Orhan AŞAN - Şehrivan


Kobanê’de iki aydır devam eden ve zaman zaman yoğunlaşan çatışmaların şiddeti, IŞİD’in Mürşitpınar Sınır Kapısı'na yönelik saldırısı ile tekrar artmaya başladı. IŞİD’in önceki gün Mürşitpınar Sınır Kapısı'na yönelik saldırısı DBP Van İl Örgütü tarafından protesto edildi.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde yapılan basın açıklamasında konuşan DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran, Kobanê’nin düşmesi durumunda çözüm sürecinin ve kardeşliğin biteceğini belirtti.

IŞİD’in Mürşitpınar Sınır Kapısı'na yönelik saldırısı DBP Van İl Örgütü tarafından protesto edildi. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bir araya gelen Partililer ‘Her yer direniş her yer Kobane’ sloganları attı. Atılan sloganların ardından basın açıklamasını okuyan DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran, Kobanê’nin başına gelenler konusunda uyararak, “Kobanê’nin başına gelenler yarın Diyarbakır’ın, Kayseri’nin, Mardin’in de başına gelebilir.” Dedi.

‘TÜRKİYE IŞİD’E DESTEK VERİYOR’

Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiğini söyleyen Barıştıran, “IŞİD çetesi TC’nin bilgisi dâhilinde Suruç üzerinden Kobanê’ye bir saldırı gerçekleştirdi. TC devleti IŞİD çetesine destek veriyor ve vermeye devam ediyor. Bunu defalarca kanıtladık, dile getirdik. Ama ne Başbakan ne Cumhurbaşkanı bunu bir türlü kabullenemedi. Ancak artık bunu biz söylemiyoruz. Bu gece IŞİD çeteleri Suruç üzerinden Kobanê’ye geçmeye çalışırken Suruç’ta elektrikler kesiliyor ve DAİŞ çeteleri Türkiye sınırındaki Toprak Mahsuller Ofisine yerleştiriliyor. Bunu biz söylemiyoruz. Bunu Urfa Valisi açıkladı. Urfa Valisi, “IŞİD çetesi Toprak Mahsuller Ofisini işgal etti ve Kobane’ye saldırıyor” Dedi. Bu şu anlama geliyor. Demek ki Valinin yetkisi de yok. Demek ki Başbakan’ın Cumhurbaşkanı’nın yetkisi var ki DAİŞ çeteleri ofise yerleşiyorlar.” Diye belirtti.

‘NEDEN İŞGALE SESSZİ KALIYORSUNUZ?’

Her yerde tüm Kürdistan’ı, Şengal’i, Rojava’yı savunacaklarını söyleyen Barıştıran, “Halkımızın yanında yer alacağız. Bize ‘halkın huzurunu kaçırıyorsunuz’ diyorlar ve kardeşlerimiz katledilirken basın açıklaması yapmamız bile engelleniyor. Van herkesin yaşadığı bir şehirdir. Eğer bizim değerlerimize saldırmasalar bu halk hiç kimseye saldırmaz. Bu şehir bizimdir ve biz kardeşçe yaşıyoruz. Buradan TC’ye bir kez daha sesleniyoruz. Eğer Kürdistan’da Kürtler yaşıyorsa ve biz kardeşiz diyorsanız neden DAİŞ çetesine yardım ediyorsunuz. Yoksa Toprak Mahsulleri Ofisi sizin değil mi? Neden bu işgale sessiz kalıyorsunuz.” Dedi.

Durumdan endişeli olduklarını söyleyen Barıştıran, “Bugün Kobanê’nin başına gelenler yarın Diyarbakır’ın, Kayseri’nin, Mardin’in başına gelebilir. TC devletini bir kez daha duyarlılığa ve çetenin yanında yer almamaya davet diyoruz. Eğer Kobanê düşerse buna seyirci kalan bütün devletler çetenin yanında yer almış görünecek ve lanetlenecektir. Kobanê düşerse ne çözüm süreci kalır en kardeşlik kalır. Bizim endişemiz bu yöndedir. Bugün olağanüstü bir güçle IŞİD çetesine müdahale edilmelidir.” Şeklinde konuştu. Yapılan basın açıklamasının ardından toplanan kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

Editör: TE Bilisim