ÖMER AYTAÇ AYKAÇ


Van’da geçtiğimiz yıl Haziran ayında yapılan Van Ticaret Borsası seçimlerinden sonra olayların eksik olmadığı Van Ticaret Borsası’nda değişim-dönüşümden kurucular da nasibini aldı. Yönetimde ciddi bir değişikliğe giden Borsa yönetimi, bu değişiklikleri yaparken yapılan Borsa Sarayı’nda emeği geçen kurucu yönetim kurulunun olduğu fotoğrafları hizmet binasından söktü!

O İSİMLER NEDEN SÖKÜLDÜ!

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında yapılan seçimde 14 yıllık yönetimin koltuğunu yeni yönetime bıraktığı VATBO seçimlerinin ardından, Borsa’da başlayan gel-gitler bitmek tükenmek bilmedi. 1 yıl içinde itirazlar, kavgalar ve yaşanan sorunlardan dolayı 5 kez seçime giden ve son olarak geçtiğimiz aylarda yapılan seçim ile kurumsal yapısını tamamlayan VATBO ilginç olaylarla adından söz ettirmeye devam ediyor. 1999 yılında Feridun Irak’ın 15 yönetim kurulu üyesi ile birlikte kurduğu ve 2013 yılında modern bir Hizmet Sarayı kazandırdığı Borsa’da seçimden önce kurucuların anısına yapılan mermer plaklar, geçtiğimiz günlerde borsa binasının üzerinden söküldü! Irak’ın aralarında hayatını kaybedenlerin de bulunduğu 18 kişinin emeklerine karşılık yaptırdığı fotoğraflar ve isimler söküldü. Bölgedeki bir çok borsadan sonra kurulmasına rağmen 14 yıl içinde Van’a ciddi projeler ve yatırımlar kazandıran borsanın kurucularının ve emekçilerinin isimlerinin kaldırılması ise emeğe saygısızlık olarak yorumlandı.

IRAK JEST YAPMIŞTI AMA…

VATBO’nun kuruculuğunu ve halen Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Feridun Irak ve yönetim kurulu üyeleri, Ticaret Borsası’nın yeni binasın büyük emeklerle tamamlamış ve geçtiğimiz yıl borsaya kazandırmıştı. 1999 yılında Van Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığını yaptığı sırada borç para alarak, 15 arkadaşının da desteği ile Ticaret Borsası’nı kuran Irak, borsanın kurulduğu alandaki arsanın büyük bölümünü de yeşil alan ve park alanı olarak değerlendirmiş ve halka açık olarak kullanılmasını istediğini belirtmişti. Hem VATSO hem de VATBO’da başkanlık yapan bir isim olan ve Van’a başkanlığı döneminde yaptığı işlerle yüz milyarlarca kaynak aktarılmasını sağlayan Irak, aralarında hayatını kaybedenlerin de olduğu VATBO’nun 14 kurucu üyesi ve çalışanlarının anısına yeni hizmet binasında mermer plaklar üzerine fotoğraflarını da yerleştirmişti. VATSO Başkanlığı için aday olan ve kesin bir kararla VATBO’dan istifa edeceğini açıklayan Irak, bu anlamda görevi bırakmadan önce sıfırdan kurulan ve 14 yıl içerisinde büyük bir yapıya kavuşan emektarları da unutmamış ve bir jest yapmıştı.

IRAK’TAN SONRA KÖTÜ GİDİŞAT BAŞLADI…

VATSO ve VATBO yönetim kurulu başkanlıkları dışında Vanspor’da başkanlık yaptığı sürede Vanspor’u Süper Lig’e taşıyan, VATBO bünyesinde kurulan Organize Tarım İşletmeciliği Projesi ile Türkiye’nin en büyük projeleri arasına adını yazdıran Irak, VATSO seçimlerinin kaybetmesinin ardından söz verdiği üzere bir daha VATBO seçimlerinde de aday olmazken, ‘Gözüm arkada kalmaz’ dediği beraber yol yürüdüğü yönetim ise sürpriz bir sonuçla seçimi kaybetmişti. İşte bu kaybın ardındna VATBO’da yeni bir dönem başlarken bu seçimden sonra borsada bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Ekonomik anlamda Van’a yön veren kuruluşlardan biri olmasının yanında güçlü ve yaptırım gücü olan bir STK da olan VATBO seçimden sonraki süreç içerisinde hem prestijini hem de işlevini yitirirken, borsadaki seçimler yönetimin de önüne geçti. Geçtiğimiz yıl Haziran ayından bu yana yapılan seçimlerden sonra farkı sebeplerle 5 kez seçimlere giden VATBO yönetim aynı kalırken, meclisteki huzursuzluk hep devam etti.

O İSİMLERİ KALDIRDILAR!

Bir anda Van’ın sessiz sedasız STK’ları arasına giren ve rolünü yitiren VATBO’da Van adına ciddi bir çıkış sağlanamadığı gibi, önceki yönetimin kazandırdığı hizmet binasından yaptırılan isim ve fotoğrafların da silindi. Büyük emeklerle hizmet binasını kazanan Başkan Feridun Irak’ın 14 yıl önce kuruluşta yer alan isimler için tek tek yaptırdığı ve hizmet binasının girişine astırdığı Faysal Değer, İbrahim Koyuncu, Yusuf Öngün, Abidin Kasapoğlu, Hüseyin Yeşilyurt, Kemal Akköprü, Osman Cacim, İbrahim Akşak, Hasan Yergin, Muzaffer Akçay, Şahap Çağlar, Celal Şevgin, Rüstem Apaydın ismi ve fotoğrafları binanın üzerinden kaldırıldı. Bu isimlerin dışında Genel Sekreter Ali Kasapoğlu ve emeği geçen 4 personel de unutulmadı. Fakat yeni yönetim kurulu bu 14 kişilik yönetim kurulunun kendi öz imkânları ile kurduğu, Van’a kazandırdığı ve 10 yılda 120 borsa içerisinde ilk 20’ye taşıdığı bu isme vefa borcunu isimlerini kaldırması tepkilere neden oldu. Zira Van Ticaret Borsası bölge illere baktığımızda Kars’ta 1936’da, Elazığ’da 1937’de, Erzurum’da 1946’da kurulmuşken, bu 14 kişi ve personel bölgedeki illerden çok sonra, kendi fedakârlıkları ile bu kurumu ile kazandırdılar. Kazandırmakla kalmadılar 10 yılda Türkiye’deki 120 borsa içinde ilk 20’ye girmeyi başardılar.

Öte yandan Şehrivan Gazetesi olarak konu ile ilgili yönetim kurulu Başkanı Selman Toprak ile irtibat kurma girişimlerimiz başarısız olurken, borsada tadilata gitmek isteyen yönetimin oluşturulan yeni logo ve kurumsal kimlik için mermer plakları kaldırdığı söylenildi.

Editör: TE Bilisim