Koronavirüs salgınında mutasyon, aşı planlamalarını ve tedavi uygulamalarını en çok etkileyen gelişme oldu. Önce İngiltere'de ardından da Güney Afirika'daki salgının mutasyona uğraması, hastalıkta farklı etkiler gösterdi. Bulaşıcılığın artmasına neden olan bu mutasyon virüs, en çok aşı çalışmalarının boşa çıkıp çıkmayacağı tartışmalarını gündeme getirirken, bazı aşı firmaları bunun etkinliğe bir zararı olmayacağını duyurmuştu.

MUTASYONA KARŞI GÜÇLENDİRİLMİŞ AŞI

Konuya ilişkin AstraZeneca için Oxford Üniversitesi’nde aşı çalışmalarının başında bulunan Prof. Dr. Sarah Gilbert, mutasyon geçirmiş koronavirüse karşı güçlendirilmiş bir aşı müjdesi de verdi.

İngiliz medyasına konuşan Gilbert, “Mevcut aşıların mutasyon geçirmiş virüslere karşı etkisi düşük. Vaka sayısını düşüremesek de, aşı ölüm oranları, hastaneye yatışlar ve hastalığın ağır seyrine karşı koruma sağlıyor. Bu sağlık sistemimiz için çok önemli” dedi.

SONBAHARDA KULLANILABİLECEK

Güçlendirilmiş aşıya ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Gilbert,  “Henüz insanları aşılamaya hazır olmasak da, tüm geliştiriciler aynı teknolojik platformu kullandığımız için aşıları hızlıca adapte edebiliyoruz” dedi.

Aşının ne zaman uygulanabileceğine ilişkin de değerlendirmede bulunan Gilbert, Sonbahar aylarında kullanıma hazır olmasını beklediklerini ifade etti.

AŞILAMAYA GEÇİCİ DURDURMA

Güney Afrika’dan kritik AstraZeneca aşısı kararı geldi. Güney Afrika'daki sağlık yetkilileri yaptıkları açıklamada, bir çalışmanın, ülkede tespit edilen virüs mutasyonuna karşı AstraZeneca aşısının sınırlı koruma sağladığına işaret etmesi üzerine ülkedeki AstraZeneca koronavirüs aşılamasına ara verdiklerini belirtti.

MİNUMUM KORUMA SAĞLADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Güney Afrika Sağlık Bakanı Dr. Zweli Mkhize yaptığı açıklamada, bilim insanlarının AstraZeneca aşısının en etkili şekilde nasıl uygulanacağı üzerine çalışırken, aşılamanın durdurulmasının geçici olacağını söyledi. Mkhize, Güney Afrika'nın, Pfizer / BioNTech ve Johnson & Johnson tarafından yapılan aşıların dağıtımıyla ilerleyeceğini söyledi. Pazar günü yayımlanan verilerde, Oxford/AstraZeneca Covid-19 aşısının iki dozunun, ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen virüs mutasyonuna karşı 'minimum koruma' sağladığını ortaya çıkardığı ifade edildi. Güney Afrika Witwatersrand Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmanın ayrıntıları bir basın açıklamasında paylaşıldı. Oxford, sonuçların hakem incelemesine sunulduğunu ve yakında bir ön baskının yayımlanacağını bildirdi.

Editör: TE Bilisim