Van İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonunda Organ bağışıyla ilgili Kamu Sağlık Hizmetleri Şubesi Organ Bağış Birim personeli Selime Narin, tarafından Van'da Askeri Hastane, Özel Hastane ve Kamu Hastaneleri kullanıcılarına eğitim vererek, konunun hassasiyeti ve çalışmaların nasıl yürütüldüğü hakkında bilgi verildi.

 

Van il Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen Organ ve Doku Bağışı eğitimine hastane çalışanları katıldı. Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Eda Dilfiroz Pancar, Organ bağış Konusunda birim sorumlusu Selime Narin, tarafından kamu hastaneleri, özel hastanelerden ve askeri hastanelerden gelen katılımcılara organ bağışıyla ilgili eğitim verildiğini belirtti. Bu konuda yapacakları çalışmalarda stantlar kurarak herkesi organ bağışı konusunda farkındalık yaratmaya davet etti. Ve ardından eğitime katılanlara nelere dikkat edileceği konusunda bilgiler verildi. Şube Müdürü Eda Dilfiroz Pancar, Türkiye geneli olarak organ bağışı yapan sayısının 17 Kasım 2015 tarihi itibari ile 161881olmakla beraber Van İli bağışçı sayısı ise 747 olarak tespit edildi. Kasım ayı itibariyle Van genelinde 50 kişi organ bağışında bulundu, İl genelinde almış olduğu bağışlarla 747 kişi ile 37. sırada yer aldığını açıkladı.

 

Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Ancak organ bağış oranları düşük seviyede seyir etmekte ve buna bağlı olarak tedaVisi yalnızca organ Bağışı ile mümkün olan hastalarımız, sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybetmektedir. Bu sebeple her yıl 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası olarak çalışmalar yürütülmekte, vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak üzere çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Bu bağlamda Müdürlüğümüz Kamu Sağlık Hizmetleri Şubesi tarafından üniversite öğrencilerini bilgilendirmek için Y.Y.Ü. Merkezi Yemekhane girişinde organ bağış standı kurulmuş ve öğrencilere broşürler dağıtılarak gönüllü olanlardan organ bağışı alındığını belirtti.

 

Eda Dilfiroz Pancar, ayrıca Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ile Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün organ bağışı ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar neticesinde kısa bir süre önce hayata geçirilen ve içerisinde organ bağış modülü bulunan E- NABIZ uygulamasına başlanılmış olup, İl Sağlık Müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde kullanılan TODBS ( Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi ) ile ilgili 17 Kasım 2015 tarihinde Kamu, Askeri ve Özel Hastanelerin kullanıcılarına eğitim verilmiş olup, konunun hassasiyeti ve çalışmaların nasıl yürütüldüğü hakkında bilgi verildiğini söyledi. 

Editör: TE Bilisim