ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-HAKİM İNALÖZ

NASA, 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görev yapan astronotlar tarafından çekilmiş dünya fotoğraflarının yer aldığı bir yarışma başlattı. NASA’nın başlattığı yarışmada 32 fotoğraf arasında bulunan ve Astronot Kate Rubins'in 12 Eylül 2016'da çektiği Van Gölü fotoğraf ile Astronot Don Petit tarafından 2012'de çekilen Amerika kıtası üzerinde hareket halindeki yıldızların göründüğü fotoğraf finale kaldı. Yarışmasında finale kalan Van Gölü fotoğrafı, 930 bin oyla birinci oldu. NASA'nın 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapan astronotların çektiği dünya fotoğrafından oluşan yarışmasında, Van Gölü'nün fotoğrafı 32 fotoğraf arasında en fazla oyu alarak dünya gündemine otururken fotoğrafı çeken Astronot Kate Rubins Van’ın tanıtım elçisi oldu.

VAN GÖLÜ 31 FOTOĞRAFI ELEYİP BİRİNCİ OLDU

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) düzenlediği ‘Dünya Turnuvası’ isimli online yarışmada, Van Gölü’nün uzaydan çekilmiş fotoğrafı 5 turda 31 uzay fotoğrafını eleyerek birinci oldu. NASA, 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan astronotlar tarafından çekilmiş dünya fotoğraflarının yer aldığı bir yarışma başlatmıştı. Astronot Kate Rubins tarafından 2016 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yörüngesinde dolanırken, dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nün eşsiz bir fotoğrafını çekti. ‘Dünya Turnuvası’ isimli online yarışmada Van Gölü’nün uzaydan çekilmiş fotoğrafı, yaklaşık bir milyon oyun kullanıldığı 5 turluk yarışmada tüm uzay fotoğrafını eledi.

O BİRİNCİLİĞE MESAJ YAĞDI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, gölün temiz bir şekilde gelecek nesillere aktarılması için seferber olmamız gerektiğinin altını çizdi. Yarışma için kolları sıvayan Türkiye ve Van halkı sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla da destek çağrısında bulunmuştu. Yarışmadan sonra sosyal medyada hesaplarından paylaşımlar yapan başta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’nin yanı sıra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Dr. Hamdullah Şevli olmak üzere birçok STK ve vatandaşlar da sevinçlerini dile getirdi.

EMİNE ERDOĞAN’DAN VAN GÖLÜNE ZİYARET MÜJDESİ!

Daha önce finalist Van Gölü fotoğrafı için destek çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, bu kez Twitter hesabından ikinci bir paylaşım daha yaptı. Erdoğan, "NASA’nın online yarışmasında birincilik, Van Gölü’müzün oldu. Bu müjdenin, sahip olduğumuz tüm doğal güzellikleri koruma gayretimizi artırmasını diliyorum. İnşallah yakın zamanda ziyaret edip koruma çalışmalarını yerinde görmeyi arzu ediyorum. #DünyaOrtakEvimiz" ifadelerini kullandı.

VALİ BİLMEZ, OY KULLANAN HERKESE TEŞEKÜR ETTİ!

Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, fotoğraf yarışmasında birinci olan Van Gölü fotoğrafını çeken astronot Kate Rubins'i, şehrin tanıtım elçisi olarak kabul ettiklerini belirtti. Fotoğrafa oy verilmesi konusunda çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, bakan ve devlet büyükleri ile vatandaşlara teşekkür eden Vali Bilmez, “Biz de fotoğrafı çeken astronot Rubins'i Van'da en iyi şekilde ağırlamak istiyoruz. Astronot Rubins iyi bir dalış uzmanıdır. Rubins'in, dünyanın en büyük mikrobiyelitlerinin bulunduğu ve etrafında binlerce yıldır yaşayan ancak yeni keşfedilen Van Gölü Küçük Mercan Balığı'nı görmesi için Van Gölü'ne dalması, bizim tanıtımımızın zirvesi olacaktır.” Şeklinde konuştu.

VALİ BİLMEZ, “DALIŞIN GÖZDESİ VAN GÖLÜ OLCAKTIR” DEDİ.

Cümlelerini sürdüren Vali Bilmez, şöyle devam etti: “Dalış yapmak isteyenlerin gözdesi Van Gölü olacaktır. Ayrıca bir bisiklet tutkunu olan Astronot Rubins'in, Van'ın ve Van Gölü'nün güzelliklerini daha yakından görmesi için göl çevresinde bisiklet turu atması sahilimize ayrıca bir değer katacaktır. Öte yandan gözünün maviliğini Van Gölü'nden alan ve Van'ın endemik türü olan bir Van Kedisi'ni astronot Rubins için hazırladık ve kendisine hediye edeceğiz. Van'ın ayrı bir kültürü olan ve Guinness Rekorlar Kitabına'na giren kahvaltımızı da Astronot Rubins'e ikram ederek, Vanlıların misafirperverliğini gösterip tanıtımımızı farklı bir boyuta taşımak istiyoruz. Turizm sezonu öncesi özellikle böyle bir tanıtımın, ilimizin turizmine büyük katkı sunacağına inanıyorum. Gelecek nesillere gölümüzü mavi ve temiz bir şekilde aktarmak için seferber olmalıyız”

32 FOTOĞRAFIN EN GÜZELİ VAN GÖLÜ…

Fotoğraf yarışmasının başlamasıyla birlikte Van Gölü fotoğrafının birinci olacağını hissettiğini dile getiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fizik Bölümü'nde görev yapan Astrofizikçi Dr. Öğretim Üyesi Selçuk Topal ise “Beklenen oldu ve Van Gölü fotoğrafı birinci oldu. Zaten diğer röportajlarımda da söz ettiğim gibi birinciliği hissetmiştim. Van Gölü’nün fotoğrafı, diğer harika 32 fotoğraftan biriydi. Bu yarışma, gezegenimizin ne kadar güzel olduğunu şu koca kozmik denizinde bize gösterdi. Çok harika bir yarışmaydı. Yaklaşık bir milyona yakın oy kullanıldı. Birçok fotoğraf vardı ve bu fotoğraf farklı yıllarda çekilmiş fotoğraflardı. Van Gölü fotoğrafı da 2016 yılında Kate Rubins tarafından çekilmiş. Buna bağlı olarak da diğer fotoğraflarda harika fotoğraflardı. Bu yarışmada oy veren veya vermeyen fark etmez, herkes için güzel bir anı oldu. Büyük ihtimal de Vanlılar astronotu davet edecektir.” Diye konuştu.

VAN GÖLÜ, UZAYDAN BİLE GÜZEL GÖZÜKÜYOR

Van Gölü fotoğrafının birinci olmasında memnuniyet duyduğunu belirten Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş da, “Bu konu son bir haftadır ulusal ve uluslararasında yer edindi. Van Gölü fotoğrafının birinci gelmesi bizleri çok mutlu etti. Uzaydan bile güzelliği görünen gölün, hemen yanında yaşayan insanlar olarak görmememiz handikap olurdu. Van Gölü, bu fırsatı iyi değerlendirmesi lazım. Çünkü ulusal ve uluslararası televizyonlarda ve sosyal medyada Van Gölü’nün fotoğrafı dolaşıyor. Bu fotoğraftaki yeri merak edenleri Van Gölü’ne bekliyoruz. Gelsinler bin 650 metre yükseklikteki dünyanın en büyük sodalı gölünü bizzat izlesinler.” Şeklinde konuştu.

KONAK, “BU SEVİNÇ TÜRKİYE’NİN”

Van kahvaltısının buluşçusu olarak bilinen Yusuf Konak ise sevincini şu cümlelerle dile getirdi: “Türkiye’ye Van’a, Van halkına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu sevinç sadece Van’ın değil. Bu sevinç ülkenin sevincidir. Türkiye kazandı, Van kazandı ve Van Gölü kazandı. Van halkı olarak bayram havası yaşatıldı. Bu yarışmaya tüm Türkiye kenetlendi. Birlik ve beraberlik oldu. Keşke her günümüz böyle bir gün gibi olsa.”

BAŞKAN YAVAŞ’TAN VAN GÖLÜ PAYLAŞIMI

Van Gölü’nün birinci seçilmesiyle ilgili olarak bir açıklamada Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan geldi. Yavaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “NASA tarafından düzenlenen online fotoğraf yarışmasında Van Gölü’nün birinci seçilmesinden büyük mutluluk duydum. Ülkemize ait güzelliklerin dünya çapında ilgi görmesi, bizlere bu değerlere sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.”

REKTÖR ŞEVLİ, “GELECEK NESİLLERE TEMİZ AKTARALIM”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Dr. Hamdullah Şevli, NASA’nın düzenlediği yarışmada birinci seçilmesiyle alakalı sosyal medya hesabında şu paylaşımda bulundu: “Van Denizimiz için oy kullanan herkese teşekkür ediyoruz. Van Gölünün mavi kalması ve gelecek nesillere temiz aktarılması için hep birlikte gayret gösterelim.” Dedi.

“OY VERENLERİN ELLERİNE SAĞLIK”

Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe Van Gölünün birinci seçilmesiyle ilgili olarak sosyal medya hesabında şu paylaşımda bulundu: “NASA’nın çektiği 32 fotoğraf arasında Van Gölü birinci oldu. Oy verenlerin ellerine sağlık. Dilerseniz birde Akdamar Adası’ndan çekim yapın. Bahar aylarında kartpostallık görüntüler var.”

Editör: TE Bilisim