Kırmızı et fiyatlarına zam geleceği iddiası gündeme geldi. İki ay önce 90 lira olan karkas etin fiyatı 130 liraya yükseldi. Kasaplar, kırmızı et fiyatlarında yakın dönemde artış yaşanabileceğini belirtti. Bu doğrultuda son dönemde fiyat artışlarının önüne geçebilmek için ithal et gündeme geldi. Et ve Süt Kurumu, konuya ilişkin yaptığı açıklamayla kırmızı ette arz güvenliğinin sağlanması, ve fiyat istikrarı konusunda gerekli tedbirlerin alındığını, ihtiyaç olması durumunda piyasaya taze karkas et satışı yapılacağını duyurdu.

Piyasaya yapılacak et satışının ardından, 'Et fiyatları artacak mı?' ve 'Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesi fiyatları düşürür mü?' merak konusu oldu.

En yetkili isme soruldu

Konuya ilişkin en net bilgileri almak üzere Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı'ya bağlandık. İşte Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı'nın yaptığı çarpıcı açıklamalar...

"Et pahalı değil"

"Et fiyatları artacak mı?" sorusuna fiyatlarının şu an pahalı olmadığını söyleyen Yardımcı şöyle konuştu: Et fiyatları artacak mı? Şu anda bizim isteğimiz artmaması. Çünkü neden Et ve Süt Kurumu bir müdahale yaptı ama esnafın bir girdisi var tabi ki bu da et fiyatlarına ekleniyor. Bugün bir kilo etin yüzde 25 firesi vardır. Ondan sonra girdileri yüzde 50-55’i buluyor. Et ve Süt Kurumu’nun bütün girişleri devletten ama bizim gönlümüz razı olmuyor. Et pahalı diyorlar bir kere bu sektörde et pahalı değil. Bugün sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bir daralma var. Bir kilo ete şu an yüzde 65-70 oranında zam var bu büyük bir meblağ değil. Bir kilo eti 180-200 lira aldığın zaman bence pahalı değil. Ben dışarıdan gelen ete her zaman karşıyım. Çünkü getirilen her et bizim üreticimizin daha da geriye gitmesine neden oluyor. Bir denge olmalı küçük esnafı düşünülmeli, üretici de düşünülmeli biz devletin yanındayız. Spekülatörlere devlet fırsat vermesin. Mal kıtlığımız yok etimiz de var malımızda. Ama tabi birileri bunu engellemek için spekülatörlük yapıyor. Benim küçük köylüm bunu yapmaz.

"Biz Et ve Süt Kurumu'nun etlerini satarız"

Spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi gerektiğini de söyleyen Yardımcı, sektörde tekelleşme sorunu olduğunu öne sürdü. Yardımcı'nın açıklamaları şu şekilde: Üreticilerimiz için bir de küçük esnafımız için tabiki bir denge olsun. Et ve Süt Kurumu’nun getirdiği ette tabiki bir düşme olacak. Belki spekülatörlere bir ders olur biz bunun yanındayız. Et ve Süt Kurumu eğer piyasaya hakim olmak istiyorsa bize de aynı etten versinler, biz kasaplar olarak onların etini satarız.

Editör: TE Bilisim