Büyük bir karabalığın katılması hedeflenen kutlamalarla ilgili alanda açıklama yapan Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, “Geçmiş yıllarda kutlamalar çamurlu alanda yapılıyor. Ancak biz belediye olarak Van halkına laik olacak bir Newroz alanı yaptık. Bu alanda ilk kez halkımız Newroz kutlayacak” dedi.

 

Van'da 17 Mart'a yapılacak olan kutlamaların hazırlıkları tamamlandı. Geçtiğimiz yıl açılışı gerçekleştirilen Van Kalesi eteklerindeki Newroz alanında bu yıl ilk kutlama gerçekleştirilecek. Ses düzeninden alan hazırlıklarına kadar bütün detaylar tamamlanırken, BDP tarafından oluşturulan Tertip Komitesi kentte bulunan 32 mahalle ile yüzlerce köyde bildiriler dağıtarak halka katılım çağrısında bulundu. Newroz alanında 40 WC ile yurttaşların ihtiyaçlarını karşılayacağı çadırlar kurulmaya başlanırken, alan bugünden itibaren süslenerek hazır hale getirilecek. DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, bölge milletvekilleri, belediye başkanları ile sivil toplum örgütlerinin katılacağı kutlamaya, başta İran, Irak, Ermenistan, Azerbaycan gibi ülkelerden de yoğun katılım olması bekleniyor. Kutlamalara ayrıca sanatçı Ciwan Haco, Sipan Xelat, Aynur Doğan, Renas Amed ve Hozan Hüseyin parçalarıyla renk katacak. Newroz günü bütün mahallerde araçlarla vatandaşlar ücretsiz olarak alana taşınarak. Newroz kutlaması canlı yayınla birçok televizyondan da bütün dünyada izlenebilecek.



“TARİHİ KUTLAMA YAPACAĞIZ”


Van Gölü Mavisi ile tarihi kalenin birleştiği alanda yapılacak olan kutlamalarla ilgili alanda son hazırlıkları inceleyen BDP Van İl Eş Başkanları, halka katılım çağrısında bulundu. 2013 Newroz kutlamalarının açılışının Van'da ve finalinin ise Diyarbakır'da olacağını belirten BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah, tarihi kutlamaya göre hazırlıkları yaptıkları belirtti. Başta Van halkı olmak üzere Serhat halkının 17 Mart'ta Van'da kutlamalarda taleplerini kendi dili ve renkleriyle haykıracağını belirten İtah, “Bu yıl Newroz Sayın Öcalan'a özgürlük ve Kürdistan'a statü şiarıyla yapılıyor. Biz de hazırlıklarımızı bu çerçevede yapıyoruz. Ses düzeninden alan hazırlıklarına kadar bütün çalışmaları bir milyon katılıma göre yaptık. O gün başta Van halkımıza olmak üzere bütün Serhat halkını bu tarihi kutlamaya davet ediyoruz. Halkımız kendi renkleri ve talepleriyle bütün dünyaya barış ve özgürlüğü haykıracaktır” dedi.

 

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

 

Bu yıl güçlü bir hazırlıkla kutlamalara hazırlandıkların dile getiren BDP Van İl Eş Başkanı Figen Polat ise, tarihi bir kutlama yapacaklarını dile getirdi. Bu yıl bir milyon kişinin katılımıyla kutlama yapacaklarını aktaran Yaşar, mahalle ve köy köy gezerek hazırlıklar yaptıklarını dile getirdi. Yaşar, başta kadınlar olmak üzere 17 Mart'a bütün halkı Newroz coşkusuna dâhil olmaya çağırdı. 



ALANDA İLK KUTLAMA OLACAK


Son olarak alandaki hazırlıklar hakkında bilgi veren Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, ilk kez Van halkının modern bir alanda kutlama yapacağını söyledi. Belediye olarak bütün hazırlıkları tamamladıklarını belirten Abi, “Geçmiş yıllarda kutlamalar çamurlu alanda yapılıyor. Ancak biz belediye olarak Van halkına laik olacak bir Newroz alanı yaptık. Bu yıl ilk kez bu alanda kutlama olacaktır. Biz Van halkını hem Nowroz'a hem de bu alanı görmek için 17 Mart'a kutlamaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim