ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-SERCAN CANSIZ

2020’nin Mart ayından bu yana Türkiye’de yayılan ve ekonomiyi felç eden salgın tahribatlarını sürdürürken, başta esnaf olmak üzere bütün sektörleri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz bayramları koronavirüs salgının ve sokağa çıkma yasağının gölgesinde geçiren Van esnafı bu bayram yasaksız süreci bereketle geçirdi. Yaşanan yoğunluk uzun bir süre sonra esnafın yüzünü güldürdü, fakat son vaka sayıları ise korkutuyor.

Mart 2020 yılından bu yana Türkiye’de olduğu gibi Van’da da tahribatlarını sürdüren korona virüs salgını ve beraberinde başlayan pandemi sürecinde dini bayramları kutlayamayan esnaf ve vatandaş, uzun bir aradan sonra ilk defa bayram yaptı. Covid-19 salgını nedeniyle kısıtlamalar ve uygulanan tedbirler nedeniyle çok zor günler geçiren esnaf, kaybının bir kısmını bayram alışverişiyle telafi etti. Kurban Bayramı’nda hareketlenen giyim, ayakkabı ve diğer onlarca sektörde büyük bir hareketlilik yaşandı. Dünyayı kasıp kavuran Korona virüs salgını içerisinde üç bayramı karantina ve sokağa çıkma yasakları içerisinde geçirmek zorunda kalan esnaf, uzun bir aradan sonra eski tadında bayram geçirdi. Bir buçuk yılın ardından gerçek bir bayram süreci geçiren Van’da bayram alışverişi ile birlikte kurban süreci de yoğun geçti. Bir taraftan sevinç bir taraftan vakaların yükselmesinin tedirginliği yaşanırken Şehrivan’a konuşan Van esnafı zor günlerin geri de kalmasına dikkat çekti.

VATANDAŞ UZUN SÜRE SONRA BAYRAM ALIŞVERİŞİ YAPTI

Geçen yıllara oranla Kurban Bayramı’nda yoğunluğun fazla olduğuna dikkat çeken esnaflardan Müslüm Keske, “Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl yoğunluk gayet güzeldi, insanlar sokaklarda alışveriş yapıyor, tezgahlarda bir hareketlilik vardı. Bu hareketlilik ile esnafların yüzü güldü. Geçtiğimiz bayramlarla şimdiki bayramlar arasında çok fark var, özellikle ekonomik olarak ciddi farklar var diyebiliriz. Geçtiğimiz yıllarda satışlarımız gayet iyi iken pandemi sürecinde satışlarımız ciddi anlamda etkilendi. Özellikle bayramlar esnafların özlemle beklediği günlerin başında gelmektedir. Pandemi sürecinde geçirdiğimiz bayramlarda yasaklardan ve kısıtlamalardan dolayı insanlar alışveriş yapamadılar ama bu bayramda herkes dışardaydı ve alışveriş yaptılar. Dileriz bundan sonra kısıtlamaların ve hastalığın olmadığı bayramlar geçirmek üzere.” İfadelerini kullandı.

ESNAF UMUTLU: GÜZEL GÜNLER YAKINDA GELECEK

Geçen bayramlarda insanların kısıtlamalardan dolayı bayramı evlerinde geçirmek zorunda kaldıklarına dikkat çeken esnaflardan Recep Akbulut, “Geçtiğimiz bayramlara oranla yoğunluk güzeldi, bu bayram çok güzel geçti. Geçen bayramda pandemiden dolayı işlerimiz yoktu ama bu bayramda çok şükür her şey güzeldi. İnşallah Pandeminin bitmesi ile birlikte işlerimiz eskisi gibi güzel ve yoğun olacaktır. İyi günlerin geleceğine inanıyoruz, iyi günlerin gelmesi ile birlikte bütün esnaflarımızın yüzü güleceğine inanıyoruz. Eski bayramları özlemle yad ediyoruz çünkü eski bayramlarda hem işler güzeldi hem de insanlar gezip dolaşabiliyordu. O günler de yakında gelecektir inanıyoruz.” Dedi.

“BU BAYRAMI KALABALIK BİR BAYRAM OLARAK GEÇİRDİK”

Pandemi sürecinde geçirilen 4’üncü bayram olduğuna vurgu yapan Akbulut, “Pandemi sürecinde geçirdiğimiz 3 bayramı kısıtlamalar ve yasaklar altında geçirdik bu da ister istemez işlerimizde aksaklıkların oluşmasına neden oldu. Bu bayram da kalabalık bir bayram olarak geçirdik, işlerimiz güzeldi. Bu süreçte ister istemez kayıplarımız oldu, bayramda bir nebze de olsa telafi etmeye çalıştık.” Şeklinde konuştu.

ÖZLENEN BAYRAM TELAŞI VARDI

Kısıtlamadan dolayı önceki bayramlarda birçok esnafın kapalı kaldığını dile getiren Ferdi Tekin adlı esnaf şu ifadeleri kullandı: “Geçirdiğimiz Kurban Bayramı, eski bayramlara oranla her ne kadar az olsa bile pandemi sürecinde geçirdiğimiz en kalabalık bayram olduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz bayramda kısıtlamalardan dolayı birçok yer kapalıydı ve bizler o süre zarfında hiç çalışamadık. Bu bayramda geçtiğimiz bayramların yaşattığı ekonomik açıklığı bir nebze de kapatmaya çalıştık, kapatamayacağımızın da aslında farkındayız çünkü ciddi anlamda kayıplarımız oldu. Kurban Bayramı arifesine kadar Van sokakları gayet kalabalıktı, bu kalabalığın bir kısmı alışveriş yapmış olsa da inanın insanların çoğu bu kalabalığı özlediği için sokaklardaydı. İnsanlarda bir özlem var, Van’ın eski halini, eski bayramlarını özlüyor, bu bayram bir nebze de insanların o özlemini giderdi.” Diye konuştu.

ZOR GÜNLERİN ARDINDAN KÜÇÜK DE OLSA BİR TELAFİ OLDU

Bayramda yaşanan canlılığın birçok esnafın yüzünü güldürdüğünü sözlerine ekleyen esnaf geçtiğimiz yıla oranla hareketli bir bayram geçtiğine vurgu yaparak, “Bu bayramda yoğunluk vardı, geçen bayramlarda insanlar bayram yapamadıkları için bu bayrama iyi hazırlandı ve alışveriş için herkes dışardaydı. Piyasada bir canlılık vardı, alışveriş yapan insanlar çoktu, esnafın yüzü gülüyor. Herkes iş yapıyor, geçen yıla göre çok güzel bir bayram geçirdik. Bu Bayramda az da olsa ekonomik olarak birçok esnafın rahatlatmış olduğunu diyebiliriz.” Dedi. Esnaflar için bayramın çok önemli olduğuna vurgu yapan bir diğer esnaf Yunus Erşan ise, “Bildiğiniz gibi ülke olarak zor süreçleri atlatmaya devam ediyoruz hem pandemi süreci hem de ekonomik dalgalanmalar esnaf olarak bizleri çok etkiledi. Geçen yıla göre bu bayramda kısıtlamaların olmaması bizleri sevindirdi. Vatandaşların sokaklara çıkması ve bayram alışverişi yapması bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Esnaflar olarak bizler bu günleri çok bekledik, her sektörün belli günleri vardır ama bayramları bütün esnaflar bekler çünkü bayramda herkes iş yapar ve sıcak para akışı olur. Bu bayram, geçirdiğimiz zor günleri kısmi de olsa telafi etti. Ümit ediyoruz bayramdan sonra da aynı hareketlilik devam etsin.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim