Erken yaşta evliliklerin yaşandığı ve kız çocuklarının okullaşma oranının düşük olduğu Van'ın Başkale ilçesinde, geçen yıl hizmete giren 200 öğrenci kapasiteli pansiyon sayesinde kız çocukları geleceğe umutla bakıyor.

 

Başkale Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kız çocuklarının ortaöğretime devamını sağlamak için kırsalda ikna çabalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda geçen yıl hizmete açılan 200 öğrenci kapasiteli pansiyon, ilk yıl 79 kız öğrenciye ev sahipliği yaptı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce, gelecek eğitim-öğretim yılında tam kapasiteyle hizmet verilmesi hedefleniyor. Başkale İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengizhan Öztürk, yaptığı açıklamada, kızların okullaşma oranını artırmak için çaba sarf ettiklerini söyledi. İlçede kız çocukların ortaokulun ardından liseye gönderilmediğini belirten Öztürk, "Kız meslek lisesinin açılması ve bu pansiyonun yapılması dengeleri değiştirdi. 200 öğrenci kapasiteli yurdumuz geçen yıl açıldı. Bu yıl 79 öğrenci barındırdık. Önümüzdeki yıl inşallah kapasiteyi tam olarak dolduracağız. Çok güzel bir yurdumuz var. Yurttan çok beş yıldızlı otel havasında, çocuklarımız mutlu. Veliler de burayı gördükçe öğrencilerini okula gönderiyor" diye konuştu.

 

ÖZTÜRK: ARTIK ERKEN YAŞTA EVLENMEYECEKLER

Yurdu ziyaretinde, çocukların gözlerindeki pırıltıyı gördüğünü dile getiren Öztürk, pansiyondan önce kız çocuklarının kaderlerine razı şekilde köylerinde kaldıklarını ifade etti. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buraya gelen çocuklarımız kurtulduklarını söylüyorlar. Darısı diğer çocuklarımızın başına, onları da mutlaka getirteceğiz. Çocuklar buraya geldiklerinde kurtulduklarının farkında. Erken yaşta evlenmeyecek, üniversiteye gidecek ve kesinlikle ilçenin kaderini değiştirecekler. Eskiden kızlar ilçe dışına çıkamıyordu. Kızlar olamayınca, kadın elbisesi giyen erkek öğrenciler temsillerde rol alıyordu. Artık kızlarımız temsillerde görev alıyor. Hayatın sadece köyden, Başkale'den ibaret olmadığının farkındalar. Velilerimiz de yavaş yavaş ikna oluyor. Sonuçta el birliğiyle bunu başaracağız. Ben Başkaleliyim. Örf ve adetleri biraz biliyorum. Gerektiğinde kızlarımız için tartışıyorum ve bir şekilde başarıyorum. Bazen kızlar için kanaat önderlerini devreye sokuyoruz. Kızlarımız ilçenin bu kaderini değiştireceğimize inanıyoruz."

 

POLAT: HEDEFİM ANA SINIFI ÖĞRETMENİ OLMAK

Atlılar Mahallesi'nden ilçe merkezindeki Başkale İMKB Çok Programlı Lisesine gelen Mehtap Polat, pansiyonu çok beğendiğini, özellikle etütlerin çok yararlı olduğunu ifade etti. 

 

Polat, "Buraya çok mutluyuz. Gayet güzel. Öğretmenlerin bize yaklaşımı çok iyi, bir sorunumuz olursa yardımcı oluyorlar. Evde olsaydık bu kadar verimli çalışamazdık. Burası olmasaydı belki de ailemizden uzakta okuyabilirdik. Burada en azından hafta sonları ailemizin yanına gidebiliyoruz" diye konuştu. Yavuzlar Mahallesi'nde ikamet eden Şeyda Akten ise Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde eğitim gördüğünü belirterek, şunları söyledi: "Van merkezde bir liseyi kazanmıştım. Oraya gittiğimde pansiyonda boş yer bulamamıştım. Naklimi buraya aldırdım. Şimdi burada çok mutluyum. Burası olmasaydı ancak servisle gelip gidebilirdim ama köylerimiz uzak olduğu için buna ailelerimiz sıcak bakmazdı. Böylece biz de okula gidemeyecektik. Yani okuyamayacaktık."

 

Samandöken Mahallesi'nden Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde eğitim görmek için pansiyona gelen Rezzan Kılıç da yurdun şartlarının gayet iyi olduğunu dile getirdi. Kılıç, "Ailem de burayı gördü ve çok beğendi. Beni buraya bıraktıkları için de çok huzurlu olduklarını ifade ediyorlar. Hedefim ana sınıfı öğretmeni olmak. İnşallah başarılı olurum" dedi. Konuksever Mahallesi'nden ilçeye gelerek Kız Meslek Lisesi'nde eğitimine devam eden Emine Özdemir ise pansiyon sayesinde köyde kalmaktan kurtulduklarını ve okuma şansını yakaladıklarını dile getirdi.

Editör: TE Bilisim