Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ,kamuoyunda merakla beklenen ve içeriği konusunda çeşitli değerlendirmeler yapılan 'Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı. Merakla beklenen pakette seçim sistemi, kılık kıyafet ve farklı dillerde eğitimin önünü açan önemli düzenlemeler var. Erdoğan, "Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek." dedi. Daha bu ve bunun gibi bir çok konuyu açıklayarak adeta 11 yıllık yapılan bir çalışmanın ilk ayağını açıklayan Erdoğan’ın paketle ilgili açıklaması bu anlamda Türkiye’de adeta hayatın durmasına neden oldu. Erdoğan’ın paketle ilgili detayları açıklamasıyla birlikte yorumlar ve değerlendirmeler havada uçuşurken, AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras’ta pakete ilk yorum yapanlar arasında yer aldı.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başta Kürt sorununun çözümünda atılacak adımlar olmak üzere birçok konuda yeni uygulamaları içeren Demokratik Açılım Paketi'ni açıkladı. Seçim sisteminden başörtüsü yasağına kadar birçok uygulamanın değiştiği pakette şunlar yer alıyor:

 

İŞTE O PAKETİN İÇERİĞİ

 

Erdoğan o paketi şu ifadelerle açıkladı: “Seçim sistemi değiştirmek içim adım atıyor. Seçim sistemini tartışmaya açıyoruz. 12 Eylül müdahalesinin ardından her zaman eleştiri konusu olmuştur seçim sistemi. Mevcut seçim sistemi yüzde 10 barajı Ak Parti'nin getirdiği sistem değildir. Biz 2002 seçimlerine girerken bu sistem uygulanıyordu. Yeni seçim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda tek seçenek sunmuyoruz. Mevcut sistem yüzde 10 barajı ile devam edebiliriz. Barajı yüzde 5' çekip 5'li gruplarla daraltılmış bölge seçim sistemini getirebiliriz. Ülke barajını tamamen kaldırarak dar bölge seçim sisteminin getirebiliriz.”

 

SEÇİM BARAJI DÜŞÜYOR, KÜRTÇE PROPAGANDE SERBEST!

 

“Siyasi partilere devlet yardımını genişletiyoruz. Devlet yardımı için yüzde 7 olan yardımı yüzde 3'e çekiyoruz. Yüzden 3'i artan oranlardan devalet yardımı yapılacaktır. Siyasi partilerin teşkilatlanmasına kolaylık getiriyoruz. Beldelerde teşkilat kurma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Partilere eş genel başkanı sistemini uyguluma alanını getiriyoruz. Siyasi partiler kanununun 11 maddesinde yapacağımız değişiklikle siyasi partilere üye olmayı kısıtlayan maddeleri değiştiriyoruz. Oy verme hakkı olan herkesin üye olma hakkının önünü açıyoruz. Farklı dil ve lehçelerde siyasi propanagnda imkanını getiriyoruz. Ön seçimlerde farklı dil ve lehçelerde propaganda imkanını getiriyoruz.”

 

NEFRET SUÇLARI CEZASIZ KALMAYACAK

 

“Kişinin dili, ırkı, milliyeti, cinsiyeti, felsefi inancı ile suç işlenirse cezayı arttırıyoruz. Bu suçun cezasını 1 yıldan 3 yıla kadar arttırıyoruz. Kimse ayrımcılığa maruz kalmayacak. Yaşam tarzına aygıyı güvence altına alıyoruz. Dini inancının gereğinin yerine getirilmesinin engellenmesini ceza kapsamına alıyoruz. Cebir tehdit kullanarak kimsenin inanç düşünceden kaynaklanan yaşam tarızna müdahaleye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getiriyoruz. Klavyelere özgürlük getiriyoruz. Toplantı ve yürüyüş saatlerini uzatıyoruz. Açık alanlarda güneş batana kadar kapalı alanlarda saat 24'e kadar yapılacabilecek.”

 

KÜRTÇE TAMAM!

 

“Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Dünya örneklerini inceledik. Ülkemizde Türkçe dışındaki dillerde eğitim ve öğretim konusu düzenlenmiştir. arklı dil ve lehçelerde özel eğitim kurumu açılabilecek. Köy isimlerinin değiştirilmesinin önündeki yasal engeli kaldırıyoruz. Köylerin 1980'lere kadar kullandıkları taarihi isimlerini yeni,den almalarını sağlıyoruz. İl ve ilçe isimlerinin de değiştirilmesi için yasal düzenleme gerekiyor.”

 

ERDOĞAN ALEVİLERE GÖZ KIRPTI

 

“Nevşehir Üniversitesi'nin ismi Hacı Bektaş Üniversitesi olarak değişecek. Kişisel verilen korunmasına yasal güvence getiriyoruz. Kişisel verilere anayasal güvence getirmiştir.Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tyarafından kullanılmayacak. Yardım toplamadaki kısıtlamaları kaldırıyoruz. Vatandaşımız yardımlarını istediği yere verebilecek. Bu maddeler yasal düzenleme gerektiriyor. İkinci kısım da idari düzenleme gerektiriyor.”

 

BAŞÖRTÜ NİHAYET SERBEST!

 

“Kılık kıyafet yönetmeliğini değiştirerek kamu kurumlarında başörtüsü yasağını kaldırıyoruz. KAdın ve erkeler için kısıtlayıcı hükümler kaldırılıyor. Kadın çalışanların giyimleri üzeirndeki ayrımcı ihlalleri kaldırıyoruz. TSK mensuplarını, emniyet mensuplarını, hakim ve savcıları ayrı tutuyoruz. İlköğretim kurumlarındaki 'andımı 'uygulamasını kaldırıyoruz.İlkokullarda bu uygulamaya son veriyoruz. Mor Gabriel manastırı vakfa iade ediliyor. Cumhuriyet tarihimiz boyunca en büyük hassasiyeti hükümetimiz gösterdi. Bu kapsamda 250'den fazla iade yaptık. Roman enstütüsü kuracağız. İlgili bakanlık ve kurumlarımız çalışmalarını tamamlayacaklar. Barınma noktasında Roman vatandaşlarımız için TOKİ ile Roman konutları yapmaya başladık. Bu süreci en kısa zamanda tamamlayacağız. Bu paketle birlikte Türkiye'nin kardeşliği güç kazanacak.”

 

ABDULLAH ARAS: PAKET KİMSENİN DAYATMASI DEĞİLDİR

 

Öte yandan dün Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın açıklamış olduğu demokratikleşme paketi üzerine Ak Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras açıklamalarda bulundu. Paketin bir dayatma ya da kimsenin isteği üzerine çıkarılmadığını söyleyen Aras şu sözlere yer verdi: “Sayın başbakanımızın bugün açıklamış olduğu demokratikleşme paketi umduğumuzun üstünde olan bir pakettir. Her kitleyi içine alacak bir pakettir. Sayın başbakanımızın ifade etti gibi bu reformun son noktası değildir bundan sonra da böyle paketler açılacaktır. Türkiye’de siyaset rahat bir zemine ulaştığı ve koşullar el verdiği müddetçe bu ve bu benzer paketlerin ardı arkası kesilmeyeceği şekilde ifade etti. Bu paket hiç kimsenin dayatması ya da isteği üzerine çıkarılmış ve oluşturulmuş bir paket değildir”.

 

İLK DEĞERLENDİRME VAN İL TEŞKİLATINDAN

 

Seçim barjı ile ilgili değerlendirmelerini de gazetemize değerlendiren Aras, “Paketin içeriğine baktığımız zaman her şeyden önce seçim barajının aşağıya indirilmesi uzun zamandır seçmenin beklemiş ve siyasi partilerin her seferde dile getirmiş olduğu bir taleptir ve ileri ki zamanlarda da inşallah bu olacaktır. Bu barajın  yüzde 5’e inmesi çok sevindirici bir haberdir. Bunun dışında siyasi partilerin devlet hazinesinden almış olduğu yardım yüzde 7’den yüzde 3’e gelmesi çok sevindirici bir haberdir. Bununla birlikte siyasi partilerin teşkilat yapısında büyük değişiklikler oldu. Bundan böyle hiç kimse saklı bir kılıf altına girmeden Türkiye’de istediği bir siyasi partiye üye olabilir. Kendi düşüncesini yürütebilir ve dolayısıyla herkesin önünde de siyaset açılmış olur. Ret ve asimilasyon politikasını bir tarafa atarak artık hiç kimse inancından, kimliğinden, yapısından, renginden dolayı hakir görülmeyecektir. Bunun aksini söyleyenler yani ret ve asimile politikası izleyenler için hapis cezaları 1 yıldan 3 yıla çıkarılmıştır. Buda bu millette her ırktan insanın olduğuna dair bir belirtidir. Bu paketle birlikte kullanılması yasak olan bir takım harfler vardı bu harfler hayatımıza girecektir. Buda hayatımıza artık yeni yeni lehçelerin girmesi demektir.”

 

“DOĞUP BÜYÜDÜĞÜMÜZ YERLERİN İSMİ GERİ VERİLİYOR”

 

“Bunun dışında en önemli konulardan bir tanesi de devlet okulları dışındaki tüm okullar Türkçe dışındaki tüm lehçeleri kullanabilir. Yani bugün birisi kalkıp ben okul açmak istiyorum ve bu okulumda tüm müfredatı Kürtçe yapmak istiyorum derse, bu konuda yasal olarak hiçbir engel kalmayacaktır. Buda aslında şu demektir; bugünden sonra artık Türkiye’de siyaset tam zeminine oturursa daha sonra devlet okullarında bunun olması mümkündür. Bu şekilde gördüğümüz zaman buda çok önemli bir maddedir. Bununla beraber 1980’lerde yasaklanan köy isimleri bugün yine eski haline gelmesi söz konusudur. Böylelikle insanlar doğup-büyüdükleri ve yaşadıkları köylerinin isimleri ile kendilerini tanıtabilirler. Bugün Tunceli’nin Dersim olarak anılması bunun dışında yine köylerin eski isimleri ile anılması çok güzel bir şeydir. İnsanların özel işlerinin özel bir şekilde korunması ve bunun anayasanın içerisine girmesi çok güzel bir gelişmedir.”

 

ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

 

Aras son olarak paketle ilgili görüşlerini şu şekilde dile getirdi, “Bundan böyle okullarda okuyan öğrencilerimiz ve kamu kuruluşlarda çalışan insanlarımız kılık kıyafet konusunda ve başörtü konusunda artık rahat bir şekilde eğitim alabilir ve çalıştıkları yerlerde rahat bir şekilde çalışabilecekler. Yıllardır dillendirmiş olduğumuz ve çocuklarımıza zoraki bir şekilde okutulan bir ant meselesi vardı ve bununla birlikte buda kaldırılmış oldu. Bundan sonra çocuklarının beynine ben bu buyum denilmeyecek ve sokulmayacak, var olan kimlikleri ile var olacaklar. Bu demokratikleşme paketine genel olarak baktığımız zaman hem siyaset zeminindeki siyaset daha güzel bir şekilde oturmaya çalışılıyor hem de hak ve özgürlükler noktasında çok güzel gelişmeler getirildi. Bununla birlikte Başbakanının söylediklerini tekrar ifade ederek bu son aşama değildir, Türkiye’de siyaset rahat bir zemine çekildiği sürece, bu noktada duyarlılık gösterileceği sürece bu paketlerin ardı ve arkası kesilmeyecek, devam edecektir. Türkiye’nin sorunları çözülmesi konusunda bu büyük bir aşamadır. Buna güzel bakmak ve takdir etmek gerekir. Bu konuda sayın başbakanımızın getirmiş olduğu bu demokratikleşme paketinden dolayı kendileri ve heyetlerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.” 


Önder ALTINAL/Şehrivan

Editör: TE Bilisim