ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2020 yılının mart ayında kapanan ardından Türkiye tarafından açılmasına rağmen İran tarafından açılmayan Kapıköy Sınır Kapısı’na gitti. Gümrük ve Turizm İşletmeleri Van Şube Müdürü Türkmen Baydar ile sınır kapısı hakkında bilgi alan Kılıçdaroğlu, burada açıklamalarda bulunan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, İran taraflı yaşanan kapının açılmaması süreci gümrük müdürlüğündeki görevlilerden dinledi. Kılıçdaroğlu, “Kapıköy Sınır Kapısı’ndayız. Gümrük yetkilileri ile görüştük, odalar borsalar birliğinin yetkilileri ile görüştük. Hareketliliğin olmaması İran tarafından kaynaklı olduğunu ve İran’ın vatandaşlarını göndermediğini ifade ettiler. Gerekçe olarak da pandemiyi gösterdiklerini ifade ettiler ve pandeminin yaygın olması münasebetiyle güvenlik açısından uygun olmadığını bizim yetkililere ifade etmişler. Biz söylenenlere itibar etmek zorundayız.”

“1 MİLYON AFGAN NASIL GEÇTİ?”

Gümrük ve Turizm İşletmeleri Van Şube Müdürü Türkmen Baydar ile görüşme sağlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu, Kapıköy hakkında bilgi aldı. Kılıçdaroğlu, “Yetkililere göçmen gelişlerinin olup olmadığını soruyorum. Türkiye’de karşılaştığımız tablonun burada yaşanmadığını, buradan geçen herkesin pasaport ile kontrolden geçtiğini dolayısıyla yoğun olarak Afganların kitleler halinde sınır kapısını kullanmadığını ifade etti. Peki, sınır karakolları var mı dedim. İki tepe de sınır karakollarını gösterdiler karakollar arasında kamera sisteminin olduğunu da ifade ettiler. Sayın Erdoğan sınırlarımızın yolgeçen hanı olmadığını söylemişti. Hiçbir ülke kendi sınırlarının yolgeçen hanı olmasını istemez. Ben merak ediyorum 1 milyon Afgan hangi sınır kapılarından geçerek geldi? Türkiye’ye karakollar birbirini görüyorsa, bütün sınır boyu kameralarla görünüyorsa 1 milyon Afgan nasıl geçti? 2 bin 400 metre İran sınırını nasıl geçtiler?” Dedi.

“TÜRKİYE SIĞINMACI KAMPI DEĞİLDİR”

Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla bizim aldığımız bütün bu bilgileri Amerika Birleşik Devletleri yetkililerinin yaptıkları açıklamalardan öğreniyoruz. Afgan mültecilerin Türkiye’ye geldiğini burada konuşlanacağını, Türk yetkilileri ile görüştüklerini görüşmelerin gizli tutulduğunu bütün bu ayrıntıları verdiler. Türkiye Cumhuriyeti devleti sığınmacı kampı değildir. Sığınmacıların deposu haline getirilemez. Birileri gelecekse mutlaka yasal yollardan gelmesi lazım. Öyle anlaşılıyor ki hükümet Amerika ile yaptıkları gizli antlaşmalar ile sığınmacıları başka yollardan başka yöntemlerle Türkiye’ye getirmektedir. Ve gelenler genç insanlar 20-25 yaşlarında. Yanlarında kadın yok yaşlılar yok. Dolayısıyla bunlar sığınmacı olmaktan çok başka amaçlarla Türkiye’ye geldiklerini görüyoruz.

KILIÇDAROĞLU: AÇIKLAMA YAPMALILAR

“Bir garip tablo ile karşı karşıyayız” diyerek devam eden Kılıçdaroğlu, “O tablo da şu; Genç Afganlar canlarını kurtarmak veya başka amaçla Türkiye’ye geliyor ama bizim askerlerimiz Afganistan’a gidiyor. Onlar buraya yaşamak için geliyor bizim askerimiz oraya ölmek için gidiyor. Bu konuda yetkililerin açıklama yapması lazım. Sınırdan geçen herkesi saptamak mümkünken binlerce kişi geçiyor ve nasıl kimse görmüyor. Siyasi irade buna izin vermese böyle bir tablo ile karşılaşmamız mümkün değil. Demek ki siyasi irade buna izin veriyor nedeni de para Amerikalılar buna para veriyor ve biz de yüz binlerce Afganlıyı kendi topraklarımızda barındıracağız. Gençlerimiz işsiz geziyor ve Afganistan’a ölmeye gidiyor. Bu hiç hoş bir tablo değil.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim