11 Eylül 2016’da İçişleri Bakanlığı tarafından İpekyolu Belediyesine Başkan Vekili olarak atanan İlçe Kaymakamı Cemil Öztürk, yapacakları projelerle ilgili gazetecilere bilgi verdi. Sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket edeceklerini ve toplumun her kesimine ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Vekili Öztürk, “Bizim merkezimizde insan olacak. İnsan odaklı bir anlayışımız olacak. Devasa binalar ve projeler yapabilirsiniz ama insana dokunmuyorsanız tüm bunların bir anlamı yok.” Dedi.

 

İpekyolu Belediyesi Başkan vekilliğine atandığı günden bu yana sosyal belediyecilik anlamında büyük adımlar atan Başkan Vekili ve Cemil Öztürk, çalışmalarını gazetecilerle paylaştı. İmar sorunundan, otopark sorununa, yeşil alan sorunundan, işten çıkarılan işçilerin durumuna kadar birçok konu hakkında açıklamada bulundu. İpekyolu ilçesinin en önemli sorunlarından olan yeşil alan ve otopark sorununa çözüm arayışı içerisinde olduklarını anlatan Başkan Vekili Öztürk, atılacak tüm adımların halk ile birlikte atılacağını aktardı.

 

ÖZTÜRK: İPEKYOLU HALKIYLA ÇALIŞACAĞIZ

İpekyolu ilçesinde yaşayan vatandaşlar için yeni projeler ürettiklerini ifade eden Öztürk, bunun için herkesin birlik ve beraberilik içerisinde hizmet etmesi gerektiğini anlattı. İpekyolu İlçesinin iş yükünün ağır olduğunu da söyleyen Öztürk, “İş yükümüz ağır bunun farkındayım. Ancak güzel bir ekip ile diğer kamu kurum ve STK’ların destekleriyle, basının ve insanlarımızın destekleriyle, İpekyolu ilçesinde yaşayanların destekleriyle güzel bir şeyler ortaya çıkaracağız. Hep birlikte güzel şeyler ortaya çıkarabiliriz. Benim yönetim anlayışım da böyledir. Tek başına bir şey yapamazsın ama birlikte birçok şey yapalabilinir. Sonuç itibariyle birlikte yapılan şeylerin güzelliği ve katma değeri daha fazla olur. Çorbada herkesin tuzu olduğu zaman çok daha lezzetli bir yemek ortaya çıkar. Ekibimizle güzel bir şeyler ortaya koyma iddiasındayız. İpekyolu’nda yaşayan herkes öğrencisi, ailesi, engellisi bu güzelliklerden istifade edecektir. Geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gittim orada birçok proje konusunda Başbakanımızın başkanlığında diğer bakanlar ile beraber bürokratların olduğu çok ciddi bir toplantı düzenlendi. Başta başbakanımız olmak üzere bize ciddi manada destek verildi.” Dedi.

 

“İMAR KONUSUNDA RESMİYETİN DIŞINA ÇIKILMAYACAK”

Van’daki otopark sorununa da değinen Başkan Vekili Öztürk, “Bu şehirdeki en büyük sorun otopark sorunu. Biz kentsel dönüşümde olan yerler ve ruhsatsız yerler için kapalı otoparkı zorunlu tuttuk. Bu şehirde otopark ciddi bir sorun. Otopark yapın demek belediyenin otopark için alacağı paradan vazgeçmesi demek. Bu şehrin hâlihazırda 10 yıl 20 yıl sonrası için otopark problemi var. Biz otopark istiyoruz, kapalı otopark olan binalar istiyoruz. Yeşil alana daha fazla yer kalsın. Bu şehirde yeşil alana daha fazla yer ayrılsın diye. İmar konusuna gelince imar konusu hassas bir konu. Bu hassasiyetin de gösterilmesini istiyoruz. Bu şu demek imar ile alakalı olarak yasal mevzuat dışında hiçbir parasal ilişki içinde hiç kimsenin olmasını istemiyoruz. Bunun altını özellikle çizdik. İmar konusunda resmiyetin dışına çıkılmaması gerektiğini arkadaşlarımıza ilettik.” Dedi.

 

“ÇALIŞAN KİŞİYLE PROBLEMİMİZ YOK”

İşten çıkarılan işçilerin durumuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Vekili Öztürk, “2 ay önce bu göreve başladım. Ben geldiğim zaman hiç çalışmadan maaş almak isteyen arkadaşlar vardı. Arkadaşlara elimden geleni yapacağımı söyledim. Mükemmel olanı yapacaksınız dedim kendilerine. Ben bu mükemmelliği müdürümden, işçisinden istediğim gibi personelimden de isterim. İşini mükemmel yapacaksın. Sadece çöpü alman önemli değil çöpü nasıl alacağın da önemli. Siz beni tanıyacaksınız ben marjinal biri değilim. Biz bugün işçilerle sendika sözleşmesi yaptık. Onlar da memnun oldu biz de memnun olduk. Yüzde 8 verdik. DİSK sendikasıyla el sıkıştık birbirimize teşekkür ettik. Ben neden yüzde 8’in altında vereyim ya da diğer haklar konusunda kısıtlama yapayım. Biri çalışmaya devam ediyorsa bizim onunla problemimiz olmaz yeter ki çalışsın.” Dedi.

 

“MERKEZİMİZDE İNSAN OLACAK”

İnsan odaklı bir anlayış ile çalışmalarına devam edeceklerini anlatan Başkan Vekili Öztürk, merkezlerinde insan olacağını aktardı. Öztürk, “Bizim merkezimizde insan olacak, insan odaklı bir anlayışımız olacak. Benim en çok önemsediğim konulardan bir tanesi de şudur: Devasa binalar, projeler yapabilirsiniz ama insana dokunamıyorsanız bir anlamı yok. Bizim ilkelerimizden ikincisi de şu olacak insana, çocuğa, engelliye dokunma. Ben şunu gördüm insanlarla görüşüldüğü zaman bir belediye başkanı, bir siyasetçi, hatırında var mıdır diye sorulduğu zaman şunu söylüyorlar. Bir kaymakam vardı, siyasetçi vardı, bakan vardı, milletvekili vardı herkesin halını hatırını sorardı. Şunu kimse demez ‘Bir belediye başkanı vardı acayip binalar yaptı’ vs. Hepinizin malumudur güvenlikle ilgili bazı sorunlar var. Çok rahat olamıyoruz. Biz ona rağmen elimizden geldiği kadarıyla mahallelerde ve köylerde olmaya, okullarda olmaya, vatandaşın yanında olmaya çalışacağız. En kötü ihtimal nasılsın iyi misin demek, insanların hatrını sormak bile tek başına anlamlıdır. Bu şehirde güvenlik ile ilgili problemler olmasına rağmen bu söylediğimiz şeyleri yapıyoruz. Daha fazla sahada olacağız, sadece ben değil kurum müdürlerimiz de sahada olacak. Bir sorun varsa o sorunu yerinde tespit edecekler.” Dedi.

 

“ÖNCELİĞİMİZ DEZAVANTAJLI GRUPLAR”

Dezavantajlı grupların öncelikleri olacağını ifade eden Öztürk şöyle konuştu:

“Normal insanlar hayatlarına devam ediyorlar ama sosyal devlet şu durumlarda devreye giriyor. Normalin dışındaki durumlarda devreye giriyor. Dezavantajlı gruplar bizim önceliğimiz olacak. Engelliler mesela çok sıkıntılı durumda. Biz o alana çok daha fazla dokunmaya çalışacağız. Bizim İpekyolu ilçemizde en fazla tespit edilen engelli sayısı 5 bin. Van’ın engelli sayısında Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Van’da ortalama 35 bin engelli olduğunu varsayarak buna göre çalışma yürüteceğiz. Engelliler merkezi kuracağız, engelli merkezinin ilk işi 35 bin kişinin fotoğrafını çekmek olacak. Engelli nedir sıkıntıları sorunları nedir sonraki aşamasında kimine belki evde hizmet vereceğiz. Çok az bir engeli olan insanlara mesleki kurslar açacağız ve mesleklere yönlendireceğiz. Engeli vardır sporla ilgileniyordur bunlar içinde spor kulüpleri kuracağız. 35 bin kişi üzerinde her türlü çalışmayı yapacağız. Biz ulaşılabilir bir belediye olacağız, ulaşılabilirlik konusunda her türlü adımı atacağız. İnsanlar bize gelmeden de ulaşabilecek. Sıkıntılarını dile getirebilecek araya birileri girmeden o insanların sıkıntıları çözülebilecek. Vatandaş her türlü sorun sıkıntısını whatsapp yoluyla bize iletebilecek. Biz bunların takipçisi olacağız. Eğitim bizim önceliğimiz. Okul müdürleri ne talep ediyorsa hemen yerine getirmeye çalışıyoruz. Yeşil alan ile ilgili de çalışmalarımız olacak. Yeni parklar yaparak vatandaşımızın daha fazla yararlanmasını sağlayacağız.” 


ŞEHRİVAN HABER: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim