ÖTV'deki yeni düzenleme sonucu otomobil markaları fiyatlarda ciddi bir değişikliğe gitti. Otomobil firmaları 50 bin liraya varan indirimler yaptı. Bu fiyat değişiklikleri sonrası sıfır araç piyasasında canlanma bekleniyor.

ÖTV GÜNCELLEMESİ FİYATLARDA DÜŞÜŞE SEBEP OLDU

Otomobillerin Özel Tüketim Vergisi matrahlarında 1.6 motora kadar olan matrah dilimleri 3’ten 5’e çıkarıldı. Resmi Gazete'de sıfır otomobiller için yapılan bu güncelleme, Özel Tüketim Vergisi'ndeki değişiklikleri içeriyor. Vergi dilimleri:

- Satış fiyatı 212 bin 400 lira altından olan araçlar için ÖTV oranı yüzde 45,

- 212 bin 401 ile 318 bin 600 olan araçlarda ÖTV oranı yüzde 50,

- 318 bin 601 lira ile 371 bin 700 lira olan araçlarda ÖTV oranı yüzde 60,

- Fiyatı 371 bin 701 ile 424 bin 800 lira olan araçlarda ÖTV oranı yüzde 70,

- 424 bin 801 TL üstünde olan araçların ÖTV oranı yüzde 80 olarak değiştirildi.

OTOMOBİLDE İNDİRİM GELECEK Mİ?

Doların 13 noktasında kalması ve ÖTV'deki değişiklik, otomobil sektörünün bu hareketliliğe tepki vermesini ortaya çıkarıyor. Fiyatı son zamanlarda oldukça yükselen ürünlerin bazılarında güncellemeye gidildi ve fiyatlar indi. Mini Cooper, Hyundai, Renault, Dacia ve BMW gibi markalar kendi internet siteleri üzerinden fiyatlarda indirime gittiler.

SIFIR ARAÇ PİYASASI NE DURUMDA?

Dolar gibi Euro da son bir ayda ciddi bir şekilde düştü. Döviz en üst seviyeye çıktıktan sonra müdahaleler peş peşe gelmeye başladı ve doların gücü bir miktar kırıldı. Bu da otomobil markalarının fiyatlarında güncellemeye gitmesine neden oldu. Euro ve dolarla yapılan ithalat sonrası fiyatların düşmesine kesin gözüyle bakılıyordu ve sonuç gerçekleşti. Lakin bu durum her zaman öyle gidecek değil. Her şey dolar ve Euro ile ilerlemiyor. Çip krizi, tüm dünyada sıfır otomobil sektörünü bitirmiş durumda. Toyota'nın 5 fabrikasındaki üretimi durdurması bunun en belirgin örneklerinden beridir.

Fabrikaların kapatılması, çip krizi sonucu sıfır araç stoklarını sıfır hale getirdi. Bu sebeple sıfır araç fiyatlarında artışa neden oldu. Bunlar otomobil piyasasındaki fiyatları yükseltse de ÖTV'deki değişiklik ve döviz kurundaki düşüş, sıfır araç piyasasını az da olsa düzelteceğe benziyor.

İKİNCİ EL FİYATLARI ŞİŞTİ

Sıfır araç sahipleri, sıfır araç bulamaması sebebiyle ikinci el araç sektöründe kendini buldu. Bu sebepten normal araç fiyatları yerine ikinci el fiyatları oldukça yükselmiş durumda. Sıfır araçlardaki düşüş sonrası ikinci el otomobil piyasasında da gözle görülür bir şekilde düşüş bazı uzmanlar tarafından bekleniyor.

Editör: TE Bilisim