ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ

 

Geçtiğimiz yıllarda Van, bölge ve ülke genelinde gerçekleştirilen ve bir çok güvenlik görevlisinin şehit olduğu o olaylarla ilgili yargı süreci işlemeye devam ediyor. Son bir yılı aşkındır operasyonlarla bölgede huzur ve barış ortamı sağlanırken bir taraftan da o süreçte yaşananlarla ilgili kararlar da verilmeye devam ediyor. O eylemlerle ilgili flaş bilgilere de ulaşılırken bir çarpıcı bilgi de Van’da 2016 yılında şehit edilen polis memuru Abdullah Delibaş’ın katil zanlısı hakkında açıklanan gerekçeli kararlardan geldi. Gerekçeli kararda Van’a gerçekleştirilen eylemler ve bu eylemlerde yer alan isimlerle ilgili flaş bilgilere ulaşılırken Van’da terör faaliyetlerinin nasıl hayata geçirildiği ilgili ifadeler de kararda yer aldı.

 

Van'da 18 Nisan 2016 tarihinde PKK'lı teröristlerin bulunduğu eve yapılan operasyonda şehit olan Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli polis memuru Abdullah Delibaş'ın katil zanlısı terörist Ferhat Sayiner hakkında gerekçeli karar açıklandı. Gerekçeli karar dosyasında PKK üyelerinin kendi aralarında yaptığı toplantıda “Artık Türkiye ile PKK savaşa girmiştir, biz de şehirlerde TC ile savaşmaya gidiyoruz, bizim gibi Van merkezde 50 kişilik savaşçı grubu var bunlar da bizi bekliyor. Bizim desteğimizle Van'da serhildan hareketini başlatacağız, herkes üzerine düşen görevi canı pahasına yapsın, kimse kaçmasın kaçan olursa kafasına ben kendim sıkarım” şeklinde konuşma yaptığı kaydedildi.

 

 

 

 

 

DELİBAŞ’I ŞEHİT ETMİŞLERDİ...

 

Van merkez İpekyolu ilçesi Hacıbekir Mahallesi'nde bir evde PKK'lı teröristlerin saklandığı ihbarını alan Van polisi eve operasyon düzenledi. Operasyon sırasında evde bulunan teröristler polise ateş açtı. Açılan ilk ateşte Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli polis memuru Abdullah Delibaş ile bir özel hareket polisi yaralandı. Ağır yaralanan polis memuru Delibaş kurtarılamayarak şehit olmuştu. Operasyonda sağ yakalanan PKK'lı terörist Ferhat Sayiner ise çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Van 2’inci Ağır Ceza Mahkemesinde karar duruşmasında 2 kez ağırlaştırılmış Müebbet hapis cezasına çarptırılan PKK’lı Sayiner hakkındaki gerekçeli karar açıklandı. Gerekçeli kararda, sanık Sayiner hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 30 yıl hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi.

 

PKK ÜYESİ İLE HDP BİNASINDA TANIŞMIŞ

 

Gerekçeli kararda sanık PKK üyesi Sayiner’in örgüte katılması, PKK tarafından kendisine verilen emir ile Van’a gelmesi ve olayın nasıl gerçekleştiği tüm ayrıntıları ile anlatıldı. Sanık Ferhat Sayiner'in 2015 yılı Mart ayından sonra Cumhuriyet Caddesi üzerinde Özgür Center'in 3’üncü katında bulunan HDP il binasına ara ara gidip geldiği sırada tanıştığı PKK üyesi Rızgar (K) isimli şahsın, kendisinin terör örgütüne katılmasında yardımı olduğunu, söz konusu şahsa ekonomik durumunun kötü olduğundan dolayı kendisini PKK'ya götürmesini istediği belirtildi. Sayiner, Rızgar (K) terör örgütü mensubunun kendisini Başkale ilçesine götürdüğünü, Başkale ilçesinden geçip araç ile yarım saat gittikten sonra toprak bir yola girdiklerini buradan bir kaç tane köy geçtikten sonra ellerinde kaleşnikof marka silah ve üzerinde leşker bulunan dört örgüt mensubunun aracın yolunu kestikleri, daha sonra Rızgar (K) isimli şahsın bu şahıslarla görüştükten sonra yola devam ettiklerini kaydettiği belirtildi.

 

VAN’DA EYLEM YAPMAK İÇİN ÖRGÜTTEN EMİR ALMIŞ

 

Sayiner ifadesinin devamında, Sipan (K) adlı, Fırat (K) adlı, Serhildan (K) adlı, Bijvar (K) adlı Avereş (K) adlı Redur (K) adlı Cemgin (K) adlı Ciğer (K) adlı Bedirhan (K) adlı Kani (K) adlı Ciyagcr (K) adlı Şoreş (K) adlı Roni (K) adlı Botan (K) adlı Şervan (K) adlı Kendal (K) adlı Engin (K) adlı ve Gever (K) adlı şahıslarla tanıştığını ve bu şahıslara ilişkin olarak bilgiler verdiğini, eşkalini verdiği bu on kişinin ve Piran bölgesinden dört kişiden kendilerine katıldığını, toplamda on dört kişi olarak kendini tanıtma öz eleştiri platformu düzenledikleri, kimsenin Kalereş bölgesinden başka bir bölgeye gitmediğini, Gever (K) adlı telsizle haber aldığından dolayı Kalereş bölgesinde bir grubun Van'a düzenlemelerinin yapıldığını, bundan dolayı kendilerinin bir kaç gün daha burada bekleyeceklerini söylediğini, platformun düzenlendiği kamptan kimlerin ne şekilde geldiğini bilmediğini, daha sonra beş tane terör örgütü mensubuyla kendisinin faaliyet alanının Van olarak belirlendiğini, kendisinin o dönemde örgüte katıldığından dolayı pişman olduğunu belirtti.

 

ÇOK SAYIDA MÜHİMMATLA ÖZALP’E GELMİŞLER

 

Sayiner, Van'a görevlendirilmesini kendisinin istediğini, kendisi Kalereş kampında bulunduğu esnada Gever (K)’nın kendilerine Van merkezde bulunan arkadaşlara cephane göndermeleri gerektiğini ve platforma katılan örgüt mensuplarının daha öncesinden kampın etrafına gömerek sakladıkları bu mühimmatlar içerisinde kaleşnikof silahlar, çok sayıda fişekler, bir tane roketatar silah, yedi sekiz tane roketatar bombası, biksi ve buna ait 700-800 adet fişeği verdiklerini, mühimmatları sırtlarına alarak Türkiye tarafına götürdüklerini, daha sonra Kaleraş kampından ara ara yürüyerek yaya olarak Başkale sınırını geçerek örgüt mensuplarının daha önce kullanmış oldukları mağaraya geldiklerini, söz konusu yerin Başkale ile Yüksekova arasında kalan bir yer olduğunu, orada bir gün kaldıktan sonra beyaz renkli Ford Transit model araçla Başkale'nin Özalp tarafında bulunan Kürtçe adı ‘Serelbak’ olan yere geldiklerini kaydetti.

 

“KAÇAN OLURSA KAFASINA BEN KENDİM SIKARIM”

 

Toplamda 11 kişi olan bu gurupta Ciğer (K), Numan (K), Bithat (K) Bahoz (K), Agir (K), Amed (K), Şiyar (K) ve Şoreş (K) isimli şahıslar olduğunu ifadesinde anlatan Sayiner, bu şahıslarla birlikte Özalp Saray arasında kalan alanda 2 gece kaldıklarını, kaldıkları ilk gün Ciğer (K)'nın kendilerini toplayarak “Artık Türkiye ile PKK savaşa girmiştir, bizde şehirlere TC ile savaşmaya gidiyoruz, bizim gibi Van merkezde 50 kişilik savaşçı grubu var bunlarda bizi bekliyor. Bizim desteğimizle Van'da serhildan hareketini başlatacağız, herkes üzerine  düşen görevi canı pahasına yapsın, kimse kaçmasın kaçan olursa kafasına ben kendim sıkarım” şeklinde konuşma yaptığını söyleyen Sayiner, bulundukları arazinin yakınında bulunan bir köyden erzak aldıklarını, daha sonra bir tane terör örgütü mensubunun araç ve kıyafet ayarladığını bir şahıs daha eklenerek 12 kişi olarak Özalp ilçe merkezinden geçtiklerini yaklaşık iki saat araç ile yolculuk ettikten sonra Van merkeze giriş yaptıklarını ifade ettiği kaydedildi.

 

BİR EVDE BEKLEMİŞLER

 

Van merkeze vardıklarında Bostaniçi Mahallesinde tek katlı bir eve geldiklerini söyleyen PKK’lı Sayiner, evde akşama kadar kaldıkları yerden hiç bir yere çıkmadıklarını, öğle ve akşam yemeklerini yediklerini, tekrardan toparlanıp silah ve mühimmatlarını alarak minibüse bindiklerini, bir buçuk saat kadar yol gittikten sonra bir mahalleye geldiklerini, buradaki bir eve girdiklerini, burada belli bir süre kaldıktan sonra Ayhan (K) Agit (K) ve Devrim (K) isimli şahıslarla tanıştıklarını, yine bu süreçte Mehmet (K), Reşit (K), Serhat (K), Kader (K), Berdan (K), Robi (K), Hejar (K) isimli şahıslarla tanıştığını, 17 Nisan 2016 tarihinde Ayhan (K) isimli şahıs ile birlikte Hacıbekir Mahallesi Hisar Sokak numara 47 sayılı adreste kaldıklarını, ismini sonradan öğrendiği örgüt mensubunun polisler ile girmiş olduğu çatışmada öldüğünü, yine ev sahibinin karısının çıkan çatışmada vurulduğunu, evde Şiyar (K) Resul (K) Affian (K) adlı örgüt mensuplarının olduğunu, Resul (K)’nın öldüğünü, Şiyar (K) ve Ayhan (K) isimli örgüt mensuplarının ayrı ayrı kaçtıklarını, Şiyar (K) örgüt mensubunun 18 Nisan 2016 tarihinde arkasından gelen bir polis memurunu şehit ettiğini beyan ettiği, yaptıklarından pişman olduğunu, üzerine atılı suçlamaları bu haliyle kabul ettiğini beyan ettiği kaydedildi.  

 

SAYİNER DELİBAŞ’IN ŞEHİT EDİLDİĞİ OLAYA KATILMIŞ

 

Gerekçeli kararda PKK’lı Sayiner’in üzerine atılı polis memuru Abdullah Delibaş’ın şehit edilmesi olayı ile ilgisinin bulunmadığını, üzerine atılı suçları kabul etmediği ve beraatını istediği belirtilerek, müvekkilinin soruşturma aşamasındaki beyanlarına itibar edilmeyeceği kaydedildi. Gerekçeli kararda, dosya kapsamında yer alan sanığın soruşturma aşamasında müdafi huzurunda vermiş olduğu tevil yolu ikrarını içeren beyanları, yine tanıkların soruşturma aşamasında sanığın örgüt üyesi olduğu ve bu kapsamda sanığın polis memurunun şehit edildiği eyleme bizzat katıldığı şeklindeki beyanları, dosya kapsamında yer alan DNA raporları, parmak izi raporlarına göre sanığın polis memuru Abdullah Delibaş’ın şehit edilmesi sırasında polislerle çatışan gurupta yer aldığı ve polis memuru Abdullah Delibaş’ı silahla vurmak suretiyle şehit ettiği, sanığın sübut bulan eyleminin amaç suçun işlenmesi doğrultusundaki örgütsel bağlılık ile ülke genelindeki organik bütünlüğüne göre amacı gerçekleştirme tehlikesi yaratabilecek nitelikte olduğu, bu bağlamda sanığın “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” suçundan Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği belirtildi.

 

PKK’LI SAYİNER’E CEZA YAĞDI

 

Gerekçeli kararda ayrıca sanığın “Terör Örgütü Propagandası yapmak” suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığı ifade edilerek, “Beraatına karar verilmiş” ve Van Cumhuriyet Başsavcılığına hükümle birlikte suç duyurusunda bulunmasına karar verildi. Gerekçeli karada sanık hakkında “Kasten adam öldürme” suçundan açılan kamu davasında “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği kaydedildi. Sanığın ayrıca çeşitli suçlardan 30 yıl hapis cezasına çarptırıldığı kaydedildi.

Editör: TE Bilisim