Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, mart ayında Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde portakalın en çok zamlanan ürün olduğunu söyledi. 


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 Mart ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıklayan Özer Coşğun. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) öölgesine ait TÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 1,20'lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 11,39 oranında artış meydana geldiğini kaydetti. Coşğun, “Madde bazlı değerlendirme yapılırsa, yurt genelinde mandalina yüzde 27,53 ve sivri biber yüzde 26,05'lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise portakal 29,41 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 19,04 oranındaki artışla sivri biber takip etti. Kabak ise yüzde 30,78'lik bir oranda değer kaybederek mart ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 27,90 oranında değer kaybeden yeşil soğan, en fazla ucuzlayan ürün oldu” dedi.
Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 1,04‘lük bir artış gerçekleştiğini kaydeden Coşğun, “Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 16,09 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2,69 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,35 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,37 artış ve su sektöründe ise yüzde 0,66 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 1,93'lük oranla ara mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 21,73' lük oranla yine ara mallarında gerçekleşti” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim