İHH, Özgür-Der, çeşitli STK'lar, 19 farklı ülkeden hukukçular, mağdur yolcular, şehit ailelerinin katıldığı duruşma sonrası İHH'nın basın açıklaması yapılması bekleniyor.

Davada, İsrail Genelkurmay Dönem Başkanı Rau Gabiel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Maron, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Avishay Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Amos Yadlin sanık olarak yargılanıyor.

Bu dört sanık hakkında kırmızı bültenle INTERPOL vasıtasıyla yakalanmaları için karar çıkmıştı. Mavi Marmara gemisine İsrail'in yapmış olduğu saldırı ve katliamda hayatını kaybeden 10 şehidin aileleri her duruşmada olduğu gibi bu duruşmada da mahkeme salonunda hazır bulundular.

Ayrıca, İsrail saldırısında ölümcül derecede ağır yaralanan biri Filistinli diğerleri Türkiyeli 56 kişi, dünyaca ünlü solcu aktivistler, gemilerdeki Filistinliler, birçok devletten milletvekillerinin de aralarında olduğu toplam 430 Türkiyeli mağdur ile 37 ülkeden 318 kişi olmak üzere toplam 748 mağdur ve suçlardan zarar gören gerçek kişi ve birçok tüzel kişi mağdur da bu davanın tarafı ve takipçisi.

Öte yandan 12'nci duruşmada mahkeme heyeti, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan 28 Haziran tarihli anlaşmanın 6. maddesinde yürürlüğe girme şartlarının bahsedildiğini bu nedenle anlaşmanın yürürlüğe girip girmediğinin araştırılmasına, ilgili yerlerden sorulmasına hükmetmişti.

Heyet ayrıca 20 Ağustos'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce kabul edilen ve uygun bulunan anlaşmanın bu davaya bir etkisinin bulunup bulunmadığına ilişkin şikayetçi tarafa beyanda bulunması için gelecek celseye kadar süre verilmesine karar vermişti.

 

Editör: TE Bilisim