ŞEHRİVAN HABER: ÖMER FARUK TOKTAŞ/ERDAL ERBAŞ-  Van’ın son birkaç yıldır konuştuğu yeni turizm pazarları oluşturma çabasında önemli bir adım atıldı. Van’da işi devlet kurumlarına bırakmak yerine kentteki turizmcilerle birlikte çözme konusunda adımlar atan Van Gölü Havzası Turizm Derneği VAHATUDER, Kuzey Irak konusunda Van’a turist çekme noktasında ilk adımı attı. Başkan Abdullah Tunçdemir’in ve beraberindeki turizmcilerin Van Gölü Havzası Turları ile ilgili etkili girişimlerinin ardından bu kez de Kuzey Iraklı turistleri Van’a getirme konusunda yapılan girişimler karşılık buldu. Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) ile Van’daki öncü seyahat acentelerinden Ayanıs Tur’un girişimleriyle Kuzey Irak’ın Duhok, Erbil, Zaho kentinde faaliyet yürüten Travel Bekhma yetkilileri birkaç gün önce Van’a geldi. Her iki firma yetkilileri AYANIS TUR ofisinde bir araya gelerek, ilk etapta iki il arasında gerçekleşecek olan tur anlaşma protokolünü görüştüler ve ardından da imza altına aldılar. İmza işlemlerinden sonra, her iki firma yetkilisi, konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Protokol kapsamında Duhok’tan Van’a kültür ve sağlık turları, Van’dan da Duhok’a Ramazan bayramından sonra karşılıklı turlar düzenlenmeye başlanacak. Hedef ise Karadeniz ve diğer bölgelere akan turistlerin büyük bölümünü Van’a kaydırmak.

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) yönetim kurulu başkanlığı ile birlikte Van’ın öncü turizm markası Ayanıs Tur ile son dönemlerde adından söz ettiren işlere imza atan Abdullah Tunçdemir, Van’ın turizm pazarına büyük katkı sunacak bir işe daha imza attı. Son dönemlerde yapılan yurt içi temaslardan sonra bu kez de Kuzey Irak’tan Duhok firması ile VAHATUDER olarak anlaşma imzalandı. Protokol ile birlikte Kuzey Iraklılar’ın Karadeniz’e olan akınını Van’a çekecek bir adım atılırken, anlaşma sonrası Tunçdemir Şehrivan’a konuştu. Hem dernek hem de firma olarak da protokol imzaladıklarını belirten Tunçdemir yeni Pazar hamlesi için, “Van Gölü Havzası Derneği olarak bizim amacımız, farklı ülkelerden turist getirmek. Sadece İran pazarı ile kalmak istemiyoruz. Tek bir Pazar ile bu bölgede turizm gelişmez. Eskiden yabancı turist çok geliyordu, kültür turları vardı, bunlar çok önemliydi. Biz de hayal ettiğimiz eski o günleri bir daha da yaşamak istiyoruz.” dedi.

“PAZARLARDAN YARARLANACAĞIZ”

Dönem dönem gelen yabancı misafirler konusunda sıkıntılar yaşansa da bir sirkülasyon olduğunu ifade eden Tunçdemir şöyle devam etti: “Van’ın geçmişte ciddi bir yabancı turist potansiyelinin bulunduğunu hatırlatan Tunçdemir, şu şekilde konuştu: “Van Gölü havzası birinci derecede Ermeni, İran, Kuzey Irak ve Avrupa pazarıdır. Yani bizde 4 tane Pazar mevcut ve bu pazarlardan ciddi şekilde yararlanmak istiyoruz. İran pazarı zaten var değişken olsa bile her hafta az da gelseler bile kesilmez. Tatil günlerinde gelecekler, bu pazar kapanmaz azalabilir. Şu anda bir değişkenlik var dönem dönem sıkıntılar oluyor. İran pazarı olmazsa olmazlardan biridir zaten. Biz bu pazardan payımızı almak zorundayız, hak edilen seviyede olmasa da aldığımızı da söyleyebiliriz.”

“KUZEY IRAK VAN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Kuzey Iraklı misafirlerin gittikleri yerlerde uzun süre konakladıklarını belirten Tunçdemir “Ermeni pazarına da aynı şekilde bakmamız lazım. Buradan olan rağbeti daha çok arttırmamız lazım. Kuzey Irak da çok önemli bir pazar çünkü Kuzey Irak’ta örf adet gelenek bize yakın olduğu için bu pazardan yararlanmak daha kolay olacaktır. Kuzey Irak da yaz aylarında sıcaklık 40- 50 dereceyi bulabiliyor. Bizim Van Gölü Havzası serin ve yayla olduğundan ötürü onlar için iyi bir bölgedir. Yazın biz yorganla yatarken onlar damlarda yatıyor. Bu pazar da konaklama sayısı en az 7 geceyi bulabiliyor. Bu insanlar gittikleri yerde uzun süreli kalıyorlar. Avrupa pazarı hakkında konuşmak gerekirse eskiden Almanya’dan, İngiltere’den, Fransa ve Amerika’dan diğer ülkelerden Urartu için, kültür turları için gelirlerdi, Van’ın nüfusu 100 bin iken 100 bin turist gelirdi. Urartu müzesi açılırsa biz Avrupalı turistleri de burada görmek isteriz, onları da getirmek için projelerimiz var ve dernek olarak çalışacağız.” Diye ekledi.

“PAZARLARI ÇOĞALTMAK İSTİYORUZ”

Havzaya yönelik turları artırmak ve pazar çeşitliliği oluşturmak istediklerini ifade den Tunçdemir, “Biz Van Gölü Havzası Dermeği olarak ve kendim bir tur operatörü olarak bu pazarları çoğaltmak istiyoruz. Alternatif pazarlar yaratmak zorundayız. Bu da biz tur operatörlerine düşer. O nedenle biz de Irak’taki, Duhok, Erbil’deki acentelerimizi davet ettik, bu acente yetkililerinden Sait bey birkaç gün önce Van’a geldi. Onlar da bu yaz Van Gölü havzasına program yapmak istiyorlar. Aynı zamanda bizi de orada görmek istiyorlar. Karşılıklı bir Pazar oluşturmak istiyorlar, zaten olması gereken de budur. Irak’ta, 40-50 derece sıcakta insanları bu serin havada ağırlamak, üstelik 1-2 gün değil, en az 6-7 gün kalmalarını sağlamak gerekir. Biz Sait beyle bunlar üzerinde anlaşmamızı yaptık. İnşallah bunu hayata geçireceğiz.” İfadelerini kullandı.

“EN KISA SÜREDE BAŞLAYACAĞIZ”

Bayramın hemen ardından yeni anlaşmaları kapsamında seferler başlatacaklarını belirten Tunçdemir “Bayramdan hemen sonra acilen başlayabilmemiz için programlar yaptık, anlaşmalar yaptık. Biz acilen başlayalım istedik. Bu programlarımızı bitirdikten sonra zaten biz değişik infolar yapacağız. Hem biz gideceğiz, hem oradan da buraya konuklar getireceğiz. Daha da geliştireceğiz fakat hemen başlamamız lazım çünkü süremiz kısıtlı. Bundan sonra da çalışma alanımız Duhok, Erbil, Zaho, Süleymaniye üzerinde olacak; hatta Musul, Kerkük. Van Gölü havzasına Kuzey Irak’tan yeni bir Pazar oluşturmak tek amacımız. Güvenlik sorunları halloldukça insanlar daha çok talepkar oluyor, daha çok gelip gitmek istiyor. Misafirler Antalya’ya, İstanbul’a yılda bir sefer gider ama burası yakın olduğu için buraya her hafta gelebilir.” Gibi ifadeler kullandı.

“SAĞLIĞA DA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

Bu turlardan sağlık turlarının havzaya büyük bir katkısı olacağını da sözlerine ekleyen Tunçdemir “Şimdi biz bu turlardan iki tür tur planlıyoruz; biri kültür turları, diğeri de sağlık turizmi. En önemlisi de sağlık turizmi. Şimdi Kuzey Irak’taki insanlar, sağlıkla ilgili bütün problemlerini Ankara, Adana, İstanbul üzerinden hallediyorlar veya İran’a, Urmiye’ye gidiyorlar. Acente yetkilisi Sait Bey diyor ki “Van bize daha yakın, uzak bölgelere gideceğimize daha yakın mesafedeki Van’a gelelim. Sağlık bizim için çok önemli diyor. Biz hastanelerimizi de ziyaret ettik. Lokman Hekim Hastanesi ile anlaşma yaptık. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkeziyle ön görüşme yaptık. İlimizdeki diğer tüm hastanelerinde Sağlık turizminde pay almalarını istiyoruz. Biz ikisini birlikte yapacağız ama sağlık turizmi konusu çok daha ciddi davranacağız. Çünkü bütün sağlık işlerini Türkiye’de yapıyorlar. Sağlık turizminde de daha çok insan gelecek.” Diye konuştu.

ÜZÜMLÜ SINIR KAPISI’NDA SORUN VAR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Travel Bekhma yetkilisi Saeet Khairi de, şu şekilde konuştu: “Buraya geliş amacımız Duhok’tan Van’a gruplar getirmek, Van’dan da Duhok’a götürmek. Van ile Duhok arasında her tür turları yapmak istiyoruz. Fakat bir sıkıntımız var. Hakkâri’nin Çukurca ilçesindeki Üzümlü Sınır Kapısı sürekli açık değil. Sabah saat 09.00 ile 16.00 arasında açıktır. Bir de Cumartesi ve Pazar günleri de kapalıdır. Şu anda tek engel budur. Onun dışında hiçbir problemimiz yok. Bizim yetkililerden isteğimiz, Cumartesi ve Pazar günleri dâhil bu kapının 24 saat açık hale getirilmesidir. Eğer bu bölgeye Irak’tan turist gelmesi isteniyorsa bu kapının 24 saat açık olması lazım. Bu kapı olmayınca Habur üzerinden gelmek zorunda kalacağız. Habur üzerinden Van’a gelince 10 saat sürüyor, Üzümlü’ den gelince 6 saat, arada 4 saat fark var. Eğer bu dediğimiz gerçekleşirse biz grupları sadece Van ile sınırlı tutmayacağız, Türkiye’nin başka bir kentine de götüreceğiz.”

VAN YENİ BİR DESTİNASYON MERKEZİ DE OLABİLİR

“Van geçiş yolu olacak böyle bir durumda. Gruplar Van’a gelecekler, uçakla başka illere de gidebilecekler. Turizmin gelişmesi için ulaşımın rahat olması gerekir. Bizim hükümetimiz Duhok’tan Üzümlü’ye kadar yolu iyileştirme anlamında her şeyi üstleniyor, ama ondan sonrası artık Türkiye devletinin sorumluluğundadır. Zaten Duhok’tan sınıra kadarki yol çok iyi hiçbir sıkıntı yok.”

“VAN ÇOK GÜZEL”

Van’ı çok güzel bulduğunu ve öncelikli amaçlarının Van’ı tanıtmak olacağını belirten Khairi, “Bizim öncelikli amacımız Van’ı tanıtmak alacaktır. Mesela ben Van’ın bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum, ilk kez geliyorum ve kendi gözlerimle gördükten sonra burayı çok sevdim. Ben diğer şehirlere de gidiyorum, ama buranın hem kültürü bize yakın, hem konuştuğumuz dil aynı. Adetlerimizin hepsi birbirine benziyor. Mesela Hakkâri ile Duhok, Van ile Duhok aynen birbirine benziyor.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim