İnsani Yardım Vakfı'nın Kilis’teki Ofisi ve yardım deposu, sabah 6:30'da TEM ekipleri tarafından basıldı. Van merkezli, İstanbul, Kilis, Adana, Gaziantep ve Kayseri’de El Kaideye yönelik eş zamanlı operasyon yapıldı. Operasyonda aralarında İHH’nın Kilis Bürosu’nun da bulunduğu çok sayıda adreste arama yapılırken, El Kaide’nin 5 üst düzey yöneticisinden 2’sinin gözaltında olduğu, 3’ünün ise Suriye’ye kaçtığı ileri sürüldü. Kilis'te, İHH İnsani Yardım Vakfı deposuna sabah saatlerinde polisler tarafından arama başlatıldı.

VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ'NÜN BİLGİSİ YOK

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Kilis ofisi ve yardım deposu sabah 06.30'da polis tarafından basıldı. Van’dan gelen ve terörle mücadele (TEM) polisi oldukları iddia edilen polislerin dernek personelini dışarı çıkartarak arama yaptığı belirtiliyor. Kilis Valisinin ve Emniyet Müdürü'nün operasyon hakkında bilgisi olmadığı ve Van Cumhuriyet Savcılığı'nın talebiyle Van’dan gelen ekibin operasyonu gerçekleştirdiği iddia edildi.

POLİS-JANDARMA ORTAK OPERASYONU

Çatışma riskine karşı olağanüstü önlemler alınırken, yüzlerce polis ve jandarma operasyonda görev aldı. Kaçma ve çatışma riskine karşın Skorsky tipi helikopterler uçuşa hazır şekilde bekletildi. Yapılan operasyonda El Kaide’nin Ortadoğu’da 2 numaralı ismi olduğu ileri sürülen İ.Ş. ve El Kaide Türkiye yapılanması sorumlularından H.B.’nin de gözaltına alındığı kaydedildi. İ.Ş.’nin Suriye’de sınıra yakın El Kaide kamplarından sorumlu olduğu bildiriliyor. Operasyonda gözaltına alınanlar, El Kaide’nin kamplarından Ceyş-ül Mehdi kampına militan savaşçı göndermekle suçlanıyor.

SUÇLAMALAR

Gözaltına alınan şüphelilerin, Suriye’ye 15 kişilik gruplar halinde savaşçı göndermek; Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El Kaidecilerin Suriye’ye geçişini sağlamak; zekat, yardım, deri gibi kalemlerle esnaftan para toplayarak bu parayı Suriye’de savaşan El Kaide güçlerine aktarmak; Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak; Suriye’deki El Kaide bağlantılı kamplara giderek para, silah, giyim ve gıda malzemeleri ikmali yapmak; illegal eylemler organize etmek; El Kaide’ye eleman sağlamak; dernekler yoluyla örgüte maddi destek sağlamakla suçlandıkları bildirildi. İslam–Der, KİSEM-DER (Küresel İnsani Yardım ve Siyasi Eğitim Merkezi Derneği) üyesi bazı isimlerin yanı sıra İHH’nın Kilis ve Kayseri’den bazı üyelerin gözaltına alındığı öne sürüldü.

İHH'NIN AVUKATI: BASKIN EL KAİDE SORUŞTURMASI ÇERÇEVESİNDE

İHH'nın avukatı Uğur Yıldırım, baskının Van TMK 10. maddesince görevli savcılığın yürüttüğü El Kaide soruşturması çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

İHH'DAN AÇIKLAMA

Aramanın baskınla başladığını söyleyen İHH İnsani Yardım Vakfı Basın Koordinatörü Serkan Nergis, twitterdan şu açıklamayı yaptı: “Hangi şehirden geldiği belli olmayan emniyet görevlileri İHH Kilis ofisinde hukuksuz bir arama yapmaktadır. Terörle Mücadele ekipleri depolarımızdaki bilgisayarlara şu an itibari ile el koydular. İHH Kilis deposunda Terörle Mücadele ekipleri tarafından yapılan arama ve malzemelere el konulması tamamen hukuksuzdur.”

BİLGİSAYARLARA EL KOYDULAR

Terörle Mücadele ekipleri depolarımızdaki bilgisayarlara şu an itibari ile el koydular. Güya bir personelimiz üzerinden operasyon yapıyorlar. Ama ne hikmetse personelin adreslerine değil bizim depomuza arama kararı çıkıyor. Terörle Mücadele ekipleri Van’dan gelmişler Kilis'te hiç bir yetkilinin operasyondan haberi yok. İHH'nın avukatı Uğur Yıldırım, baskının Van TMK 10. maddesince görevli savcılığın yürüttüğü El Kaide soruşturması çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

İHH GENEL BAŞKAN YARDIMCISI: YAPILAN ARAMA HUKUK DIŞI

“Her sınıfın bir yetim kardeşi var projesi” kapsamında Konya’ya gelen İHH Genel Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz, bu sabah vakfın Kilis ofisinde yapılan aramalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Van terörle mücadele polis ekipleri tarafından vakfın Kilis ofisinin 06.20 sıralarında basıldığını ifade eden Yılmaz, yarım saatlik bir aramadan sonra vakfa ait bilgisayarlara ve Katar Kızılay’ına ait bilgisayarlara el konulduğunu söyledi. Yapılan aramanın tamamen hukuk dışı olduğunu kaydeden Yılmaz, “Çünkü herhangi bir şekilde arama belgesi gösterilmemiş, avukatlarımızın bu aramaya eşlik etmesine müsaade edilmemiştir. Dolayısıyla bizim de bu aramayla ilgili şüphelerimiz bulunmaktadır ama yakın bir zaman önce vakfımıza yönelik olarak başlatılan bir operasyonun devamı olarak görülmektedir. İsrail Başbakanı’nın ‘İHH’yı İsrail’e yönelik zararlı bir kuruluş olarak görüyoruz.’ açıklaması İsrail radyosunda yayınladıktan sonra içinde silah ve mühimmat olduğu söylenen bir TIR, İHH ile ilişkilendirilmeye çalışılmış fakat İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasıyla bu TIR'ın devlete ait olduğu ifade edilmiştir. Akabinde de üçüncü bir dalga olarak vakfımızın Kilis ofisine baskın düzenlenmiştir. İnşallah bu hukuk dışı uygulamaların sonu olur. Bu konuda da vakfımızın avukatları gerekli olan girişimlerde bulunacaktır” dedi.

İHH BASKININI YAPAN POLİSLERE SORUŞTURMA

İHH'nın avukatı Uğur Yıldırım, sabah saatlerinde vakfın Kilis ofise baskın yapan polisler hakkında soruşturma başlatıldığını öne sürdü. Kilis Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, sabah saatlerinde İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Kilis bürosuna baskın yaptı. Vakfın Yaşar Aktürk Mahallesi'ndeki ofisine gelen polis ekipleri yaklaşık 2 saat arama yaptı. Çalışmalarını tamamlayan polis, vakfa ait 10 bilgisayarı emniyete götürdü. İHH çalışanı İ.İ'nin de gözaltına alındığı belirtildi.

İHH'NIN AVUKATI: POLİSLER HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İHH İnsani Yardım Vakfı Avukatı Uğur Yıldırım, derneğin Kilis ofisinde arama yapan polislerle ilgili soruşturma açıldığını ve Adalet Bakanlığı’nın konudan bilgisinin olduğunu söyledi. Sabah saatlerinde Kilis'te yapılan operasyonda, Van’dan gelen polislerin görevli olduğunu ifade eden Avukat Yıldırım, aramanın hukuksuzca yapıldığını savundu. Operasyonun 6 ilde devam ettiğini belirten Avukat Yıldırım, Kilis ofisinde 1 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Yıldırım, Kilis İHH ofisiyle birlikte Katar Kızılayının ofisinde de arama yapıldığını söyledi.

BASIN AÇIKLAMASI

İlerleyen saatlerde İHH Genel Sekreteri Yaşar Kutluay Kilis'teki polis baskını sonrasında basın açıklaması yaptı.

Kutluay açıklamasında şunları söyledi:

“Partnerleri bütün dünyaca malumdur. Kimlerle nasıl çalıştığını herkes bilir. İHH şu ana kadar 200 trilyonluk yardım yapmıştır. Çocuklara, bebeklere, soğuktan donmuş insanlara gitmektedir. Bu operasyonla yapılmak istenen Suriye halkına ve yardım gönderen kuruluşlarına veya maalesef Türkiye'deki en büyük yardım kuruluşu İHH bunu bildikleri için, yardımı kesmek için yapılan algı operasyonlarından biridir. Bu Allah'ın izniyle tutmayacaktır. İHH yetimleri, dulları koruyor. Ne yapıyor? İçeriye düşmüş, bir şekilde ya rejimin ya farklı grupların eline düşmüş, gazetecileri yazarları, farklı kişi kurumları kurtarmak için elinden geleni yapıyor. Yüzyılın en büyük hareketine imza atıyor. 1100 kişiyi tek seferde hapishanelerden çıkartıyor. Bu bazı yerleri rahatsız ediyor. Türkiye'nin bir kurumunun etkin olması, söz sahibi oluyor olması bazılarını deli ediyor. Bu çirkin operasyonlar, devam ettiği sürece bu yapılar deşifre olacaktır. Bu İsrail yanlısı kurumlar, kuruluşlar veya içlerine sızılmış yapılar tamamen deşifre olacaktır.

TÜRKİYE SORUMLUSU YAKALANDI

Operasyonlar sonucu El Kaide'nin Ortadoğu'da ikinci ismi olarak anılan İbrahim Şen'in ve El Kaide Türkiye yapılanması sorumlularından Halis Bayancuk'un da yakalandığı bildirildi. İbrahim Şen'in eski El-Kaide lideri Habip Akdaş'ın ABD polisi tarafından öldürülmesi sonrası, Türkiye hücrelerini toparladığı ve Türk El-kaidesinin başına geçtiği söyleniyor. Şen'in faaliyetlerinden dolayı, ABD makamlarınca tutuklandığı ve Guantanamo hapishanesinde yattığı, Suriye'de sınıra yakın El-kaide kamplarından sorumlu olduğu iddia ediliyor. Gunatanamo’da yattıktan sonra, İncirlik üssünde Türk yetkililere teslim edilen İbrahim Şen'in, 2008 yılında El Kaide faaliyetlerinden tutuklanıp 6 yıl 3 ay ceza aldığı, dosyasının Yargıtay'da olduğu söyleniyor.

İKİ YÖNETİM HÜCRESİ 

El-kaide militanları deşifre olma riskine karşı, hücresel olarak yapılanıyor. Bir hücre diğer hücreyi tanımıyor. Ayrıca yönetim kadrosu da aynı sebeple hücresel yapılanıyor. Bir hücredekiler diğer hücredekileri görmüyor, tanımıyor. Çökertilen hücreler El-Kaidenin en kanlı kamplarından Ceyş-ül Mehdi kampına savaşçı göndermekle suçlanıyor. Bu kampta yaşayan El Kaide'li militanlar Türkiye'yi de harb alanı olarak görüyor, Türkiye`ye eylem yapılması fikrini savunuyor.

KAYSERİ'DE DE 1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Operasyonun Kayseri ayağında, İHH Kayseri Şubesi Mülteciler Birimi Sorumlusu Yönetim Kurulu Üyesi R.Ç. evinde gözaltına alındı. R.Ç.’nin evinde yapılan aramalarda, şahsi bilgisayar ve bazı dokümanlara el konuldu. R.Ç., önce Ankara'ya daha sonra Van'a götürüldü. Hakkında gözaltı kararı bulunan Ö.F.A. da umrede olduğu için alınamadı.

SUÇLAMALAR

- Suriye'ye 15'erli gruplar halinde savaşçı göndermek

-Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El-Kaidecilerin Suriye'ye geçişini sağlamak,

-Zekât, yardım, deri gibi kalemlerle esnaftan para toplayarak bu parayı Suriye'de savaşan El-Kaide güçlerine aktarmak,

-Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak.

İKİ GAZETECİ DE GÖZALTINA ALINDI

Sabah erken saatlerde 6 ilde eş zamanlı başlayan El Kaide operasyonu kapsamında Van'ın eski Akit ve Yeni Şafak temsilcisi Kenan Gül, Haksöz yazarı Abdulkadir Şen'in de gözaltına alındığı iddia edildi. Haksöz Haber sitesi yazarları Abdulkadir Şen'in gözaltına alındığını doğruladı.

KAYSERİ İHH’DAN AÇIKLAMA

Kayseri İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Şaban Sözduyar, Van merkezli operasyona ilişkin, “Gözaltına alınan yönetim kurulu üyemiz, Kayseri'de ikamet eden mülteci ve yetimlerin manevi babası konumundadır. Bugün yaşanan olay karanlık odakların iyiliğe, insanlığa, adalete, onura düşmanlık beslediğinin işaretidir. Bu operasyonların zamanlaması da manidardır” dedi. Sözduyar, düzenlediği basın toplantısında, sabah erken saatlerde Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinden olduğunu belirten ekiplerce Kayseri İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Recep Çamdalı'nın evine baskın düzenlendiğini belirtti. Çamdalı'nın evinde arama yapıldığını anlatan Sözduyar, evdeki bilgisayarların yanı sıra İHH broşürlerine el konulduğunu, gözaltına alınan Çamdalı'nın Van'da sorgulanacağını kaydetti.

VALİLİK KARARIYLA GÖREVDEN ALINDI

Kilis'te bu sabah İnsani Yardım Vakfı'nda arama yapılması ardından öğleden sonra Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Devlet Çıngı, görevden alındı. Alınan bilgiye göre, Çıngı, Çocuk Şube Müdürlüğüne atandı. Uzun süreden bu yana Kilis'te Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yapan ve sabah saatlerinde İHH deposuna yönelik yapılan aramada da bulunan Devlet Çıngı, öğleden sonra valilik kararıyla görevden alındı.

Emniyet yetkilileri, görevden almanın valilik kararıyla yapıldığını doğrularken, gerekçesine ilişkin bilgi vermedi. 

VAN'DA 18 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında 6 ayrı kentte yapılan eş zamanlı El Kaide operasyonunda Van'da 18 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Değişik adreslerde arama yapa, doküman, bilgisayar ve kitaplara el koyan Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekiplerinin gözaltına aldığı 18 kişi arasında 2009 yılında Van'da yapılan El Kaide operasyonunda gözaltına alınıp, serbest bırakılan veya davası halen süren bazı kişilerin de olduğu kaydedildi. Dosyaya gizlilik kararı getirildiği ve avukatların halen bu dosyalara ulaşamadığı bildirildi. Gözaltına alınan 18 şüphelinin Van Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorguları devam ederken, kendileri ile görüşmeye giden avukatlar da Emniyet Müdürlüğü'nden çevrildi.

30 STÖ OPERASYONU KINADI

Kentte faaliyet gösteren 30 sivil toplum örgütü temsilcisi, Van merkezli operasyona ilişkin açıklama yaptı. STÖ’ler adına açıklama yapan Kemal Çelen, “Bu operasyonun uygulanma şekli çok net bir şekilde göstermektedir ki, uzun süredir İHH'yı El Kaide ile irtibatlandırma çabası, bu aşamaya kadar ulaşmıştır. İHH'ya tüm planlamalara rağmen suç atamayanlar, bir İHH personelini hedef alarak ve bu personel üzerinden İHH'yı bağlantılandırmaya çalışmaktadırlar. Operasyonu, dünya çapında hizmet veren bir sivil toplum örgütü olan bu kurum hakkında yanlış algı oluşturularak kamuoyunda itibarsızlaştırma operasyonu olarak görüyoruz" diye konuştu. İHH'nın, Suriye halkına yardım etmekten ve mazlumların yanında olmaktan asla vazgeçmemesi gerektiğine işaret eden Çelen, neye ve kime hizmet ettiği açık olan operasyonu Vanlı sivil toplum örgütleri olarak kınadıklarını bildirdi

VAN TEM MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINDI

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 6 ilde eş zamanlı yapılan El Kaide operasyonu sonrası Kilis'ten sonra Van TEM Şube Müdürü Serdar Bayraktutan da görevden alındı. Bayraktutar’ın yerine Van Tanık Koruma Şube Müdürü TurgutTatar getirildi.
Görevden alınan Serdar Bayraktutan, terör soruşturmalarındaki uzmanlığı ve akademik birikimiyle biliniyor. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde uzun yıllar görev yapan ve önemli terör operasyonlarını yöneten Bayraktutan'ın ‘Anne Ben Geldim’ isimli bir de kitabı bulunuyor.

 

Editör: TE Bilisim