Van Valisi Aydın Nezih Doğan, uyuşturucu kullanımını önlemenin tek çaresinin halkın bilinçlendirilmesi olduğunu belirterek, “Elimizdeki verilere baktığımızda, uyuşturucuyla doğrudan temas kurduğunu söyleyebileceğimiz, bize resmi olarak müracaat etmiş insanların sayısını 100’lü rakamlarla ifade etmemiz lazım” dedi.

Vali Aydın Nezih Doğan, Van’da uyuşturucu kullanım yaşı ve sayısı hakkında yanlış haberler yapıldığını ifade ederek “Bazı konularda gerçek dışı beyanda bulunmak, aslında toplumsal sağlığımızı tehdit eden açıklama yapmak demektir. O yüzden sorumlu herkesin çok dikkatli davranması lazım. Bu sorumlu dediğimiz, bazen kamu görevlileri olabilir, bazen siyasetçi olur, bazen sivil toplum kuruluşları olur, bazen gazeteciler olur bazen veliler, anneler, babalar olur. Hepimizin böyle toplumsal sorunlara karşı duyarlılıklarımızı ifade ederken, sorunu gerçek ötesi bir noktaya taşımaktan kaçınmamız gerekir” dedi.

‘PLAN ADIM ADIM UYGULANIYOR’

Uyuşturucuyla mücadelede bir ulusal eylem planı yapıldığını hatırlatan Vali Doğan, “Biz, Van’da bununla ilgili kendi il eylem planımızı tamamladık. İçerisinde Van Büyükşehir Belediyesi’nin de bulunduğu, Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Van Müftülüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü gibi bazı kamu kuruluşlarıyla yine kimi sivil toplum kuruluşlarının içerisinde yer aldığı bir uyuşturucuyla mücadele komisyonu oluşturduk. Eylem planımızı yaptık. Bu plan çerçevesinde adım adım planımızı uyguluyoruz.” Dedi.

‘TÜRKİYE’DE İKİNCİ SIRADAYIZ’

Vali Doğan, işin bir de polisiye yönü olduğunu anlatarak, “Yani uyuşturucu ve kaçakçılıkla mücadele dediğimiz bölüm. Bu bölümde kendi içerisinde iki temel başlıkla değerlendirilebilir. Bir uluslar arası uyuşturucu ticaretiyle mücadele, bir de torbacılık dediğimiz daha küçük şehir içerisinde ticaret yapan kişilerle mücadele. Her ikisinde de Van son derece etkin bir mücadele temposu içerisinde yer alıyor. Nitekim Türkiye’de en yüksek uyuşturucu yakalanma oranlarında birinci daima İstanbul olur, 15 milyonluk bir metropol. Ama hep ikinci il de Van olur. Van her yıl çeşitli uyuşturucu dalları içerisinde eroin gibi, esrar gibi, baz morfin gibi çeşitli uyuşturucu dallarında etkili bir yöntemle mücadele ettiği için yüksek rakamlı yakalamalar yapar. Perakende satışla ilgili olarak da yine bizim kendimize göre uyguladığımız bir yöntemle, bu satıcıların da yapılan operasyonel faaliyetlerle zinciri kırmakla ilgili çalışma yapıyoruz. Söz gelimi geçen gün uyuşturucu ticaretini yapan, şehirde torbacılara tedarik yapan bir şahıs yakalandı ve mahkemeye sevk edildi. İkinci bölüm uyuşturucu müptelası olan kişilerin rehabilitasyon konusu. Bu konuyla alakalı olarak da biz, biliyorsunuz geçen yıl AMATEM’i burada faaliyete geçirdik. Bölgenin en nitelikli, en önemli kuruluşlardan biri Van’da, sadece Vanlılara değil bölgedeki bütün uyuşturucuyla ilişkili sorunlar yaşayanları tedavi etmek için hizmet vermektedir.” Dedi.

‘AİLELERİN BİLİNÇLENMESİ GEREKİYOR’

İşin güvenlik ve sağlık boyutunun dışında bir de halkın bilinçlendirilmesi boyutu olduğunu anlatan Vali Doğan, “Bu anlamda da yılın içerisine yayılmış bir takım faaliyetler yürütüyoruz. Faaliyetlerin bir bölümü doğrudan eğitim yuvalarına, öğrencilere yönelik olarak yapıyoruz. Bir bölümünü STK’lara yönelik yapıyoruz, bir bölümünü kamu kuruluşlarını bilgilendirmek için yapıyoruz, bir bölümünü de doğrudan aileleri bilinçlendirme biçiminde yapıyoruz. Bunlar tabi birçok kurumun iletişimi içerisinde yapılan çalışmalar. Burada da yapılan çalışma sayısı ve katılan kişiler açısından 10 bin rakamlarını geçiyoruz her yıl, bu da Türkiye için nüfusa göre önemli.” Dedi.

‘KONUŞMAK DEĞİL, İCRAAT LAZIM’

Van’da uyuşturucu kullanım yaşına da değinen Vali Doğan, “Van’da uyuşturucu kullanım yaşının 10’a indiğine ilişkin iddialar, tamamen bir delile dayanmayan gerçek dışı iddialar. Elimizde bizim bu tür kayıtları tutabileceğimiz bazı organizasyonlarımız var. Bunlar, Sağlık Bakanlığımızın buradaki kuruluşları, AMATEM’e müracaat eden müptelalardır. Güvenlik birimlerimizin yaptığı işlerdir. Adli makamların yaptığı işlemlerdir. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü üzerinden yapılan işlemlerdir. Buralardaki resmi kayıtların hiç birisinde böyle 10 yaşında, 12 yaşında, 14 yaşında, 15 yaşında bir bireyin uyuşturucu kullandığına ilişkin bir raporlama olmamıştır. Ama bunların olmaması, raporlamaların olmaması ya da bu tip, bu yaştaki çocukların uyuşturucu kullanmıyor olması Van için, bizim üzerinde daha çok dikkatle durmamız gereken bir alanı oluşturur. Uyuşturucu konusunda konuşmaktan çok, icraat yapmak lazım gelir. Bazıları sadece çıkıp bir şeyler söylüyorlar, bazıları da bu konuda sürekli çalışıyorlar.” Dedi.

‘ÖZENDİRMEKTEN KAÇMAMIZ LAZIM’

Uyuşturucu kullanımının neden önüne geçilemediğini anlatan Vali Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önüne geçilmemesinin sebebine gelince, modern toplumun yabancılaşma gibi, yalnızlaşma gibi, ekonomik sorunlarla mücadele edememe gibi bir takım yeni sorun tipleri var. Bu sorun tipleriyle gençler yüzleştiklerinde ya da insanlar yüzleştiklerinde, zaman zaman bu mücadelede zayıf düşebiliyorlar. Bu bir çeşit o mücadeleden kaçış yöntemlerinden bir tanesi uyuşturucu kullanımı. Bununla ilgili sebepler var tabi. Özenmeyle ilgili sorunlar var. Çeşitli biçimlerde gençler birbirlerinden etkilenerek uyuşturucu kullanımına başladıklarını ifade ediyorlar. Nitekim geçen günlerde Konya’da basına yansıyan bir genç kızımız vardı, orada da anlattığı hayat hikayesinde yine özenmeyle ilgili durum söz konusuydu. Yani çocukları bu işlere özendirecek bir yaklaşımdan kaçarak mücadele etmek lazım.”

‘KONUŞMAK DEĞİL, ÇALIŞMAK LAZIM’

Vali Doğan, konuşmaktan çok alanda çalışmak gerektiğini belirterek, “Yani insanlık var olduğundan bu yana, insanların zihni faaliyetlerini açıkça yapmasını engelleyecek bir takım alışkanlıklar hep olmuştur. Alkol, uyuşturucu gibi, zamanına göre değişen araçlar kullanarak insanlar sorunlardan kaçmaya çalışmış. Artık bilinçli bireylerin hepsi biliyor. Gençler için bir tuzak tabi bu. Bu tuzağın önüne geçilmesi için el birliğiyle bütün toplum kesimlerinin ortak bir bilinçle hareket etmesi lazım. Bizim elimizdeki verilere böyle baktığımızda uyuşturucuyla doğrudan temas kurduğunu söyleyebileceğimiz, bize resmi olarak müracaat etmiş insanların sayısını 100’lü rakamlarla ifade etmemiz lazım. Bazıları 10 bin rakamlarla ifade ediyor ama gerçek rakam 100'lü rakamlar olduğunu söyleyebiliriz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim