Önder ALTINAL - Şehrivan


Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın (KKYDP) uygulanmaya başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, 2006 yılından bu yana Van'da 26 milyon liralık hibe desteği verildiğini bildirdi. Müracaatlar ve desteklenecek yatırımlarla ilgili gazetecilere bilgi veren Altuner, kentte tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonu, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesine katkı sağlayan Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında 2006 yılından bu yana 68 tesise 15,2 milyon liralık hibe desteği verildiğini belirtti.

ALTUNER: İLİMİZDE 68 ADET TESİS DESTEKLENDİ

İl Müdürü Altuner şunları kaydetti: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında “Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi” müracaatları, 26.10.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2014/43 nolu Uygulama Tebliği ile başlamıştır. İlimizde tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunu ile tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi konularında önemli katkılar sağlayan “Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı” kapsamında bugüne kadar İlimizde 68 adet tesis desteklenmiş, bu tesislere 15,2 Milyon TL hibe desteği verilmiş.”

PROGRAMIN YATIRIM KONULARI

Programın yatırım konuları hakkında da açıklamalarda bulunana Altuner, Program ile IPARD Programının uygulandığı illerde aynı zamanda bu programa da konu olan alanlarda destekleme yapılmamaktadır. Buna göre; IPARD programının uygulandığı Van İlinde;
Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Soğuk hava deposu, Çelik silo, Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Alternatif enerji kullanan yeni sera, Alternatif enerji üretim tesisleri konularında yapılacak yatırımlar için başvurular kabul edilir.” Dedi.

BAŞVURACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR

Proje başvurabilecek kişi ve kuruluşlar hakkında da açıklamalarda bulunan Altuner şu sözlere yer verdi: “Proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılır. Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir. Ekonomik yatırımlar için son başvuru tarihinden önce kurulan; Kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar, Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri, ekonomik yatırım konularına tüzel kişilik olarak başvurabilirler.”

HİBE DESTEĞİ ORANI

1 milyon TL’lik yatırım için % 50 yani 500 Bin TL hibe verdiklerini belirten Altuner, “Hibeye esas proje tutarının %50’sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür. Projelerin hibeye esas yatırım tutarı en fazla 1 Milyon TL’dir.” Dedi.

BAŞVURU YERİ VE ZAMANI

Başvuru yapacaklar için yer ve tarihi de açıklayan Altuner şöyle devam etti: “Başvuru Yeri: Yatırımın yapılacağı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri. Son Başvuru Tarihi: 24.12.2014”. Basın açıklamasının ardından Altuner, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nın (KKYDP), Van İli Faaliyetleri ve Sektörel Etkisi’ni açıkladı. Altuner, 8 yılda 68 yatırım, 15,2 milyon TL hibe, 840 yeni istihdam alanının oluştuğunu dile getirdi. Altner şunları kaydetti: “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ilimizde tarım sektörünün değişim ve gelişimine çok önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının uygulamaya girdiği 2006 yılından bugüne kadar 8 yıl içinde, Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi. Makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi ve Basınçlı sulama makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi alt programları kapsamında toplam 26 milyon TL hibe desteği verdik.”

‘7 YATIRIM İÇİN 26 MİLYON TL HİBE DESTEĞİ’

Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı ile devam eden 7 yatırım olduğunu dile getiren Altuner, 7 yatırım için toplamda 26 Milyon TL hibe desteği olacağını söyledi. Altuner, “KKYDP Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı ile 2006-2013 yılları arasında 16 farklı konuda 61 yatırım faaliyete geçirildi. 2014 yılında ise 7 adet yatırım uygulaması ise devam etmektedir. Bu yatırımlar, tarımsal ürün işleme, değerlendirme, depolama, paketleme gibi tarımsal üretimde katma değer oluşturan yatırımlardır. Devam eden yatırımların tamamlanması ile toplam yatırım tutarı yaklaşık 30 Milyon TL olan 68 adet yatırım gerçekleştirilecek. Bu yatırımlar için şimdiye kadar 13 milyon TL hibe desteği verildi. Devam eden 7 adet yatırım ile beraber şimdiye kadar verilen hibe desteği 26 Milyon TL’yi bulacaktır.” Dedi.

ALTUNER: ÜRÜNLERDE VE KAPASİTELERDE ARTIŞ VAR

Altuner desteklenen bu programın etkisi ile son 8 yılda ürünlerde artışların olduğunu vurgulayarak şu sözlere yer verdi: “Mandıralarda İşlenen Süt Miktarı 6,5 Kat Arttı: Yıllık işlenen süt miktarı 2.000 ton’dan 13.000 ton’a çıktı. Soğuk Hava Deposu Kapasitesi 5 Kat Arttı:12 Bin m3 olan soğuk hava deposu kapasitesi 65 Bin m3’e çıktı. Hububat Depolama Kapasitesi 3 Kat Arttı: Fiili 20 Bin ton olan hububat depolama kapasitesi 65 Bin Ton’a çıktı. Un Üretimi 2 Kattan Fazla Arttı: Yıllık un üretimi 50 Bin ton’dan 112 Bin Ton’a çıktı. Birçok yeni ürün ve yeni marka bölgesel ve ulusal pazarlarda yerini aldı. İlimizde işlenen tarımsal ürünlerin ihracatı, ilk defa program ile kurulan tesisler tarafından gerçekleştirildi. Bu tesislerde üretilen ürünler 5 ülkeye ihraç edilmektedir.”

YENİ YATIRIMLAR YAPILDI KAPASİTELER ARTIRILDI

Destekleme Programı ile şimdiye kadar yapılan yatırım hakkında da bilgiler veren Altuner, “10 adet un üretimi yatırımı (yeni yatırım ve kapasite arttırma). 12 adet bakliyat ve hububat paketleme yatırımı (yeni ve kapasite arttırma). 8 adet soğuk hava deposu yatırımı (yeni yatırım). 8 adet süt ürünleri yatırımı (yeni yatırım ve kapasite arttırma). 7 adet yem yatırımı (yeni yatırım ve kapasite arttırma). 5 adet mezbahane, kırmızı et/beyaz et işleme tesisi yatırımı (yeni yatırım ve kapasite arttırma). 4 adet çelik silo kompleksi yatırımı (yeni yatırım). 2 adet tohumluk eleme ve paketleme yatırımı (yeni yatırım). 2 adet bal dolum tesisi yatırımı (yeni yatırım). 2 adet cerez hazırlama yatırımı (yeni yatırım). Patates cipsi, mısır cipsi, turşu üretimi, alabalık işleme, ceviz kırma eleme, yumurta tasnif ve paketleme, reçel ve çikolata konularında toplam 7 adet yatırımı %50 hibe desteği ile destekledik.” Dedi.

ALTUNER: 153 BASINÇLI SULAMA SİSTEMİ DESTEKLENDİ

Sulama hakkında da bilgi veren Altuner, uygulanan programlar öncesinde Van’da basınçlı sulamanın çok az olduğunu söyledi. Altuner şu ifadelere yer verdi: “Program öncesi ilimizde basınçlı sulama sistemleri kullanımı çok düşük düzeydeydi. Programın etkisi ile kısmi bir gelişme sağlanmıştır. 2007 yılından bugüne kadar 153 adet basınçlı sulama sistemi desteklendi. 2014 yılında uygulaması devam eden basınçlı sulama sistemi sayısı ise 29 adettir. Devam eden yatırımlar ile birlikte basınçlı sulama sistemleri için verilen hibe desteği 2,4 Milyon TL’yi bulacak. Program öncesi ilde basınçlı sulama sistemleri ile sulanan arazi 800 dekar ile 2014 yılında 11.00 dekar’a çıkmıştır. Ülkemizde yeni yaygınlaşmaya başlayan tamburlu sulama ve lineer sulama sistemleri bu destekleme programı ile ilimizde kullanılmaya başlandı.”

MAKİNE EKİPMAN ALIMLARINA DESTEK

Tüm yatırım ve hibe desteklerinin yanı sıra makine ekipmanlarında da destekler verildiğini vurgulayan Altuner, “Makine ve ekipman desteği ile, tarımsal üretimde önemli değişimler sağlanmaktadır. Bir çok makine ve ekipman yeni kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başladı. 2013 yılı itibarı ile 1.960 ad. makine ve ekipman alımı için 5,9 Milyon TL hibe ödemesi yapıldı. 2014 yılında 686 kişiye destekleme işlemleri devam etmektedir. Bunlarla beraber 2007-2014 yılları arasında toplam 2.646 çiftçiye makine ve ekipman alımı için 8,4 Milyon TL hibe desteği ödemesi yapılmış olacak. Desteklemenin etkisi ile geleneksel üretim yöntemleri değişmeye başladı. Tarımsal üretimde büyük değişimler sağlandı. Program ile bir çok makine ve ekipman İlimizde ilk defa kullanılmaya başlandı. Modern sağım sistemleri, Gübre dağıtma makinesi, Karma yem dağıtma römorku, Taş toplama makinesi, Anıza ekim makinesi, Pancar söküm makinesi. Patates söküm makinesi ve daha çok sayıda makine ve ekipman kullanılmaya başlandı.” Dedi.

73 HEKTARA BİR TRAKTÖR DÜŞÜYOR

Tarımsal üretimde geleneksel davranışlar değiştiğine de değinene Altuner son olarak şunları kaydetti: “Serpme tohum ekiminden, mibzer ile ekime, elle hayvan sağımından makineli sağıma, salma sulama sistemlerinden basınçlı sulama sistemlerine, geçiş sağlandı. Van İlinin yüzölçümü 2.100.300 hektardır. İlin tarım arazisi 372.196 hektar olup toplam arazi içinde aldığı pay %17,72’dir. Ülkemizde 20 Hektar tarım arazisine bir traktör düşerken ilimizde 73 tektar tarım arazisine bir traktör düşmektedir. Yine Ülkemizde bir adet tarım makine ve ekipmanına düşen arazi ortalaması 4,3 hektar iken ilimizde bu miktar ortalama 12,8 hektardır. İlimiz makine ve ekipman kullanımı bakımından ülke ortalamasının oldukça gerisindedir. Bu nedenle ilimizde tarım sektörünün gelişimi için makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi büyük önem arz etmektedir. İlimizde tarımsal üretimde makine kullanım bilinci henüz düşük düzeydedir. 2007 yılından itibaren uygulanmakta olan Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programının etkisi ile makine kullanımı yaygınlaşmaya devam etmektedir.”

Editör: TE Bilisim