ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA POLATCAN

Yaklaşık iki ay önce Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Van’a atanan Vali Ozan Balcı, kısa süre kendinden söz ettiren çalışma ve icraatlarA imza atmaya başladı. Göreve başlar başlamaz 8 yıldır bariyerlerle kapalı olan valilik yerleşkesini halk kullanımına açan Balcı, İpekyolu ilçesi Seyit Fehim Arvasi Mahallesi’nde bulunan Van Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binası etrafına bırakılan beton bariyerlerin kaldırması talimatını da verdi. Dün sabah saatlerinde iş makinaları ve vinç yardımıyla beton bariyerler kaldırıldı. Geçtiğimiz günlerde İpekyolu Belediyesi önündeki bariyerler de kaldırılırken bu adımlar kent genelinde ilgiyle karşılandı. Kent sakinler de bariyerlerle ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan vatandaşlar bariyerlerin kaldırılmasını güzel hareket olarak yorumladı.

ÖNCE VALİLİK ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKTI, SONRA BELEDİYE

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı, Van’a gelir gelmez ilk olarak Van Valiliği önünde bulunan bariyerlerin kaldırılması talimatını verdi. Valiliğin bahçesi yıllar sonra yeniden halka açılırken bu adım kısa sürede büyük destek gördü. Bu adımdan sonra İpekyolu ilçesi Seyit Fehim Arvasi Mahallesi’nde bulunan Van Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binası etrafına bırakılan beton bariyerler, iş makinaları ve vinç yardımıyla dün itibariyle kaldırılmaya başlandı. Daha önce İpekyolu ve Çaldıran İlçe Belediyeleri hizmet binalarının etrafında bulunan beton bariyerlerin kaldırılmasından sonra 2017 yılında bırakılan beton bariyerlerin kaldırılması mahalle sakinleri ve vatandaşlar tarafından olumlu karşılandı.

VATANDAŞLAR BETON BARİYELERİN KALDIRILMASINDAN MEMNUN!

Büyükşehir belediyesi önündeki kaldırımların kaldırılmasına yönelik değerlendirmelerde bulunan vatandaşlardan Fırat U. “Yeni gelen vali sayesinde kentteki beton bariyerler teker teker kaldırılıyor. Çok çalışkan ve iyi bir valiye de benziyor. Görev yaptığı illerde de baya ses getirecek işler yapmış. Aslında kendisi hakkında pek bir bilgi sahibi değilim ama sürekli vatandaşlarla bir araya geldiği basından takip ediyoruz. Esnafların halini soruyor. Esnafların sorunlarını dinliyor, not alıyor. Bundan sonraki süreçte de sorunları halledecek mi bilemem? Çünkü artık o da vicdan meselesi” dedi.

“BARİYERLER GÜVENLİK SORUNU ALGISI OLUŞTURUYORDU”

Belediyenin önündeki beton bariyerlerinin de kaldırılmasının doğru bir hareket olduğunu ifade eden vatandaşlardan Fırat U. Devamında şunları söyledi: “Her yer bariyerlerle vatandaşlara kapalıydı. Valilik önündeki bariyerlerde kaldırıldı ve insanlar gidip orada oturuyor. İnsanlarla aralarına mesafe koymamalılar. Bunlar insanların temsilcileri ve iç içe olmak zorundalar. Beton bariyerler dışardan Van’a gelen insanlar için güvenlik sorunu algısı oluşturuyordu. Van artık çok güvenilir ve yaşanılabilir bir kent. Bu engellerin kaldırılmasıyla da bunu bir kez daha teyit ettik. Bundan sonrada daha iyi işlerin olmasını istiyor ve çağrı da bulunuyoruz.”

VATANDAŞ: BARİYERLER VAN’I KÖTÜ GÖSTERİYORDU

Bariyerlerin kalkmasını güzel ve sevindirici bulduğunu belirten vatandaşlardan İsmail Ildır, şunları söyledi: “Valilik tarafından yapılan en güzel harekettir. Devletin yeri halkın yeridir. Özgür bir şekilde halkın kendi bahçelerine gidip oturması insanları ve yöneticileri de mutlu eder. Halk bu bariyerlere tepkiliydi ve yöneticilerden de uzak duruyorlardı. Şimdi olumlu bir adım atıldı ve ‘kapımız milletimize açıktır’ izlenimi verildi. Vatandaşlar da bu davranışı olumlu buluyor ve daha güzel işlerin olmasını temenni ediyor. Bu bariyerler Van’ı kötü gösteriyordu. Güvenlik sorunu olan bir il olarak algılanmaya devam ediyordu. Van’da öyle bir durum olmadığını herkes görüyor ve izliyor. Bariyerlerin olmaması daha güzel. Van’a korkuyla gelen insanlar artık önyargıyla gelmeyecek. Valinin de halkın içinde olmasını olumlu değerlendiriyoruz ve inşallah değişmez”  

HALKLA YÖNETİCİLER ARASINDAKİ ENGELLER KALKIYOR

Bariyerlerin dışardan kötü izlenim verdiğini vurgulayan vatandaşlardan Yusuf Aydınal, “Halkla aralarında mesafelerin olması çok kötü bir durumdu. Vatandaşların belediyesi ama giriş ve çıkışlar yasaktı. Valilik ve halk arasında engeller kaldırıldı, aynı şekilde belediye önündeki engellerde kaldırıldı. Bu çalışmalar gayet güzel ve yapılaması gerekiyordu. Yeni validen de hem beklentimiz hem de umudumuz var. Zamanla Van için daha iyi çalışmalar yapılırsa memnun oluruz. Belediyeye günde bin tane vatandaş gidiyor ve hiçbir ilde olmayan bariyerler bu insanların kafasında soru işareti bırakıyordu. Van’da hala güvenlik sorunu mu var? Yıllar geçti bariyerler neden kalkmadı? Tarzda soruların cevabı da verildi diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

VATANDAŞ KARARI OLUMLU BULUYOR

Vatandaşlardan Rahmi Demir, “Bariyerler çok kötü bir görüntü sergiliyordu ve kaldırılmaları da çok iyi oldu. Vali geldiği günden bu güne güzel çalışmalar yapıyor. İşlerini beğeniyoruz. Hiç yerinde durmuyor ve vatandaşlarla iç iç bir davranış sergiliyor. Bundan sonraki süreçlerde de böyle devam ederse çok iyi olur. Valilik ve İpekyolu’nun önündeki bariyerler de kalktı. Bunların yıllar önce yapılması gerekiyordu. En işler caddelerde beton bariyerlerin bulunmasını kimse istemiyordu. Görüntü ve psikoloji olarak o engellerin kaldırılmasını gayet olumlu bir davranış olarak görüyoruz. Van’ın bir ismi ve imajı var. Bunu da beton bariyerler yok etmek doğru bir davranış değildi. Nihayet en sonunda bu betonlardan kurtulduk. Van’ı daha güzel şeyler bekliyor. Valiye güveniyoruz ve şehrin daha da güzelleşmesi için buradan çağrı da bulunuyoruz” diye ekledi.

“TEMENNİMİZ DAHA İYİ İŞLERİN OLMASIDIR”

Necip Elter adlı vatandaş ise bariyerlerin kaldırılmasını söyle yorumladı: “Yılladır Van’a kötü imaj veren beton bariyerlerin kaldırılması gayet iyidir. Dışardan hem kötü görünüyordu hem de farklı önyargılara sebebiyet veriyordu. Turizm anlamında iyi kentler içerisinde bulunan Van için önemli adımlar atılıyor. İnsanlar kentte geldiklerinde beton bariyerleri gördüklerinde farklı düşünmeleri çok normaldir. Şimdi bariyerler kaktı hem algı oluşmayacak hem de halk oralarda daha rahat dolaşabilecek. Bundan sonraki temennimiz daha iyi işlerin olmasıdır. Bu tür çalışmalara da öncelik verilmesi gayet güzeldir.”

“BARİYERLER, HALKLA DEVLET ARASINDA BİR SINIRDI”

Cafer Bozbay adlı vatandaş şunları söyledi: “Van’a yeni gelen vali sayesinde bariyerler hepsi kaldırıldı. Geçen gün geldi esnafı ziyaret etti. Esnaflarla dertleşti. Esnaflar sıkıntılarını anlattı, o da dinledi. Van Büyükşehir Belediyesi, Van Valiliği halkın yeridir. Bariyerler, halkla devlet arasında bir sınırdı. Her yer vatandaşa kapanmıştı. Bunun bir anlamı yoktu. Bariyerlerin olması halk için de yok yanlıştı. Van Valiliği önündeki bariyerler kaldırıldı. İnsanlar gidip parkta oturuyor. Vali bey bariyerleri kaldırmakla çok iyi yaptı.”

“KÖTÜ BİR GÖRÜNTÜYDÜ”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Hüsnü Eltaş adlı vatandaş şunları kaydetti: “Bariyerler olunca insanlar rahat dolaşamıyordu. Kurumlara rahatça gidemiyordu. Engel teşkil ediyordu bariyerler. İnsanlar kendilerini rahat hissedemiyordu. Kaldırıldıkları için çok mutlu hissediyoruz. Kent için kötüydü o bariyerler. Kötü bir görüntü ve imajdı. Dışardan gelenlere kentin güzel olduğunu hissettirmiyordu. Sanki yasaklar varmış gibiydi. Savaşın olduğu şehirlerde genelde bariyerler olur. Bizim şehrimizde savaş yok. Aksine barış var. Herkes birbirini sevip sayıyor. O yüzden gereksi

Editör: TE Bilisim