Van’da, kadın istihdamı ve eğitimi alanında çalışma yürüten S.S. Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (Yaka-Koop) aktivistleri, dört yıldır küçük yaşta evliliklere karşı yürüttükleri kampanya çerçevesinde Van’daki müzik grupları ile bir çalıştay düzenledi.  

 

Yaka-Koop, 2014 yılında “Küçük Yaşta Evliliklere Hayır” adı altında bir kampanya başlattı.

Kooperatif aktivistleri, kampanya çerçevesinde önce bir saha çalışması yaptı. Yapılan saha çalışmalarının ardından kampanyaya yeni bir katkı yapılarak bu kez de kuaförlerle görüşmeler gerçekleştirildi. Yaka-Koop aktivistleri son olarak da Akdamar Otel’de, Van’daki müzik grupları ile bir çalıştay yaptı.

 

ÇALIŞTAYA, 20 MÜZİK GRUBU KATILDI

Kooperatif aktivistlerinden Gülmay Gümüşhan ve Şengül Yüce Dağtekin, katılan müzisyenlere yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Gümüşhan, tanıtım broşürleri ve yaptıkları çalışmalarla ilgili özet bir bilgi sunduktan sonra toplanmalarının amacını açıkladı.

Küçük yaşta evliliklerin intiharlara kadar varan sorunlar üretebildiğini ve yanı sıra önemli sağlık sorunları ortaya çıkardığını anlatan Gümüşhan, müzisyenlerden de kampanyaya destek vermelerini ve mümkünse 18 yaş altı evliliklerde düğünlerde müzik yapmamalarını istedi.

 

Çalıştaya katılan müzik grupları temsilcileri, bölgenin geleneklerine ve katı kurallarına dikkat çekti. Kampanyaya tam destek vermeleri için konunun vatandaşlar tarafından da iyi algılanması gerektiğini belirten müzisyenler, “Sonuçta biz ekmeğimiz için bu işi yapıyoruz, ancak çok yerinde bir kampanyadır, biz de destekliyoruz.” Diye belirtti.

 

Çalıştayda, kaygılarını dile getiren müzisyenler aynı zamanda bazı önerilerde de bulundu.

Buna göre; isteyen müzik grubu önce iş yerine, üzerinde, “Bu müzik grubu 18 yaş altı evliliklere müzik yapmıyor” yazısı bulunan kırlangıçlardan asacak. Sahibinin kabul ettiği bir düğünde, hem kooperatif aktivistleri, hem sanatçılar kampanya içeriğine ilişkin davetlileri bilgilendirecek. Yanı sıra vatandaşı daha da duyarlı kılmak ve dikkat çekmek için Beşyol’da, ya da daha farklı bölgelerde konser verileceği belirtildi.

 

BİR DESTEK DE SANATÇI ROJİN’DEN

Yaka-Koop aktivisti Gümüşhan, çalıştayda, İstanbul’da Rojin’in ve bazı başka sanatçıların da katılımı ile kampanyayı destekleyen ve tanıtan bir konser vereceğini duyurdu.

Editör: TE Bilisim