Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Otomotiv kredilerinde limit değişikliğine gitti. BDDK, bu kapsamda  120 bin TL olan kredi limitini 400 bin TL’ye çıkarıldığını duyurdu. Vade sayısı ise 48 aya çıkarıldı. Karar sonrası otomobil sektör temsilcileri yapılan düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) taşıt alımına ilişkin kredi tutarlarında değişikliğe gitti. Uzman isimler yeni düzenlemenin hem sıfır hem de ikinci el otomobil sektörünü hareketlendireceğini açıkladı.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNE POZİTİF YANSIYACAK

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Turgay Mersin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) yeni düzenlemesinin otomotiv pazarına pozitif bir yansıması olacağını ifade ederek, "Pazarın, BDDK'nin kredi limiti ve taksit güncellemesiyle biraz daha ivme kazanacağını düşünüyoruz. Tabii ki bunun arkasından da ciddi anlamda faizlerin gerilemesi lazım." dedi.

Mersin, BDDK'nin taşıt alımına ilişkin kredi tutarlarında yaptığı değişikliği değerlendirdi. Beklentilerine yakın bir değişiklik gerçekleştiğini aktaran Mersin, bu kapsamda BDDK yetkilileri ve Hazine ve Maliye Bakanlığına teşekkürlerini iletti. Yeni düzenlemenin pazara pozitif bir yansıması olacağını ifade eden Mersin, "Perakende müşterilerimiz bu kredi kullanma oranları ile istediği araca sahip olamıyordu. Çünkü eskiden 300 bin TL'ye kadar yüzde 30 kredim kullanım oranı vardı. Dolayısıyla bu yeni düzenlemeyle pazarda daha iyi bir tablo ortaya çıkacak." dedi.

Türkiye otomotiv pazarındaki duruma ilişkin de değerlendirmede bulunan Mersin, şunları kaydetti: "Ocak ayında yüzde 13 daralma oldu. Şubat ayında da yine buna yakın bir daralma olacak. Tabii belli bir adet satılıyor ama o satış adetlerinin yüzde 60-70'i filo satışları. Perakende satışlarda durgunluk var. Pazarın, BDDK'nin kredi limiti ve taksit güncellemesiyle biraz daha ivme kazanacağını düşünüyoruz. Tabii ki bunun arkasından da ciddi anlamda faizlerin gerilemesi lazım. Bu da bir etken. Ama son güncellemenin sektöre iyi bir ivme kazandıracağını düşünüyoruz."

DÜZNLEME İKİNCİ EL OTOMOBİLE OLUMLU YANSIR

Turgay Mersin, BDDK'nin yeni düzenlemesinin, ikinci el sektöründeki temsilciler tarafında da beklendiğini, bu düzenlemenin ikinci el otomotiv sektörüne de olumlu yansıyacağını ifade etti. Araç bulunurluğunun markadan markaya göre değişkenlik gösterdiğini aktaran Mersin, "Birçok markada artık bulunurluk sıkıntısı kalmadı. Sadece bazı markaların bazı modellerinde var. Ama bu 2021'deki gibi büyük bir sıkıntı değil." dedi.

Araç fiyatlarında bir artış olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Mersin, "Birincisi, bu kura bağlı. Kurlar zaten şu an stabil. Bir de 2022 modeller çıkıyor malumunuz. 2022 model araçlara bazı zamlar geldi ama 2021 modellerde zam yok." ifadelerini kullandı.

HEM SIFIR HEM İKİNCİ EL OTOMOBİL SEKTÖRÜNÜ HAREKETLENDİRECEK

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, BDDK tarafından gerçekleştirilen taşıt kredilerindeki yeni düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, bu sayede hem sıfır hem de ikinci el sektörünün hareketleneceğini ifade etti. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan, taşıt kredilerine ilişkin sınırların ve limitlerin değiştirilmesi kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Uzun zamandır bu düzenlemeyi beklediklerini ve sektör olarak memnuniyetle karşılandığını belirten Erkoç, şunları söyledi:

''Bu düzenleme sıfır ve ikinci el otomobil sektöründe uzun zamandır yaşanan durgunluğu hareketlendirecektir. Sıfır araç sektöründe yaşanan üretim ve tedarik sıkıntısının yanı sıra döviz kurunun dalgalı seyri de araç fiyatlarının yükselmesine sebep olmuş, pandemi sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntılar da vatandaşın alım gücünü olumsuz yönde etkilemişti. Taşıt kredilerindeki sınırlama sebebiyle de kredi kullanmayan vatandaşlarımız kredi kullanabilecek, bu düzenleme sayesinde araç ticaretinin de önü açılacak.''

Uzun zamandır bu düzenlemeyi beklediklerini belirten Erkoç, ''Sektör bunu bekliyordu, yetkililerimize teşekkür ediyoruz. Motorlu araç satıcısı meslektaşlarımız bu sınırlama sebebiyle kredili araç satamıyordu. Her yıl Mart ayı itibariyle otomotiv piyasasında hareketlenme olur, bu yeni düzenlemeyle canlanma yaşanacaktır. Ancak sektörün tam anlamıyla bir hareketlilik yaşaması için kredi faiz oranlarının da düşürülmesi gerekiyor'' diye konuştu.

EN ÇOK SATAN ARAÇLARA İVME KAZANDIRACAK

Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş’ın, BDDK tarafından gerçekleştirilen taşıt kredilerine yönelik yeni düzenlemesini değerlendirdi. “BDDK’nın vermiş olduğu karar beklediğimiz, piyasaya can suyu olacak bir karardı. Tüketiciler özellikle düşük peşinatla yüksek vade arayışındaydı. 400 bine kadar yapılan düzenlemede 48 ay taksit yüzde 70 peşinatı geldi; bu düzenleme, özellikle en çok satılan segmenti kapsadığı için pazarda ciddi bir ivme yaratacaktır.

Kararla beraber piyasaların hızlanacağını, durgun durumdan hareketli hale geçeceğini söyleyebiliriz. Ancak aynı zamanda kredi faizlerinde yaşanacak muhtemel bir düşüş, arz problemlerinin azalması ve döviz kurunun aşağı yönlü bir seyre dönmesi ile hem ikinci elde hem de sıfır kilometre araç pazarında hedef beklentileri karşılık bulabilir.”

Editör: TE Bilisim