Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu Van’daki sosyal meskenler TOKİ’lerini sordu.

 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından kentsel dönüşüm kapsamında Van'da yapılan Sosyal Meskenler konutlarının tamamlanmasının üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen sorunları henüz çözüme kavuşturulmadı. CHP İl Başkanı Kurukcu yaşanan sorunları gündeme alarak durumun bir an önce düzeltilmesi için bir kez daha çağrıda bulundu. 2011 yılında 3+1daire için, 70 bin TL olarak anlaşan hak sahipleri, sonrasında 90-110 bin TL arasında değişen fiyatlarla karşı karşıya bırakılmış buda TOKİ sakinlerinin büyük ölçüde mağduriyetler yaşamasına sebebiyet vermişti...

 

KURUKCU: HAK SAHİPLERİ ALDATILDI

Yerinde incelemelerde bulunan CHP İl Başkanı Kurukcu şu ifadelere yer verdi: “1970'li yıllarda yapılan Van Sosyal Mesken Konutlarının, depremin ardından ailelerin de görüşünün alınarak yıktırıldı. Sosyal Mesken Konutlarının yıktırıldıktan sonra konut sahiplerine TOKİ tarafından 500 TL kira yardımı ve aynı yerde inşa edilmek koşuluyla ihaleye çıktığını, konutların tamamlandığını ancak önemli bir sorunu da beraberinde getirdiğini söyledi. Söz konusu konutlar yapılmadan önce 3+1, toplamda 102 metrekarelik daireye 70 bin 524 TL ödemek için sözleşme imzalayan hak sahiplerinin yapılan anlaşma ile eski dairenin fiyatının düşmesiyle 30 bin TL ödeyecekleri söylendi. Ancak sözleşmenin ve hak sahiplerinin bilgisi dışında bu defa 145 ila 150 metrekarelik daireler yapıldığını ve bu dairelere de 90 bin ile 110 bin TL arası fiyatlar belirlendiğini tabiri caizse hak sahipleri aldatıldı.”

 

“HAK SAHİPLERİ YENİ SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA”

Kurukcu açıklamasının devamında, “TOKİ konutlarının çatılarında biriken kar suları evlerin tavanından akarak hasara neden oluyor. Bu da yapıda kullanılan malzemelerin kalitesizliğinden ve yapılan yanlış projelerden kaynaklanıyor. TOKİ sakinlerinin dairelerine yerleştikten sonra birçok masraflar yapıldı. Bu masrafların da boşuna gittiği ortadadır. Halkın gereksiz masraf tuzağına düşürülmesi kabul edilebilir bir durum değildir.” Şeklinde konuştu.

 

KURUKCU: MAĞDURİYETLERİ GİDERİLMELİ

Kurukcu açıklamasının devamında son olarak şunları söyledi: “Hak sahiplerinin yaşadığı sorunu yakından görmek ve problemi yerinde incelemek üzere hak sahipleriyle bir araya geldik. Söz konusu fiyat karmaşasının ve onun dışında hak sahiplerini rahatsız eden diğer sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini özellikle de ortak yakıt giderlerindeki yüksek fiyatların düşürülmesi gerekiyor.” 

Editör: TE Bilisim