Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yaylalarda bulunan küçükbaş hayvanlara banyo yaptırılıyor. Sıcaktan bunalan koyun ve keçiler özel tasarlanan banyolukta soğuk suyla rahatlarken, ilaçlamayla parazit ve kenelere karşı da korunuyor. 

 

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından bölgede tarımın ve hayvancılığın geliştirilmesi için yapılan çalışmalar aralıksız sürüyor. Yapılan çalışmalar kapsamında daire başkanlığı küçükbaş hayvanlar için tasarlanan mobil koyun banyoluğunu çiftçilerin hizmetine sundu. Mahalle ve yaylalara götürülen mobil banyoluklar, parazit ve kene ile mücadelenin yanı sıra hayvan sağlığında da etkin rol alacak. Gürpınar ilçesinde bulunan 2450 rakımlı Norduz Yaylası'na mobil banyolukla giden ekipler, buradaki hayvan sahipleri ile bir araya geldi. Yaylaya kurulan mobil banyoluğun ilaçlanmasının ardından koyun ve keçilere sırayla banyo yaptırıldı. Sıcaktan bunalan hayvanlar hem serinledi hem de parazit ve kenelerden arındı.

“BU İŞLEM ÇOK MEŞAKKATLİ VE YORUCUYDU”
Daha önce zor şartlar altında koyun ve keçilerine dere ve göletlerde banyo yaptırdıklarını kaydeden çiftçi İskan Yüksek, “Hayvanlarımızı hastalıklardan korumak için yılda 2 defa olmak üzere derelerde yıkıyorduk. Bu işlem çok meşakkatli ve yorucuydu. Sağ olsun Büyükşehir Belediyemiz buraya gelerek bu makine ile koyunlarımıza ilaçlı suyla banyo yaptırdı. Bu uygulamadan dolayı çok mutluyuz. Allah devletimizden razı olsun” dedi.


15 DAKİKADA YAKLAŞIK 100 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YIKANIYOR
Van’da 2 milyona yakın küçükbaş hayvan olduğunu belirten Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Harun Tutar ise her bir makinenin 15 dakikada yaklaşık 100 küçükbaş hayvan yıkadığını söyledi. Tutar, “Hayvan sahipleri daha önce koyun ve keçilerini birçok zahmetle derelerde, kirli sularda yıkıyordu. Dolayısıyla da hayvanlar parazit kapıyordu. Bizde yeni geliştirdiğimiz bir makine ile hayvanları ilaçlı su ile yıkıyoruz. Bu makineleri Van’da 4 bölgeye yayacak şekilde yerleştirip muhtarlarımıza teslim edeceğiz. İnşallah artık çiftçilerimiz bu güzel hizmetten istediği zaman en iyi şekilde yararlanacak” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim