması gerektiğini, makamların insanların ayağına götürülmesi gerektiğini vurguladı. Tarihi kentlerin bu yönleriyle öne çıkarılması ve yapıların restore edilerek turizme kazandırılması konusunda çalışmalara ağırlık verilmesi çağrısında bulunan Tanğlay, "Bölgede terör olayları vardı ama bizi yıldırmamalı. Biz insanlara aş, iş verirsek burada terör barınamaz. Uyuşturucu ve terör, en çok kahve köşelerinde barınıyor. Boş insanlardan ve o insanların psikolojik sorunlarından yararlanıyor ve gençlerimizi kandırıyorlar. Bölgemizin yönetim tarzında gönül belediyeciliğinin geliştirilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanımız döneminde yapılan hizmetler 80 yılda yapılmadı. İnsanlar hizmetle tanıştı. Bunu geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

"BÜYÜK PROJELER HAZIRLAMALIYIZ"

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen de vizyon konusunda bölgede ve birçok kentte sıkıntıların olduğunu, şehirlere doğru vizyonların yüklenemediğini belirtti.  Bunun bölge ve şehirlerdeki aktörlerin olaylara kendi pencerelerinden bakmasından kaynaklandığını dile getiren Demirdöğen, şöyle konuştu: "Teknolojinin hızla geliştiğini ve gelecek yıllarda toplumun diğer alanlarında önemli yer tutacağını görüyoruz ve bununla ilgili çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bölgesel kalkınmadaki en önemli sorunlarımızdan biri göçle ilgili. Bizim yapmamız gereken bu hareketliliği ilimizin lehine dönüştürmek. Kamu ve özel sektör iş birliğiyle bölgeyi çekici hale getirecek yatırımların yapılması ve çalışan kişilere nitelik kazandırılması en önemli konulardan biri görünüyor. Bizim bölgede mesleki eğitimi ön plana çıkararak nitelikli iş gücünü kazanmamız gerekir. Bir taş toplama makinesi, biçer, süt sağım makinesi almak, bölgenin kalkınmasına çok köklü bir katkı sağlamaz. Eğer Hollanda, sütü 40 kuruşa, biz 140-150 kuruşa mal ediyorsak bunu çözmemiz lazım. Projeleri daha büyük çaplı ve kapsamlı şekilde hazırlamamız gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim