ŞEHRİVAN ÖZEL HABER: ORHAN SAĞLAM-HAKAN İZGİ

Van’ın yıllardır konuşulan sorunları sık sık gündeme gelirken, çözüm önerileri de ardı ardına geliyor. Çevre yolu başta olmak üzere stadyum, sebze hali ve otogar gibi sorunlarla birlikle birçok konuda çözüm beklenirken çok dillendirilmeyen ama en hayati noktada duran imar sorunuyla karşı karşıya kalan bir kent olma durumu en kritik sorunlardan biri olarak çözülmeyi bekliyor. En son kente gelen Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun da sorunları dinleyip sıralayıp gündeme taşıdığı süreçten sonra bu kez de kentteki bu durumu yakından bilen isimlerden birisi olan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek Yapıcıoğlu ile benzer bir değerlendirme yaparak Van’ın halen eski Van olduğu vurgusunu yaptı. Kentin sürekli gündeme getirilen sorunları tartışılmaya devam edilirken, bu anlamdaki en etkili isimlerden birisi olan Özdek, Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunarak en çok öne çıkan sorunlar başta olmak üzere kentin kronik problemlerine değindi.

ESKİ VAN YİNE ESKİ OLARAK KALMAYA DEVAM EDİYOR!

İmardan dolayı Van’ın büyümediğinin altını çizen Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, “Gelişmiş illere baktığımız zaman eski Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya vb. gibi eski şehirler yenileşmeye başladı. Nüfus artışları şehirlerin daha da gelişmesine olanak sağlayarak bir yeni şehir kurmasına sebep oldu. Ancak baktığımız zaman 1960 ve 1970’lerdeki Van ne ise 2021 yılındaki Van’da odur. Yani aynı sokaklar, caddeler ve aynı sorunlar konuşuluyor. Edremit tarafında yeni limanlar yapılabilirdi. Yine orada bir çevre yolu açılmış olsaydı. Dağ ile deniz arasındaki bölgede yeni bir kentleşme ve şehirleşmeye adım atılabilirdi. Biz bugün mevcut Van’a baktığımız zaman ne yazık ki eski Van ile karşı karşıya olduğumuzu söylemek istiyorum. Aynı yerde sayıklamaya başlayan bir kent durumundayız. Bu tabuları kırmamız için yeni imara, çevre yoluna, turizm bölgelerinin kalkınmasına ihtiyacımız var. Bunlar yapılmadı ve eski Van olarak devam ediyoruz.” Dedi.

VAN’IN SORUNLARI İÇİN YETKİLİLERE ÇAĞRI!

Van nüfusunun çoğaldığına dikkat çeken Başkan Özdek, “Van nüfus olarak büyüyor ama il olarak büyüyemeyince sosyal sorunlar meydana geliyor. Trafik ve yaya sorunları meydana geliyor. Van’ın ana arter yollarına baktığımız zaman gerçekten trafiği kaldırmayacak durumda olduğunu görebiliyoruz. Nüfusla beraber ciddi araç artışları yaşandı. Yaya ve araç fazlalığı demek kentin kitlenmesi anlamına geliyor. Biran önce kabuğu kırmak, çevreyi açmak ve makası genişletmek lazım. Van’a yeni bir Van kazandırmalı. Burada da yetkilere göre düşmektedir. Van’ın sorunları için gerekli adımların atılması lazım. Bizim Van’ı değiştirmemiz lazım. Van’da stadyum, sebze hali, otogar, çevre yolu ve imarı yok. Kent bunlara sahip olması lazımken maddi değerlerini yitirmiş. Orantısız gelişen bir kent haline gelmiştir. Van’a yeni bir Van katılmalı.” Şeklinde konuştu.

VAN HER KONUDA İLERİ ADIM ATMALI

Van’daki sorunlara değinen Özdek, şunları belirtti: “Her cadde bir ışık sistemine kavuştu ama nitekim Cumhuriyet Caddesi’nin bu sorunu geri planda bırakılmıştır. Van’ın en önemli caddesi maalesef karanlığa mahkum edilmiş. Kışın saat 17.00’da kuyumcuların kapatılmasıyla sorunlar meydana gelmektedir. Öte yandan bu cadde de kiralar epey yüksek. Aynı şekilde Maraş Caddesinde de kiralar yüksek. Van 3-4 tane caddeye sıkışmış bir durumda. Buna derhal bir çözüm bulunması erdemdir. Van çok güzel bir coğrafyaya ve iklime sahip. Doğu Anadolu’nun nadide illeri arasında yer alıyor. Ama sahipsizliğini her zaman korumaktadır. Van’ın sanayi, hayvancılık, turizm ve tarım konusunda çok ileri adımlar atılması gerektiğini düşünüyorum. Van, tarihiyle, kültürüyle, turistik yerleriyle önemli bir kent konumundadır. Hak ettiği değeri aldığını düşünmüyorum. Van’da kent hayatı ve kültürü halende oturmuş durumda değildir.”

“DAYANIKLI BÖLGEYE İKİNCİ BİR VAN YERLEŞİR”

Edremit bölgesinin zemin olarak dayanıklı olduğunu söyleyen Özdek, şöyle devam etti: “Van, 2011 yılında büyük bir deprem yaşadı. En çok hasar gören kesimleri, genelde denize doğru olan ham bölgeler oldu. Ancak Edremit taraflarında dağa yönelik, kavurma bölgesinde sağlam bir zemin var. Bu zeminlerde dört kat kuralı uygulanırsa bu bölgede çok güzel bir yapılaşma ve kentleşme meydana gelir. Bu da çok zor görülmemelidir. Çevre yolunun açılmasıyla imarı yeniden yapılmasına bakar. Müteahhitler orada yatırım yapacaklar ama uygun arsalar ve uygun alanlar bulamamaktadırlar. Çünkü o bölgede en ufak bir çalışma için adım atıldığında binlerce imar sorunuyla karşı karşıya kaldıkları için geri adım atmak zorunda kalıyorlar. Burada bir çalışma yapılırsa orada ikinci bir Van yerleşir.”

PANDEMİ EMLAKÇI ESNAFINI DA VURDU!

Son olarak cümlelerini tamamlayan Özdek, şunlara değindi: “Pandemi salgını emlakçıları ciddi anlamda ekonomik zararlara itmiştir. Birçok sektör gibi emlakçı sektörü de salgından nasibini almıştır. İş olanaklarında baya bir düşüş söz konusu. Bundan dolayı da birçok iş yeri kapandı. Açık olan işletmelerde ayakta kalma mücadelesi veriyorlar. Bu konuda da öğrencilerin gelmemesi, yüksek fiyatlar gibi olumsuz durumlar emlakçıların işlerini sekteye uğratmıştır. Bir yıldır siftah edemeyen emlakçılar vardır. Birçok esnafında aynı durumda olduğunu biliyoruz. Vergi borcu olan, evini geçindirmek zorunda kalan ve hiyerarşiyi sağlamak durumda olan esnafların çok ciddi sorunlar yaşamaktadırlar.”

Editör: TE Bilisim