DAP’ın bölgenin ve Van’ın tarım ve hayvancılığına katkıları hız kesmeden devam ediyor. Son yıllarda il ve bölgenin sektördeki en büyük destekçisi olan DAP İdaresi Başkanlığı önemli bir adımı daha bölgede üretip ilk adımı Van’da attı. Yine DAP bünyesinde kurulan ve önemli hizmetlerin gerçekleştiği YYÜ Çiftci Eğitim Merkezi’nde ilk geçtiğimiz aylarda Van’da tanıtılan Koyun Banyoluğu’nun ilk kez kullanımı da yine Van’da gerçekleşti.

 

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından Türkiye’de ilk defa üretilen mobil koyun banyoluğu kullanılmaya başlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde yapılan bir programla basına tanıtılan yerli üretim “DAP-Mobil Koyun Banyoluğu  (DAP-MBK)” mobil koyun banyoluğu ile besicilere büyük kolaylık sağlayacak. Konuya ilişkin basın mensuplarına konuşan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, bölgede hayvancılığın altyapısının iyileştirilmesi noktasında çalışmalarının aralıksız sürdürdüğünü belirterek, “Küçükbaş hayvancılıkta en önemli faaliyetlerden bir tanesi, özellikle dış parazit hastalıklarına karşı koyunların ilaçlanmasıdır. Bu ilaçlama yapılmadığı zaman özellikle kene ve değişik dış parazitler küçükbaş hayvanların derilerine yapışarak kanlarını emmekte, hayvanda verimin düşmesine ve strese neden olmaktadır. Bu da yüzde 10’a varan oranlarda ölüme neden olmaktadır.” dedi.

 

 

"AMACIMIZ MAKİNENİN KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMAK"

Bölge çiftçilerinin işgücü ve üretim kayıplarının azaltılması için küçükbaş hayvanlarda yılda en az iki defa ilaçlama yapması gerektiğini savunan Başkan Demir, “Bu amaçla DAP idarsi ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri işbirliği 2016 yılında desteklenen proje kapsamında bu portotip makineyi ürettik. Bu makinenin imalatı ile beraber inşallah 2017 yılı içerisinde Van Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile bu makinden 15 adet üreterek, DAP sorumluluk alanında olan 15 ilimize birer tane göndermek suretiyle makinenin kullanımını yaygınlaştırmayı hedeflemekteyiz.” diye konuştu.

 

 

BATTAL’DAN TEŞEKKÜR!

Yapılan çalışmayı önemsediklerini ifade eden Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, “Bu çalışma ile parazitlerden koyunlarımızı kurtarmak suretiyle çiftçilerimize ekonomik kayıpların azaltılması hususunda büyük bir katkı sunacaktır. Çünkü hayvanlarının hastalıktan ve parazitlerden ölümü engellenmiş olacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" dedi. Yapılan konuşmanın ardından katılımcılar kurdele keserek makineyi hizmete aldı. Programa Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Van YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Demirel, Çiftçi Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Suphi Deniz ve besiciler ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı temsilcileri katıldı. (İHA-ŞEHRİVAN)

 

 

Editör: TE Bilisim