ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SERCAN CANSIZ

Van Teknokent şirketlerinden biri olan Keepnet Labs CEO’su Siber Güvenlik Uzmanı Ozan Uçar ve şirketin Akademik Danışmanı Prof. Dr. Eray Çelik, yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda konuşan isimler, kent için yazılımcılığın önemine vurgu yaptı.

UÇAR: GENÇ YETENEKLER İÇİN BURADAYIZ

Toplantıda konuşan Keepnet Labs CEO’su Ozan Uçar, şirketin kuruluş amacını anlatarak sözlerine başladı. Uçar, çalışmalarından söz ederek, “Şirketimizin kendisi Londra’da fakat Van Teknokent’te bir ARGE merkezimiz var. Burada yaşayan, bizimle dünyaya açılan genç bir mühendis kadrosuyla dünyanın her yerine ulaşıyoruz. Bölgenin birçok genç mühendisi bizlerle beraber bu çalışmayı dünyaya aktarıyor. Bugün de Van’da Türkiye Bilişim Derneği’nin organize ettiği Keepnet’in ana sponsor olarak yer aldığı bir etkinlik için Van’a geldik. Bu etkinlikle beraber siper güvenlik konusunda farkındalık yaratmak, yeni nesil çözümlerden bahsetmek ve bu alana ilgi duyan genç yetenekler için buradayız. Bu faaliyetleri sıklıkla arttırıyoruz, özellikle akademik kadroyla da iş birliği içerisinde birçok yeni çalışmalara destek sağlıyoruz. Bu bölgeden mezun arkadaşlarla yaptığımız staj çalışmaları, kamplar, eğitim programları onların bu mesleğe daha fazla entegre olması ve buradan da dünyaya açılması için ciddi faydalar sağlıyor” dedi.

ÇELİK: SİBER GÜVENLİKLE İLGİLİ CİDDİ HAMLELER VAR

Şirketin Akademik Danışmanlığını yapan Prof. Dr. Eray Çelik, yazılımcılıkla ilgili önemli çalışmaların yapıldığını dile getirerek şunları kaydetti: “İnternet dünyası günlük hayatımızın bir parçası olmaya başladı. Bizim kişisel güvenliğimiz, kişisel mahremiyetimizi nasıl sağlayacak konusunda bir soru işareti oluyor. Gerek Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin gerekse Bilgi Teknoloji Kurumu’nun Türkiye’de bu alanda geleceğin mesleği yazılımcıları, siber güvenlik, oyunlaştırma, sanallaştırma hikayeleri siber güvenlik meselesinin ulusal düzeyde çok ciddi bir hamlesi var. Bu pazar da birdenbire oluşabilecek bir şey değil. Biz de çok güçlü ve genç bir nesil var. İstihdamla ilgili Türkiye problemler yaşıyor ama yazılımcılıkla bunların oraya kanalize edilmesi çok kolay.”

“VAN YAZILIM KONUSUNDA GELECEK VADEDİYOR”

Van’da yazılımcılıkla ilgili neler yapılabileceğine dikkat çeken Çelik, “Siber güvenlik, sınır güvenliğinden daha önemlidir. Her birimizin birey olarak kişisel siber güvenlik farkındalık düzeyimizi arttırmamız lazım. Biz 5 yıldır bu konuda siber güvenlikle ilgili bölgedeki gençlerin yetiştirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. İlk etkinliğimizi 5 yıl önce yaptık. 5 yıl önce bilgisayar programcılığı bölümünde okuyan 3’üncü sınıf öğrencilerinden en iyi 2 kişiyi ağırladık burada. Toplam 150 kişiyi ağırladık. Van’da yazılım çalışan 15 tane lise öğrencisinin hem eğitim-öğretim masraflarını hem kariyer planlarını beraber şekillendiriyoruz. Bu şehirde tekstil ne kadar konuşuluyorsa yazılım da o kadar konuşulmalı. Vanlı olup dünya çapında çok iyi hackerler var. Van hava koşulları açısından çok ideal bir yer. Van’da niye bir data center olmasın ulusal düzeyde? Van’da sanal oyunlar konusunda neden bir merkez olmasın? NFT konusunda niye çocuklar ve kadınlar buradan NFT’ler üretmesinler? Kadınlar evde ürettikleri ürünleri e-ticarete niye dönüştürmesinler? Buradan pek çok proje çıkar ve bu şehir yazılım konusunda gelecek vadediyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim