Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü tarafından Van İli Uyuşturucu Yerel Eylem Planı çerçevesinde Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı gençlik merkezlerinde ‘Madde Bağımlılığı ile Mücadele’ konulu eğitim semineri verildi.

 

Van, Gevaş, Çelebibağ ve Edremit gençlik merkezlerinde Sosyolog Osman Turğut tarafından madde bağımlılığı ile mücadele konulu eğitim seminerleri verildi. Halk Sağlığı Müdürlüğü uzmanlarca sigara, alkol ve madde bağımlılığının zararları görsellerle anlatılarak, bu maddelerle nasıl mücadele edileceği konusunda bilgiler veriyor. Daha sonra başlatılan seminer ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. İzzet Çeleğen, gençlerin kendileri için çok önemli olduğuna değindi.

 

Gençlerin gelecekleri olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Çeleğen, “Gençlerimizin bu tür kötü alışkanlıklara bulaşmaması için Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya her zaman hazırız. Bu tür eğitim çalışmaları ve seminerlerimiz devam edecektir. Gençlere madde bağımlığı konusu ile nasıl mücadele edilmesi gerektiğini, bir insanın özgürlüğünü elinden almanın, yaşamını elinden almak olduğunu göstermeye çalışmaktayız. Özgür olmak için iradenize sahip çıkın. Uyuşturucu madde kullanımının psikolojik, sosyo-ekonomik ve fizyolojik zararları aşikardır. Bağımlılığın bir hastalık olduğunu, maddeyi kullanmaya yeni başlayan kişi için her şeyin bittiğini düşünmenin yanlış olduğunu göstermektir. Bu aşamada bağımlılık sürecinin iyi bilinmesi, madde bağımlılığının önlenmesinde önemli bir basamak olduğunu, sportif, sanatsal veya kültürel faaliyetlere katılmanın, özgüven ve olumlu bakış tarzı kazandırdığını ve kişilik gelişimine yardımcı olmaktadır. Boş zamanlarını geliştirici faaliyetlerle değerlendirenlerin bağımlılık yapan maddelerle karşılaşma riski daha azdır. Öncelikle her birey ‘hayır’ demeyi öğrenmeli. İstenilen şey önceliklerinizle yapmak istediklerinizle çelişiyorsa, karşınızdaki kişi sizin üzerinizde baskı kurmaya çalışıyorsa ve çok ısrarcı davranıyorsa, sizden istenen şey size veya başkalarına zarar verebilecek bir şeyse mutlaka hayır demelisiniz” dedi.

 

Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. İzzet Çeleğen, eğitim seminerlerinin devam edeceğini ve bu kapsamda bütün öğrencilere ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. 

Editör: TE Bilisim