Van’da depremden sonra 29 bölgede kurulan konteyner kentlerin 26’sı süreç içinde toplandı. İhtiyaç sahipleri için ise Valilik tarafından 3 konteyner kentin kalmasına müsaade edildi. Depremin üzerinden iki yıldan fazla bir sürenin geçtiği şu günlerde ise kalan üç konteynerde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Devlet eliyle yapılan ödemelerin bitmesi ile birlikte TEDAŞ’ın da elektrikleri kestiği konteyner kentlerde vatandaşlar dertli.

 

2011 yılında yaşanan Depremin üzerinde yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen hala sorunlar devam ediyor. Depremlerin ardından Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından 15 Bin 341 konutun temeli atılırken ilk etapta Van merkez ve Erciş ilçesi olmak üzere 34 ayrı noktaya konteyner kentler kuruldu. Vatandaşların büyük bir bölümü konteyner kentlerde ikamet ederken TOKİ tarafından toplu konut temelleri atıldı. Depremin yıldönümü olan 23 Ekim 2012 yılında Başbakan Erdoğan tarafından konutların büyük bir bölümü hazır olmasa bile depremzedelere teslim edildi. Konutların depremzedelere teslim edilmesinin ardından Van ve Erciş ilçesinde oluşturulan konteyner kentlerde yavaş yavaş kaldırıldı. Van merkezde oluşturulan 29 konteyner kent tek tek boşaltılırken sadece 3 konteyner kentin kalmasına müsaade edildi. Bu konteynerlerde kalan depremzedeler için yaşam çilesi de bundan sonra başladı. Birçok kez elektrik ve suları kesilen depremzedeler zorla konteyner kentlerden çıkarılmak istendi. Birçok kez haber bültenlerine haber olan konteyner kent sakinleri çaresiz bir şekilde hayatlarına devam ediyor. Mevcut konteynerlerde kalan depremzedelerin çoğu kiracı durumunda. Kiracılar için yapılan konutlardan yararlanamayan depremzedeler hala konteynerlerde yaşamlarına devam ediyor. Ancak konteyner kentte kalan depremzedeler bugünlerde yine dertli.

 

ELEKTRİKLER KESİLDİ, YEMEKLER ATEŞTE PİŞİYOR

Yaklaşık 1 haftadır elektrik ve suları kesilerek zorla dışarı çıkarılmak istenen konteyner kent sakinleri ne yapacağını şaşırdı. Birçok kez Vali ve Vali yardımcıları ile görüştüklerini söyleyen konteyner kent sakinleri hiçbir sonuç alamadıklarını belirtti. Konteyner kent sakinleri ne yapacaklarını düşünürken bir de TEDAŞ tarafından elektriklerin kesilmesiyle karşı karşıya kaldı. 1 hafta önce Tahirpaşa konteyner kente giden TEDAŞ yetkilileri konteyner kentin elektriğini kesti. Vatandaşlar bu duruma tepki göstererek durumu Vali Yardımcıları ile paylaştı. Vatandaşlar Vali Yardımcısı ile görüşmeye gittiklerini söyleyerek, “Bize ‘herkes başının çaresine baksın, biz 2 yıldır sizleri sırtımızda taşıdık. Bundan sonra bizim yapabileceğimiz bir şey yok.’ Dedi.  Eğer bizim Suriye’den gelenler kadar Türkiye cumhuriyetinde değerimiz yoksa yapacak bir şey yok.” Diyerek duruma tepki gösterdi.

 

ŞEN: AKP’NİN YÖNETİM ANLAYIŞINI KINIYORUM

Vatandaşların şikâyeti üzerine konteyner kente giden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Cemal Şen ve yardımcısı vatandaşların sorun ve sıkıntılarını dinledi. Vatandaşlar ile görüşen CHP’li Başkan Cemal Şen, konteyner kentte yaşayan onlarca hastaya rağmen suların ve elektriklerin kesilmesinin kabul edilemez bir dayatma olduğunu ifade etti.

Şen, “Tahirpaşa konteyner kentte 200’e yakın aile yaşamaktadır. Bu aileler 18 aydır burada ikamet etmektedirler. Ancak Suriye olaylarının yaşanmasıyla birlikte Hükümetin, Başbakan’ın ve Valinin uyguladığı zorla boşaltma anlayışını ve en sonda burada yaşayan onlarca hastaya rağmen suların ve elektriklerin kesilmesinin kabul edilemez bir dayatma olduğunu ifade etmek istiyorum. CHP il örgütü olarak, bu dakikadan sonra tüm girişimlerimizi genel başkan ve milletvekilleri nezdinde sürdüreceğimizi burada ifade etmek isteriz. Hiçbir ülkede hele sosyal hukuk devleti ile yönetilen bir ülkede kendi yurttaşlarını bu şekilde ölüme terk edemezsiniz. Eğer gerçekten bir hukuk devletiyseniz, gerçekten demokrasi ile yönetiyorsanız, gerçekten halkı temsil ediyorsanız siz bu halka bu işkenceyi yapamazsınız. AKP’nin anlayışını, AKP’nin yönetim anlayışını buradan kınıyorum. Biz Tahirpaşa konteyner kentte yaşayan tüm yurttaşlarımızın sonuna kadar yanında olacağız. Ve onların tüm hukuki haklarını savunmak bizim boynumuzun borcudur.” Dedi.

 

ŞEN: BU İNSANLARI İNSAN OLARAK GÖRMÜYORLAR

Ramazan ayı boyunca AKP ve AKP anlayışının 5 yıldızlı otellerde verdiği o şatafatlı iftar yemeklerinin bir tanesinin bedelini buradaki insanların elektrik parasını verselerdi en az 1 yıllık elektrik parası karşılanırdı. Demek ki bu insanların hükümet karşısında hiçbir değeri yoktur. Ve bu insanları insan olarak görmüyorlar. Bu durum başta Cumhurbaşkanı Başbakan’ın ve parlamentonun bir ayıbıdır.” Dedi.

 

“CANLI CANLI GÖMSÜNLER BİZİ”

Vatandaşlar ise elektriklerin kesilmesiyle mağdur olduklarını söyleyerek, “Elektrik yok su yok. Birçoğumuzun evinde bebek var. Bebeklerimiz mamasız kaldı. Yemek yapamıyoruz. Kapı önlerinde yaktığımız ateşte yemek yapıyoruz. Biz ne yapalım nereye gidelim. Bir şey yapmıyorlarsa toplu bir yer kazsınlar bu insanları canlı canlı gömsünler. Gidecek bir yerimiz yok, olsa burada bu işkenceye bizlerde katlanmazdık. Burada perişan bir durumdayız. Suriye’den gelenler, dünyanın gözüne şirin gözükmek için neler yapılıyor. Ama bizlere gelince gidin başınızın çaresine bakın diyorlar. Bu Allah’tan revamı. Birileri iki ağaç için günlerce süren ve Türkiye’nin gündemini değiştiren eylemler yapıyor ama bizler burada kılımızı kıpırdattığımız zaman bütün Van emniyeti buraya geliyor. İstanbul’da iki hayvan ölüyor tüm Türkiye ayağa kalkıyor. Bizim hayvanlardan hiç mi farkımız yok. Bizleri bir yere yerleştirmediler bari elektriği kesmesinler.” Dedi.

 

BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN!

Vatandaşlar sıkıntılarını anlatırken Vali Yardımcıları ile görüşmeye giden vatandaşlar yine elleri boş döndü. Vali Yardımcısı ile görüşmeye gittiğini söyleyen vatandaşlar, “Vali yardımcısı ile görüşmeye gittik. Bize ‘herkes başının çaresine baksın, biz 2 yıldır sizleri sırtımızda taşıdık. Bundan sonra bizim yapabileceğimiz bir şey yok.’ Dedi. Eğer bizim Suriye’den gelenler kadar Türkiye Cumhuriyetinde değerimiz yoksa yapacak bir şey yok.” Şeklinde konuştu      


Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim