TBMM’deki son bütçe görüşmelerinde sürekli olarak Van’ı gündeme taşıyan, ‘Van Münit’ diyerek söz isteyerek Van ile ilgili önemli gündemleri konuşan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Van’ın mevcut sorunları ve yapılması gerekenleri anlattı. Tramvay’dan Çevre Yolu’na kadar bir çok konuyu değerlendiren Botan, Van halkına tüm siyasetçilerinden ve yöneticilerinden hizmet talep etmesi gerektiğini söyleyerek “Bizi çalıştırın. Siz konuşun, biz çalışalım” dedi. Mesele Van olduğunda siyaset üstü davranmak gerektiğine değinen Botan, “Biz Van’ın çocuğuyuz. Hizmet bizim boynumuzun borcu” dedi.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: MENDUH ÇALIŞKAN/ ERDAL ERBAŞ - HDP’nin Van’ı en çok konuşan ve son dönemlerde Van’la ilgili önemli sorunları dile getirmesi ile adından söz ettiren Lezgin Botan, Şehrivan’a konuştu. Gazeteyi ziyaret ederek son dönemlerdeki önemli konulara değinen Botan, özellikle bütçe görüşmelerinde dile getirdiği konuları paylaştı.

 

 

“Benim amacım Van için bir şeyler olsun. Ben Vanlıyım. Buranın çocuğuyum. Siyaset kendi mecrasında arka planda yapılıyor. Ama neticede biz siyasi sorumluluğumuzun bize yüklediği misyonun gereğini de yapmak zorundayız.” Diyen Botan, Vanlılara kente dair konularda konuşma ve yöneticileri ‘çalıştırma’ çağrısı yaptı. Öte yandan bir çok yatırımı değerlendiren Botan, Van’da son zamanlarda çok konuşulan tramvay mevzusunda, “Halkın da istediği, uzun vadede işe yarayacak olan da trambüs değil, tramvaydır” dedi. Geçtiğimiz aylarda İran Büyükelçiliği’ni ziyaret ederek Van’a konsolosluk açılması konusunda da önemli aşamalar katedildiğini söyleyen Botan, bunun dışındaki bir çok önemli konuyu Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan Şehrivan Gazetesi’ni ziyaret etti. Ziyaretinde kent adına bir çok konuyu değerlendiren Lezgin Botan, Van’ın sık sık dillendirilen önemli sorunlarına dair tespitlerini paylaştı. Ankara’da yaptığı çalışmaları anlatan, bakanlarla yaptığı görüşmeleri paylaşan Botan, Van’an en büyük sorunu olan ‘konuşmama’ sıkıntısına da değindi. Mesele Van olduğunda siyaset üstü davranmak gerektiğine değinen Botan, “Biz Van’ın çocuğuyuz. Hizmet bizim boynumuzun borcu” dedi. Botan, geçtiğimiz aylarda dillendirilen Van’a konsolosluk kurulması talebi başta olmak üzere birbirinden önemli konuları Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 

VAN’DA KONSOLOSLUK KURULMASI ZOR DEĞİL!

İlk olarak son zamanlarda Van-İran ilişkileri bağlamında kentin ihtiyacı olan İran konsolosluğun konusuna değinen Botan, Erzurum ya da Trabzon’dan ziyade Van’da bir İran konsolosluğunun şart olduğuna değindi. Yaptıkları görüşmelerde Büyükelçiliğin bu konuda istekli olduğunu söyleyen Botan “Büyükelçiliğin talebi talebi sadece Dışişleri Bakanlığı’nın arsa tahsisi ya da bir bina vermesi. Ve bununla birlikte hükümetler arasında da bir izin çıkması. Burada hükümetler anlaştıktan sonra Büyükelçilik burada konsolosluk açmak istiyor. Onlar da bu konuda istekliler. Bunun ardından ben Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüştüm. O da bu konuda arzulu ve kararlı olduğunu söyledi. Ben bunun üzerine tekrar Büyükelçi’yi ziyaret ettim ve dönütleri paylaştım kendisi ile. Onlar da hükümetleri ile görüştüklerini söylediler. Van’ın böyle bir talebin olduğunu İran hükümetine aktarmışlar. Onlar da hazır olduklarını söylediler. Bu noktada artık hükümet nezdinde çalışmalar hızlandırılırsa Van’da konsolosluk kurulur. Biz de irtibatlarımızı sürdürüyoruz. Ama diplomatik anlamda müdahaleler lazım. İki taraflı böyle bir istek ve arzu da var nihayetinde.”

 

 

TARMVAY VAN’A GELMEZ DİYE BİR ŞEY YOK...

Tramvay konusunda da görüş paylaşan Botan: “Şu sıraların en çok konuşulan konusu hızlı tren ve tramvay meselesi. Van’da çalışmalar yapılmış ve tramvay mı trambüs tartışmaları yürütülüyor. Hatırlarsanız bunlar benim 2009’da dile getirdiğim projeler arasındaydı. Niye olmasın? Cumhuriyet Caddesi müsait. Cumhuriyet Caddesi tamamen kapatılabilir. Ha keza Edremit’ten üniversiteye kadar rahatlıkla götürülebilir. Yine Bostaniçi’ne doğru bir alternatif açılabilir. Bunlar olmayacak şeyler değil. Bunlara çalışmak lazım olmayacak diye bir şey yok.  Geçtiğimiz günlerde bu noktada trambüs yapılması gündeme gelmişti. Trambüs bizi uzunca süre meşgul eder. Bunun yerine tramvay yapılması çok da doğru olacaktır. Sonuçta bir kere bu konuda bir adım atılıyor ve bir şeyler yapılacaksa uzun vadedeki getirileri ve götürüleri düşünülerek yapılmalı. Sosyal medyada da görüyoruz Van halkının bu noktada talebi tramvaydır. Tramvay daha uzun vadeli daha yerinde bir çözümdür. Üç beş yıl sonra yeniden değişecek bir sistemi kurmaya gerek yok Bu kadar emek ve zaman harcanıyorsa Van’ın ihtiyaçlarına göre olan Tramvay Van’a yapılmalı.”

 

YERALTI ÇARŞISI KALDIRILSIN!

Tramvay ve diğer toplu ulaşım araçlarında şehri ulaşımın zor olmadığını söyleyen Botan, gerekirse bazı radikal kararların da alınması gerektiğini söyledi. Botan: “Bence bu noktada kentin bu tür durumlarda kentine sahip çıkması lazım. Van’ın yolları dar diye bir şey yok. Bakın Avrupa’da üst üste katlı metrolar yapılıyor. Londra’da 19 milyonluk gündüz nüfusu taşınıyor. Bu insanlar bunu nasıl sağlıyor. Bunun için yer yok, ya da yol dar gibi bahanelerimiz olmamalı. Bizim tıkanan yerlerimizle ilgili adımlar atılmalı. Beşyol’daki yeraltı çarşısı artık kaldırılmalı. Ora merkez olmalı ve ulaşımla ilgili geçişler artık buradan sağlanmalı. Buralar tıkanıp kaldı. İskele yolu da, Sıhke Yolu da bu şekilde rahatlama sağlar. Ha keza yapılacaksa bir tramvay çalışması buralara bağlanabilir.”

 

 

VAN’IN 10 YIL SONRASI DÜŞÜNÜLMELİ

Stadyum konusuna da değinen Botan: “Bu kentte bu saatten sonra ne yapılacaksa uzun vadeli düşünülmeli. Van büyük bir kent. Van her anlamda potansiyeli yüksek bir kent. Biz bunun için yapılacak çalışmaları ve eksiklikleri her yerde dile getiriyoruz. Bunlardan birisi de stadyum. Bir büyükşehirin büyükşehire layık bir stadyumu olmalı. Bunu da yaptık. Ak Parti ve CHP’li vekillerden destek alarak stadyum konusunu sıkça dile getirdik. Ve geçtiğimiz günlerde programa alındığı da açıklandı. Ama burada Van’ın 10 yıl sonrasını düşünmeli. Van kamuoyu mevcut yeri dışında yeni bir yerde yapılması için çağrılar yapmalı ve böyle bir talep ortaya koymalı. Hasılı ben Van’la ilgili ne varsa dile getirmeye çalıştım. Kuskunkıran’a ikinci tüp geçidine kadar kenti ilgilendiren her şeyi söyledim.”

 

BEN VAN’IN ÇOCUĞUYUM, AMACIM VAN’A BİR ŞEYLER YAPMAK!

Bu gibi bir çok konuyu Ankara’ya taşıdığını, bakanlarla paylaştığını söyleyen Botan, bir Vanlı olarak Van’a hizmet borcu olduğunu söyledi. Botan, son dönemlerde bu anlamda yaptığı bir çok çalışmayı da paylaşırken şu sözleri kullandı: “Benim amacım Van için bir şeyler olsun. Ben Vanlıyım. Buranın çocuğuyum. Siyaset kendi mecrasında arka planda yapılıyor. Ama neticede biz siyasi sorumluluğumuzun bize yüklediği misyonun gereğini de yapmak zorundayız. Van’ın problemlerini samimiyetle çözmemiz lazım. Bu konuda ben bir çok bakanlık ile görüşüyorum. Örneğin Çevre Yolu’nun durumu ve 18 madde ile değil kamulaştırma ile yapılması konusunda girişimlerim oldu. Bu konuda hatta Sayın Burhan Kayatürk ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gittik önemli görüşmeler yaptık. Önemli görüş alışverişleri yaptık. Yine ben Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yaptım. Van Et, Van Süt gibi kurumlarla ilgili sorular yönelttim. Bunun yanında yılda en fazla 15 gün açık olan Toprak Mahsülleri Ofisi’nin daha fazla süre açık kalmasını talep ettim. 6 ay açık kalmasını önerdim. Çiftciye destekler verilmesi gerektiğini ilettim.”

 

 

BAKANLARA, VEKİLLERE VAN’A ANLATIYORUM

Botan, mecliste yapabildiği bir çok çalışmada her kesime ulaşım Van’ın sorunları gündeme getirmeye çalıştığını belirterek: “Soru önergeleri veriyorum, araştırma öngerleri veriyorum ve kanun teklifleri ile Van’ı gündemde tutmaya çalışıyorum. Yine bütçe görüşmelerini bu konuda fırsata dönüştürmeye çalıştım. O araları iyi değerlendirmeye çalıştım. Çünkü Van konuşulsun, bilinsin istedim. Yine araları iyi değerlendirip kendilerine notlar verdim sürekli. Maliye Bakanlığı olsun, Tarım Bakanlığı olsun birebir görüşmeler yapıp notlarımı veriyorum. Son olarak da Mecliste 12 dakika kullanıp Van’ın sorunlarını gündeme getirip hemen hemen tüm problemleri paylaştım.”

 

VAN’IN BU BEKLENTİLERİNİ ANKARA’YA TAŞIDI

Botan Van adına dillendirdiği talepleri paylaşarak o gündemleri de şu sözlerle paylaştı: “Van ile İran arasındaki tren yolu taşımacılığını paylaştım, Van-Tebriz uçak seferlerinin ihtiyacını dile getirmeye çalıştım. Bakın bu kolay değil. Van’ın hinterlandında tam 150 milyonluk bir nüfus var. Van’ın müthiş bir potansiyeli var. Bölgenin iki metropolü arasında Van-Diyarbakır-Urfa’yı birbirine bağlayan otoban istedim. Ha keza Karsa kadar gelen hızlı tren seferlerinin Van’a da uzanması gerektiğini kaydettim. Yine Van-Şırnak Karayolları da en az otoban kadar önemli. Bu yolun da bitmesi Van’ı Irak’a da doğrudan bağlayacak ve Van’ı canlandıracak bir yatırımdır. Proje isteniyorsa bu projeleri de sundum. Van Gölü Koruma kanununu defalarca dile getirdim. İlgili makamlara ilettim.”

 

 

KARAYOLLARI KENDİNE KAVŞAK YAPMAK YERİNE VAN HALKI İÇİN YAPMALI!

Botan, Van’ın aylardır konuştuğu Karayolları’nın ultra lüks hizmet binası ve köprülü kavşak gibi sorunlara değindi. Van’ın halihazırda bir çok kavşak talebinin bulunduğuna değinen Botan: “Birilerinin umurunda olmayabilir. Bizim buralara sahip çıkmamız lazım. Bu siyaset üstü bir şeydir. Be hepimizin derdidir. Birileri bu kentle ilgili meselelerde çıkıp konuşmalı. Mesele Karayolları oraya devasa bir tesis yapmış, göl kenarına beton dökmüş, tam anlamıyla beton duvarlarla kapatmış. Buna ses vermek lazım. Tüm Van’ın kavşak sorunu var ama Karayolları sadece kendi kurumuna giden yola kavşak yapmış. Ayıp değil mi? Oradan gün de kaç araç geçiyor? Van’ın trafik sıkıntısı, Bölge Hastanesi kavşağı mı önemli Karayolları Kavşağı mı? Böyle olmaz.”

 

“VAN’A YAZIK ETMEYELİM”

Van’ın bir çok manada hizmet istemesi, konuşması gerektiğini söyleyen Botan, siyaset üstü düşünmesi gerektiğine vurgu yaparak: “Bakın bu kent meseledir. Diyarbakır’da böyle değil ki. Diyarbakır kenti kendi meselelerini konuşuyor. Ama Van’da kimse konuşmuyor. Bakın Bu insanlar bana güvenmiş, bana değer vermiş ben bu kente çalışmam lazım. Bu kentin görünen yüzü benim orda çalışmam lazım. Beni orada çalıştırın. Biz orada bir şeyleri gündeme getirelim. Milletvekili olmak bir ayrıcalık değil ki? Hizmet makamı Siz konuşun, bizi zorlayın ki biz de çalışalım. Bunu bu kentin tüm temsilcileri için yapmalı. Van’a yazık etmeyelim.” 

Editör: TE Bilisim