Van'da faaliyet gösteren Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) üyeleri, Sabancı Vakfı ve Kanada Büyülelçiliği tarafından desteklenen 'Van'da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele Projesi'nde kendilerine destek veren eğitimci, muhtar ve öğrencilere plaket verip değerlendirme toplantısı yaptı.

 

YAKA-KOOP üyeleri bölgede erken yaşta ve zorla evlilikler konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli kampanyalar düzenleyip projeler hazırladı. YAKA-KOOP Başkanı Gülmay Gümüşhan, Sabancı Vakfı ve Kanada Büyükelçiliği hibe programları kapsamında desteklenen 'Van'da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele Projesi' yürüttüklerini söyledi. Proje kapsamında, muhtar ve imamlarla, Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve eğitimcilerle ortak 10 köyde çalışma yapıldı. Aynı zamanda öğrenciler arasında çocuk evlilikleri konulu resim yarışması da düzenleyen YAKA-KOOP üyeleri bugün kendilerini destekleyen eğitimci ve muhtarlara plalet verip resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de tablet hediye ederek değerlendirme toplantısı yaptı. YAKA-KOOP Başkanı Gülmay Gümüşhan, kendilerine destek olan herkese çok teşekkür etti. Plaket töreninde konuşan Van Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nuran Altan Göl, bakanlık tarafından kız çocuklarının okula kazandırılması ile ilgili birçok kampanyanın sürdürüldüğünü belirterek, şöyle dedi: "Bütün kuruluşlarda eğitimin içinde yer alıp desteklemeli. Böyle olursa insanlar bir yere varabilir. Ben de bu yörenin insanıyım. Van'ın Mollakasım Köyü'ndenim. Buralarda yaşayan biri olarak çok iyi biliyorum nasıl davranışlar sergilendiğini. Fakat ülkemiz çok güzel yerlere geliyor. Bu destekler birlik ve beraberliklerle, çok güzel yerlere de gelecek. Kız veya erkek olsun okumayan öğrenmeyen kalmasın. Rabbimizin ilk emri de 'Oku'dur. Bu çok önemlidir."

 

Göl, bu topraklarda yetişip belli bir mücadele ederek bir yerlere gelen biri olarak hala aynı ön yargılarla karşılaştığını anlatırken, "İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevini 1.5 yıldır sürdürüyorum. Ama toplumumuzdaki genel yargı nereye gidersem gideyim, kadınların hala bir yerlerde kabul edilmeyişinin örneğini ben çok iyi yaşıyorum. Aynı derecede bir erkek müdür arkadaşımla bir yere gidiyoruz. Ona 'Sayın müdürüm' diyorlar bana 'Ablacım hoşgeldin' diyorlar. Bu anaç ruhumuzdan kaynaklanıyor" dedi. Göl, evlenmeden önce 'Annelik babalık sertifikası' alınması gerektiğini anlatırken, şöyle devam etti: "Belli bir eğitimden geçilsin daha sonra evliliğe adım atılsın. Evlilik ve çocuk yetiştirmek o kadar sanatlı ve zor bir iş ki. Meslek edinebiliriz ondan istifa edip başka bir işe geçebiliriz, fakat annelik ve babalıktan asla istifa edilmiyor. Çok zor bir iş ve bina eğitimsiz olarak adım atılması çok riskli."

Editör: TE Bilisim