Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen imar planı hazırlıkları tamamlanarak askıya çıkarıldı. Yaklaşık bir haftadır gündemde olan ve tam bir arapsaçına dönen İmar Planı ile ilgili düğüm Bakan Erdoğan Bayraktar’ın gelişi ile birlikte çözülmüş oldu. Bakan Bayraktar imar planının askıya çıktığını belirterek bir aylık itiraz süresinin başladığını açıkladı.

 

Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar iki günlük gezi için geldiği Van'da kentin imar planıyla ilgili yapılan toplantıya katıldı. Bayraktar, Van'ın menfaati için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirterek, imar planının bir ilin anayasası olduğunu söyledi. Bayraktar, “Allah bizi depremde kayırdı. Hava güzeldi. Gün pazardı ve düğünler vardı. İnsanlar dışardaydı” dedi. Van Ferit Melen Havalimanı'nda karşılanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ilk olarak Van Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti. Basına kapalı olarak görüşen Bakan Bayraktar, daha sonra Kültür Merkezi'nde Van'ın yeni imar planıyla ilgili yapılan toplantıya katıldı. Toplantıya Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Fatih Çiftçi, Gülşen Orhan, Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Burada imar planıyla ilgili açıklamalar yapan Bakan Bayraktar, ilk olarak toplantıya katılan kadınların kadınlar günün kutladı.

 

“BAŞARI SADECE HÜKÜMETİN DEĞİL, HALKIN BAŞARISIDIR”

 

Van'ın bölük, pörçük bir planının olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, yeni imar planının kentin menfaatleri doğrultusunda hazırlandığını ve askıya çıkarıldığını söyledi. Van'ın çok büyük bir deprem yaşadığını belirten Bakan Bayraktar, “Allah bizi bu depremde kayırdı. Havanın güzel olması. Pazar olması, düğünlerin olması ve insanların dışarda olması bizim için bir avantaj oldu. Erciş'teki o yıkımı görünce gerçekten Allah bizi kayırdı. Van çok kısa sürede ayağa kaldırıldı. Aileleri konutlara yerleştirdik. Eksikler gedikler var. Ama bunları hep birlikte gidereceğiz. 300-500 hanelik yeni yerleşim birimleri çocuk gibidir. Ayağa kalkması yürümesi için zaman lazım. Burada elde ettiğimiz başarı sadece hükümetin başarısı değil. Halkın başarısıdır. Halk destek verdi duyarlılık gösterdi” dedi.   “BİRLİK VE BERABERLİK ZAMANI”   Birlik ve beraberlik mesajları veren Bakan Bayraktar, bölgede bazı sorunların olduğuna dikkat çekerek, “Van'da, Diyarbakır'da, İstanbul'da İzmir'de sıkıntılar var. Dış güçlerin kaşımasıyla sorunlar yaşanıyor. Ama bizim insanlarımızda sorun yok. Birlik ve beraberlik zamanı. Biz önce Van'ın ülkenin ve vatandaşların menfaatini düşündükten sonra siyaseti düşünüyoruz. Bütünlük, beraberlik ve Allah korkusunu siyasete alet edersek günah işleriz” dedi.   “ARTIK KAÇAK İNŞAAT DEVRİ BİTTİ”   Van için esaslı bir imar planı yapılması gerektiğini anlatan Bakan Bayraktar, kendi bakanlığından kimsenin farklı bir düşünce içinde olmadığını belirterek, “Van'ın yüzde 80-90'ı birinci derece deprem bölgesi. Biz bu planı tamamen halkın menfaati doğrultusunda yapacağız. Lütfen bana inanın ve bunda kimsenin kuşkusu olmasın. İmar planını askıya çıkardık. İtirazlar sonrası revize edilebilir. Bu plan kitabı mukaddes değil. Artık kaçak inşaat devri bitti. Bizim için can önemli. Burada belediye ile birlikte çalışmak zorundayız. Van'ı marka şehir yapmak için çalışıyoruz. Van'ın yatırım iklimini geliştirmeliyiz. Bakın fay Cenabı Hakkın bir olgusudur. Ülkemiz faylar üzerinde. Bu fayları lehimize çevirmeliyiz. Madeninden, termalinden faydalanmalıyız” diye konuştu. Daha sonra toplantıya katılanların imar planıyla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Bayraktar, köylerde TOKİ tarafından yaptırılan konutlarda incelemelerde bulundu.

 

İMAR PLANLARI YAPBOZA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ

Fay hattı üzerinde bulunan Türkiye’de depremleri lehimize çevirmemiz gerektiğini anlatan Bakan Bayraktar, “Bir şehrin yol haritasını gösteren imar planları metanetli bir iştir. Bu nedenle imar planları yapboz tahtasına döndürülmemelidir” diye konuştu. Bakan Bayraktar, bu işin siyasetin paçasına düşmemesi gerektiğini belirterek bu durumda Van’a yazık edileceğini aktardı. Van’ın Doğunun Paris’i olarak adlandırıldığını belirten Bayraktar, “Yine öyle olması lazım. İstihdam merkezi, Avrupa Birliği şehri olması lazım” dedi. Bayraktar, 2014 yazından itibaren Van’da ekonomi başta olmak üzere müthiş bir canlılığın olacağına dikkat çekerek şehirde 2-3 tane cazibe merkezi olacağını aktardı.  

 

YATIRIM SEFERBERLİĞİ BAŞLIYOR

 

Van’ın nüfusunun 1 milyonun üzerinde olduğunu dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, imar planı bittikten sonra vatandaşı yatırım konusunda sıkıştıracaklarını aktardı. Bölge’deki diğer şehirlerden de Van’a yatırım yapılmasını isteyeceklerini ifade eden Bayraktar, “Van’a yatırım yapın diyeceğiz. Bitlis’i, Muş’u ve Ağrı’yı da kapsayan bir merkez oldu bu şehir. Cazibe merkezi oldu gidin yatırım yapın çok güzel imar planları oldu diyeceğiz.” dedi. Öte yandan Bayraktar toplantı sonrasında vatandaşın sorunlarını da dinledi.

Editör: TE Bilisim