Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kız Çocuklarının Okulla Devam Oranlarının Arttırılması Projesi (KEP-2) kapsamında başlatılan ‘İletişim Becerilerinin Arttırılması’ seminerleri sona erdi.

 

Elite World Van Hotel’de düzenlenen ve dört gün süren ‘İletişim Becerilerinin Arttırılması’ seminerlerinde, farklı kurum çalışanları bir araya geldi. Seminerlerin genel bir değerlendirmesini yapan Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Arttırılması Projesi (KEP-2) Koordinatörü Hakan Durğun, projenin yaklaşık 8 ay önce başlatıldığını ve bu proje çerçevesinde bir dizi faaliyetler yürüttüklerini söyledi. Proje dahilinde tüm ilçelerde ziyaret ekipleri oluşturulduğunu ifade eden Durğun, “Bu ekiplerimizde 8 eğitmenimizin yanında muhtarlarımız, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden uzmanlarımız, sivil tolum örgütlerimiz ve vakıflarımız destek vermektedir. Çalışmalarımız her ilçemizde farklı bir şekilde devam ediyor.” Dedi.

 

DURĞUN: ZİYARETLER GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Çalışmalarında, kız-erkek ayırımı yapılmadan okula devam sorunu yaşayan tüm öğrencilerin ziyaret edildiğini belirten Durğun, “Birer anket formumuz var ve bu anketlerimiz birebir öğretmenlerimiz tarafından doldurulmaktadır. Eğer birinci etapta öğrencimiz okula kazandırılmadıysa devamında muhtarlarımızdan, imamlarımızdan destek alarak ikinci ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz. Bunların dışında AB projeleri genelinde kişisel gelişim eğitimleri önemlidir. Bu kapsamda Elite World Van Hotel’de dört gün boyunca eğitim verdik. Farklı kurumlardan yaklaşık 350 katılımcıya toplumun en çok ihtiyacı olan iletişim becerileri konusunda eğitim verdik. Bu eğitimlerimiz bundan sonra da devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

ALPASLAN: EĞİTİM HEPİMİZİN PROBLEMİDİR

Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi Uzmanı Nurcan Alpaslan ise program kapsamında dört gün boyunca eğitimle ilgili farklı kurum çalışanlarıyla bir araya geldiklerini belirterek, eğitimde çocukların okula devamlılığı ve kayıt problemleri ile ilgi konuşmaların yapıldığını söyledi. Eğitimlere katılımın istenen düzeyde olmadığını ve bunun bölgenin hassas bir problemi olduğunu dile getiren Alpaslan, “Oysaki eğitim hepimizin problemidir” dedi.

 

“İLİMİZDE 7 BİNİ AŞKIN ÇOCUĞUMUZ EĞİTİME DEVAM ETMİYOR”

Van’ın Türkiye’nin en fazla genç nüfusuna sahip bir il olduğuna dikkat çeken Alpaslan, “İlimizde 7 bini aşkın çocuğumuz, herhangi bir eğitim kurumuna kayıtlı değil veya okula devam etmiyor. Bu çocuklarımızın okula kazandırılması noktasında en kapsamlı çalışmamız, bu proje kapsamında yürütülen izleme ekibimizdir. Bu proje çerçevesinde 13 ilçemizde öğretmenlerimiz ve okul idaremizden oluşan; diyanet ve emniyetten de katkı sunulan izleme ekiplerimiz ev ziyaretleri gerçekleştiriyor. Ziyaretlerimizde çocukların okula gelmemesinin nedenlerini araştırıyor ve bunların çözüm yolları hakkında ailelere önerilerde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

ALPASLAN: 400 ÇOCUĞU OKULA KAZANDIRDIK

Hedeflerinin Van’da okula gitmeyen tek bir çocuğun bile kalmaması olduğunu vurgulayan Alpaslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Plan çerçevesinde 7 bin çocuğumuzun tamamının eğitim sürecine katılması asıl hedefimizdir. Bu çocuklarımızdan bazıları göç nedeniyle bazıları ise başka nedenlerden okula devam edemiyor. Şu ana kadar yaklaşık 400 öğrencimizin okula devamlılığını sağladık. Hedefimiz bu yıl ilk etapta bin kişinin okula kazandırılmasıdır.” 

Editör: TE Bilisim