ORTADOĞU'daki kaosa yenisini ekleyecek olan bağımsız Kürdistan devleti için Ağustos ayında düğmeye basılıyor. Mesud Barzani'nin danışmanı bağımsızlık referandumunun bu Ağustos ayında olacağını duyurdu. Peki Bağımsız Kürdistan'ın sınırları ne olacak, Kerkük'ü de haritaya katacaklar mı?

Kerkük'te Kürdistan bayrakları ile kriz çıkaran Mesud Barzani, Irak'ın merkezi yönetiminin zayıflığından faydalanıp tarihteki ilk Kürt devletini kurmaya hazırlanıyor. Bunun için kararlar alan Barzani, referanduma gidileceğini duyurmuştu.

Bu yıl bitmeden bağımsız Kürdistan devletini ilan etmeyi planlayan Barzani referandum için tarihi de belirledi. Barzani’nin danışmanı Muhammed Hacı, referandumun Ağustos ayında yapılmasının beklendiğini söyledi.

 

KÜRT SİTESİ DUYURDU

Bas News İngilizce'ye göre, Muhammed Hacı, Kürt Bölgesi Yüksek Seçim Komisyonu’na referandum düzenlenmesi için çağrı yapmaya hazırlandıklarını anlattığı açıklamalarında Mesut Barzani’nin Kürt siyasi partilerinden bağımsızlık çabalarına liderlik yapacak olan ortak komisyona temsilcilerini belirlemelerini istediğini de anımsattı.

 

Mesut Barzani, 2 Mayıs’ta Fransız Le Figaro gazetesiyle yayımlanan mülakatında “Kürtlerin bağımsızlığı ilan etmesi zamanı geldi. Ancak biz, Irak’tan barışçıl biçimde diyalog ve müzakere yoluyla ayrılmak istiyoruz” demişti.

 

KERKÜK'Ü DE SINIRLARINA MI KATACAK?

Barzani geçtiğimiz aylarda da Kerkük valisine il genelinde Kürt bayraklarını kamu kurumlarına çektirtmişti. Vali Kürtçeyi de resmi yazışma dillerine eklemişti. Irak yönetiminin uyarısına rağmen bu konuda geri adım atılmış değil. Şimdi merak edilen Bağımsız Kürdistan devletinin sınırları. Kerkük'ün bu sınırlar içinde yer alıp almayacağı da diğer bir muamma. Böyle bir girişim olduğu taktirde Irak'ta kıyametler kopabilir. 

 

 

IRAK'ın demografik yapısı hayli sıkıntılı. Erbil ve Süleymaniye'de Kürt nüfus ağırlıkta. Musul - Kerkük'te Arap-Türkmen ve Kürtler var. Irak'ın merkezi ve Bağdat bölgesinde sünni Araplar yer alırken, Kerbala, Necef, Nasiriye, Basra civarında ise Şii Araplar yaşıyor. Bu tabloya bakıldığında bağımsız Kürdistan ilanı ile Irak resmen parçalanma sürecine girmiş olur. Kürtler'in ardından Şii'ler ve Sünniler de ayrı devletler ilan edebilir.
Editör: TE Bilisim