ŞEHRİVAN HABER: HAKİM İNALGÖZ

ORHAN: BİLET FİYATLARININ FAHİŞ DÜZEYDE ARTMASI KAMUOYUNUN GÜNDEMİNDEDİR

Orhan, önergede bilet fiyatlarının yüksek oluşuna değinerek şunları söyledi: “Türkiye’nin değişik yerlerinden doğu ve güneydoğu illerine gelen uçak seferleri biletlerinin Mayıs 2022 dönemi itibariyle fahiş düzeyde artması, bilet fiyatlarının ücret ve gelir artışlarının çok ötesinde oranlarda artması çok geniş bir kamuoyunun gündemindedir. Bilet fiyatlarının çok fahiş yüksekliğinin dışında sefer sayısının yetersizliği, direkt uçuşların olmayışı, THY Müşteri hizmetlerinde erişim güçlüğü yaşandığı, THY internet sitesinin sık sık çöktüğü veya yanıt vermede gecikmeler yaşandığı yurttaşlar tarafından ifade edilmektedir.”

“HALKIN EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞU DÖNEMDE BİLET FİYATLARININ ARTMASI MAĞDURİYETLERE YOL AÇMIŞTIR”

Okulların kapanması ve Kurban Bayramının da yaklaşmasıyla birlikte vatandaşların toplu ulaşıma duyduğu ihtiyacın arttığını dile getiren Orhan, “Haziran ve Temmuz döneminde okul ve üniversitelerin kapanması ve yine 9 Temmuz tarihinde Kurban bayramının olması şehirlerarası toplu ulaşıma duyulan ihtiyacı arttırmıştır. Halkın en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde bilet fiyatlarının ortalama 1000-1500 TL olması, direkt uçuş sayısının yetersiz olması ve ifade edildiği gibi online sistemlerin çökmesi büyük mağduriyetlere yol açmaktadır. 2-4 kişilik bir ailenin asgari ücreti aşan bilet masrafı nedeniyle binlerce yurttaş seyahat özgürlüğünü kullanamamaktadır. Artan uçak bileti fiyatları nedeniyle özellikle orta ve alt gelirli yurttaşların, esnafın, öğrencilerin uçak kullanma olasılığının kalmadığı bilinmelidir” ifadelerini kullandı.

YIL OLDU 2022, VAN UÇAMIYOR!

Orhan, Van’dan uzak illere gidişlerin havayolunu daha önemli kıldığını ifade ederek, “Öte yandan İstanbul-Van ve Ankara-Van arası karayolunun 20-25 saat civarında sürmesi, özellikle yaşlı, hasta, engelli yolcular için ve cenazesi olan yolcular için havayolunu daha önemli hale getirmektedir. Birçok ilden Van, Ağrı, Hakkari ve diğer bölge illerine direkt uçuşların olmaması hem maliyet hem de vakit kaybı açısından sorunlara yol açmaktadır” dedi.

ORHAN: VAN’A YÖNELMEK İSTEYEN TURİSTLERİN BİLET FİYATLARI NEDENİYLE GÜZERGAH DEĞİŞTİRDİKLERİ TURİZM İŞLETMECİLERİNCE İFADE EDİLMEKTEDİR

Van’a gelmek isteyen turistlerin bilet fiyatlarının yüksek oluşundan güzergah değiştirdiklerini belirterek, “Ayrıca tarihi ve turistik bir şehir olan Van’a yönelmek isteyen turistlerin bilet fiyatları nedeniyle güzergah değiştirdikleri Van Turizm işletmecilerince ifade edilmektedir. Nüfusu 1 milyon 150 bin kişi olan ve çevre şehirlerle etkileşimi nedeniyle daha fazla bir nüfusa hitap eden şehrin uçak bileti fiyatları nedeniyle olumsuz etkilendiği görülmelidir” diye aktardı.

“UÇAK SEFERLERİ VE BİLET FİYATLARI CİDDİ BİR KRİZE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDADIR”

Orhan, bilet fiyatlarının ve uçak seferlerinin Van’da büyük bir krize dönüştüğünün altını çizerek şunları kaydetti: “Bugün ise Van’daki turizm, ticaret ve konaklama sektörü; uçak seferlerinin azlığı ve bilet fiyatlarının çok yüksek olması üzerinden zarar görmektedir. Van’da yaşayan herkesi ilgilendirmesinden dolayı uçak seferleri ve bilet fiyatları ciddi bir krize dönüşmüş durumdadır. Bu konuda iyileşme adımlarının atılması beklenirken sefer sayıları daha da azaltıldığı gibi bilet fiyatları astronomik düzeye çıkmıştır. Bunun sonucunda yurttaşlar, cenazelerini Van’a getirmede sorunlar yaşadıkları gibi Van üzerinden diğer illere geçmek isteyen İran İslam Cumhuriyeti yurttaşları da sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Yakın tarihli uçak bilet bulamayan yurttaşlar kimi zaman 2-3 saat uzaklıkta yer alan Muş ve Ağrı’ya gitmek zorunda kalırken, makul fiyata bilet bulamayan yurttaşlar ise uzun yolculuklarda otobüsü tercih etmek zorunda bırakılmaktadır.”

BİLET FİYATLARI 2022 YILI İÇİN KAÇ TL’YE YÜKSELMİŞTİR?

Milletvekili Orhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması üzere şu soruları sordu:

“Van, Ağrı, Muş, Hakkari başta olmak üzere bölge illerine gelen direkt uçak sefer sayısı neden azalmıştır? 2020-2021 yılları için Van-Ankara ve Van-İstanbul gidiş-dönüş seferleri için ortalama bilet fiyatı ne kadar gerçekleşmiştir? Bu ortalama fiyat 2022 yılı için kaç TL’ye yükselmiştir? Mayıs ayından bu yana yaşanan astronomik fiyat artışlarının nedenleri nelerdir? Bilet fiyatlarının artış oranları hangi kriterlere göre belirlenmektedir?”

HAFTALIK UÇAK SEFER SAYISI KAÇ OLMUŞTUR?

2015-2022 yılları arasında Ankara ve İstanbul’dan Van’a haftalık uçak sefer sayısı kaç olmuştur? Yıllar itibariyle uçak seferleri azalmış mıdır? Sefer sayılarının azalma nedenleri nelerdir? 2022 yılında Van’a tahsisli olduğu halde iptal edilen uçak seferi sayısı kaçtır? Mevcut durumda Ankara, İzmir ve İstanbul’a günlük direkt sefer sayısı kaçtır? Özellikle yaşlı, engelli, öğrenci, hasta ve gebeler gibi diğer özel yolculara 1.000 TL ve üzeri bilet fiyatlarında indirim uygulanması düşünülmekte midir? Bu kapsamda yapılan çalışmalar nelerdir?

VAN’A GİDİŞ-DÖNÜŞLÜ UÇAK SEFERLERİNİN ARTTIRILMASI DÜŞÜNÜLMEKTE MİDİR?

Yurtdışından doğrudan Van’a gelen uçak seferi sayısı haftalık olarak nedir? Van’a gidiş-dönüşlü uçak seferlerinin arttırılması düşünülmekte midir? THY internet sitesi ve müşteri hizmetlerinin yetersizliklerini gidermek amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir? THY ve diğer havayolu şirketlerinin doğu ve güneydoğu illerine yönelik yetersiz kalan sefer sayılarının arttırılması amacıyla bir çalışma yürütecek misiniz?

Editör: TE Bilisim