ŞEHRİVAN ÖZEL: SERCAN CANSIZ-HAMİT KARAKUŞ

Türkiye'de olduğu gibi Van’da da korona virüs vakalarının artması nedeniyle ülke genelinde uygulanan tam kapanma ve hafta sonu yasakları döneminde cadde ve sokaklar çoğunlukla boş kaldı. İnsanların evlerine çekildiği süreçte sokak hayvanları en sahipsiz dönemlerini geçirdi. Normal zamanlarda vatandaşların beslediği hayvanlar yaz aylarının sıcağında yalnız kalırken hayvanların imdadına belediyeler, kurumlar ve hayvan severler yetişti.

Korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan sokağa çıkma yasaklarında birçok konu konuşulurken sokak hayvanlarının durumu gibi önemsiz görünen birçok konu da zaman zaman akıllara gelen konular arasında yer aldı. Salgın paniğiyle evcil hayvanlarını terk edenlerin artması ve sokak hayvanlarına dönük şiddetin hız kesmemesi pandemi sürecindeki temel sorunlar olurken, özellikle uzak bölgelerde yaşan hayvanların nasıl besleneceği de tartışma konusu oldu. Uygulanan tam kapanma kararıyla birlikte cadde ve sokaklar aç kalan hayvanlarla dolup taşarken, aç kalan canlıların yardımına zorlu kış günlerinde olduğu gibi yasak döneminde de belediyeler, kurumlar ve gönüllüler yetişti. Pandemi nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle beslenme imkanları azalan sokak hayvanlarının imdadına koşan gönüllüler, topladıkları yardımlarla sokaktaki kedi ve köpekleri beslerken hayvan severler de aldıkları özel izinle Van'ın belirli noktalarına mama başta olmak üzere yemek atıkları ve su gibi besinler bıraktı. Tedaviye ihtiyacı olan hayvanları tedavi eden hayvan severler, yardım bir yandan hayvanlar konusunda halkı bilinçlendirirken bir yandan da sokak hayvanlarına yardım konusunda destek beklediğini ifade ederken pandemi gibi olağanüstü durumlarda sokak hayvanlarının unutulmaması gerektiğine işaret etti.

HAYVANLAR DA PANDEMİDEN ETKİLENDİ!

Evde hayvan beslemenin her geçen gün yaygınlaştığı son dönemlerde, pandemi insanların can havliyle hayvanları sokaklara terk etmesine neden oldu. Halihazırda cadde ve sokaklarda dolup taşan hayvanlara bir de pandemi nedeniyle bırakılan hayvanlar eklendi. İnsanların pandemide can havliyle kendini koruma çabası sürerken hayvanlar da sokaklarda kaderine terkedildi. Hayvanlar yazın da gelmesiyle özellikle yiyecek-içecek sıkıntısı yaşarken hayvanseverler ve belediyeler zor zamanlarda da onları unutmadı. Pandemide kapanmaların sona yaklaştığı süreçte hayvanların durumu gündem olurken konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Yakup Akgül, herkesin bu zorlu dönemde sokak hayvanlarına yardım etmesi gerektiğini vurguladı. Feqiye Teyran Kültür Sanat Spor Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Eymen Mete ise tam kapanma döneminde de hayvanlara yardımlarının hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

İYİ Kİ ONLAR VAR!

Salgın süreci döneminde sokak hayvanlarının genel durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Yakup Akgül, şöyle konuştu: “Pandemi süreci Türkiye de yaklaşık bir yıldır insan ve hayvan sağlığını çok ciddi manada etkilemektedir. Özellikle insanlara yönelik gelen sokağa çıkma yasakları, sokakta bulunan hayvanların bakımı ve beslenmesi yönünden kötü bir etkiye neden oldu. Bu soruna bir çare bulmak adına ilimizde bulunan çeşitli devlet kuruluşları ile iş birliği içinde başta büyükşehir belediyemiz olmak üzere Tarım İl müdürlüğümüz, Hayvan Sever Derneklerimiz, Doğal Hayatı Koruma Birimleri ile bölgede görev yapan Veteriner Hekimlerimiz, duyarlı vatandaşlarımızla birlikte oluşan sorunlara çözüm bulmak adına çaba göstermekteyiz. İfade ettiğim şekilde gerek kamu ve gerekse özel sektör kuruluşlarla bölgede çalışan veteriner hekimlerle dayanışma içinde ortaya çıkan sorunlara zamanında ve yerinde müdahale etmeye devam etmekteyiz.”

“SOKAKTA YAŞAYAN HAYVANLARA ÖZEL BİR İTİNA GÖSTERİLMELİ”

Cümlelerini sürdüren Prof. Dr. Akgül, “Bilindiği üzere Van ilimiz ve çevre illerimiz son yıllarda komşu ülkelerden gelen insanlar için önemli bir cazibe merkezidirler, yani bölgemiz çok önemli bir turizm merkezi haline gelmiş bulunmaktadır. Bu özelliği itibariyle kentimiz sosyal kültürel ekonomik kalkınması ise çevre düzeni, imarlı yapı sistemi ve kent temizlik hizmetleriyle birlikte sokakta yaşayan bu hayvanların bakım ve beslenme düzeyinin de turistler için önemli bir gösterge olduğunu yakından biliyoruz. Bu bakımdan sokak hayvanların kentleşme yolunda hızla yol alan Van ilimizin sokakta yaşayan hayvanlarının da bakımı ve beslenmesinin zamanında ve yerinde yapılması çok önem arz etmektedir. Kentimize gelen turistlerin öncelikli olarak sokakta yaşayan hayvanlara baktığını küpeli olup olmadıklarını, tok olup olmadıklarını yakından öğrenmeye çalıştıklarını biliyoruz.  Bu bakımdan Van ilimiz son birkaç yıl içinde göstermiş olduğu hızlı kentleşme trendine paralel olarak oluşturduğu bu güzel ortamın kurmak ve yoluna devam etmek mecburiyetindedir.  Bunun için de kentimize ziyarete gelen turistler için sokakta yaşayan hayvanların bakım ve beslenmesi önemli bir göstergedir. Bu nedenle bölgede yaşayan her vatandaşımızın sokakta yaşayan bu hayvanlara özel bir itina göstermesi kentimizin yararınadır.” İfadelerini kullandı.

VATANDAŞLARA DUYARLILIK ÇAĞRISI!

Yasakların olduğu bu süreçte sokak hayvanlarına desteklerin her zamanki gibi sürdüreceklerini belirten Akgül, şu ifadeler de bulundu: “Kapama dönemi için bölgede görev yapan yaklaşık 350 Veteriner Hekim meslektaşlarımız ile birlikte Van, Hakkari ve Bitlis’te kurulu bulunan serbest veteriner hekim kliniklerimize başta sokak hayvanları olmak üzere büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımıza sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Bu hayvanlara da ait aşılama programlarını aksatmadan devam edeceğiz. Bölge odamız bütün bileşenleri ile birlikte bu süreci koordine etmeye devam edecektir. Tam kapanma döneminde sokak hayvanlarının bakımı ve beslenmiş konusunda başta Van Büyükşehir belediyesi olmak üzere diğer belediyelerimiz sokak hayvanlarının bakım ve beslenmesi konusunda bizlere desteklerini yapmaya devam etmektedirler. Belediyelerimizin bu desteklerini çok önemli görmekteyiz. Bununla birlikte sokak hayvanlarının sahipsiz kalabileceği bu zorlu günlerde özellikle mahalleler arasında aç kalabileceğini düşünebildiğimiz sokak hayvanlarına yönelik de vatandaşlarımızın duyarlı olmasını ve her zamankinden daha farklı olarak bu hayvanlara karşı daha duyarlı davranmaya davet ediyoruz.”

350 VETERİNER HEKİM GÖREVLERİ BAŞINDA…

Sokak hayvanlarının hastalanmaları halinde vatandaşlarımız başta Van Bölgesi Veteriner Hekimler Odası olmak üzere bölgedeki belediyelere ve tarım İl müdür teşkilatlarına haber vermelerini gerektiğini belirten Akgül, “Bu konuda dün bize ulaşan bir hayvan sever vatandaşımız sokakta yaşayan bir hayvanda gözlerinde katarakt olduğunu bu hayvanı nasıl tedavi ettireceğini tarafıma bildirdi. Bu hayvanın veteriner fakültesine ait hayvan hastanemize derhal ulaştırdık. Pr. Dr. Nazmi Atasoy hocamız bu hayvanın muayenesini yaptı ve hayvanı muayene ettikten sonra tedavi sürecini başlatmış olduk.  Bu örneği vatandaşlarımızın önünü açmak için bilerek sundum. Zira bu hizmeti kapanma süreci boyunca vatandaşlarımız hasta olarak buldukları sokak hayvanlarını başta veteriner fakültemizde ait hayvan hastanesi olmak üzere Büyükşehir belediyemize ait hayvan barınakları da ve serbest kliniklerimize hayvanları sevk etmeleri halinde gerekli olan tedavi hizmeti kolaylıkla sunulacaktır. Bu anlamda bölgemizde kamu ve özel sektörde görev yapan 350 veteriner hekim meslektaşımız görevi başında olmaya devam edecektir." Dedi.

PROF. DR. AKGÜL’DEN SOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK GÜZEL PROJE

Birinci projeyi açıklayan Algül, “Van Bölgesi Veteriner Hekimler Odası olarak sokak hayvanlarına yönelik olarak Büyükşehir belediyemiz ile birlikte hazırlamış olduğumuz ‘Mama Üretim Projesi’ ile sokak hayvanlarını gıda ve beslenme ihtiyacına kesin çözüm getirmiş olacağımız bu projemiz ile sokakta yaşayan hiçbir hayvan aç kalmayacaktır.  Bilindiği gibi sokak hayvanlarımızı çok önemli iki problemi vardı, biri bu hayvanların aç kalması diğeri aşılama ve kısırlaştırma problemi.  Büyükşehir belediyemiz ve bölgede çalışan veteriner hekimlerimiz daha önce yaptıkları çalışmalar ile sokak hayvanlarına yönelik aşılama ve kısırlaştırma sorununu büyük ölçüde çözmüş durumdadırlar. Ancak bu hayvanların beslenme sorunları hala önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu bakımdan Van Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız istişareler sonunda bölgede kuracağımız sokak hayvanlarına yönelik mama üretim fabrikası ile bu soruna çözüm getirmiş olacağız. Bu projenin bütün detayları bölge odamız çalışanlarıyla ayrıntılarıyla ortaya konulmuş olup mühendislik projesi de dahil olmak üzere bütün fizibilite kayıtları tespit edilmiş bulunmaktadır. Sadece bu projenin hayata geçirilmesi için gerekli olan kaynağın sağlanması için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu konuda başta bölgedeki kalkınma ajansları Avrupa Birliği fonları ve bu katkıyı yapabilecek özel sektör birimlerinden katkı almak üzere çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu projenin tanımlanması ve hayata geçirilmesi ile sokaktaki hayvanların karnı doyacak ve özellikle hazır mamaları satın almak için ayrılmış bulunan bütçe destekleri sona erecektir. Hem bir fabrikamız ve hem de karnı doymuş hayvanlarımız olacaktır.” Şeklinde konuştu.

SANATÇI HALUK LEVENT’TEN VAN’DAKİ SOKAK HAYVANLARINA YARDIM!

Sokaktaki hayvanların genel durumunu Şehrivan’a değerlendiren Feqiye Teyran Kültür Sanat Spor Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Eymen Mete, şu açıklamada bulundu: "Sokaktaki yavrularımız için bireysel çabalarımızın yanında üç yıldır komisyon olarak çalışıyoruz. İlk zamanlarda çok zorlandık. Soğuk aylarda birçok hayvanımızı açlık nedeniyle kaybettik. Bizde bu nedenle çok çabaladık, çok çalıştık ve giderek büyük bir aile olduk. Geçen kış mevsiminde çabalarımızın meyvesini almaya başladık. Bir Finans kurumunun çalışanları güzel kalpli bir meleğimizin sayesinde bize dört ton mama yardımında bulundu. Bizde bu mamaları on üç ilçeye dağıtık. Sadece merkezdeki yavrular değil en uzak köylerdeki yavruların doyması bizleri çok mutlu etti. Bu yardımlara vesile olan meleğimiz diye tabir ettiğimiz kişi sayesinde sevgili Haluk Levent ve başkanı olduğu Ahbap Derneği ilimize 75 tane kulübe gönderdi. Bu kulübeleri dağıtımını gerçekleştirdik. Böylelikle yavrularımızın hem karınları doydu hem de sıcak bir yuvaları oldu."

YASAK DÖNEMİNDE YARDIMLAR DEVAM EDECEK

Salgın sürecinin başından beri insanlar kadar sokaktaki hayvanların da etkilendiğini belirten Mete, şunları söyledi:" Belki hastalık onlara bulaşmıyor ama hastalığın dünya ya etkisi onları çok kötü etkiliyor. Belediyelerin mama ile yetişemediği zamanlarda lokanta, kafe ve restoran gibi yerlerde günlük yemek atıklarını toplayıp canlarımıza ulaştırıyorduk. İşletmelerin kapanmasıyla birlikte yavrularımızın beslenmesi oldukça zorlaştı. Kısıtlamaların olması nedeniyle yavrularımızın çoğunlukta olduğu yerlere gönüllü arkadaşlarımızın ulaşması zorlaştı. İçişleri Bakanlığının duyurduğu karar ile besleme yapan gönüllüler yasaktan muaf sayıldı denildi. Ancak bazen gönüllü arkadaşlarımız sorun yaşıyorlar. Besleme yapacakları yerler uzak olduğu için araçla gitmeleri gerekir bu konuda da izin sorun çıkardığı için bu bölgelere gidemiyorlar. Tam kapanma döneminde hayvanlara yardımlarımızı hız kesmeden devam ettirdik. Sosyal medyadan insanlarımızı canlarımıza nasıl ulaşacağına dair bilgilendirme yaptık. Yine beslenmenin sorun olduğu, köpek popilasyonun fazla olduğu yerleri öğrenip belediyeleri beslemeye teşvik etmeye de devam edeceğiz. Vatandaşlardan da hayvanlar konusunda hassas davranmalarını istiyorum. Dünya tek bizlere ait değil bu hayvanların bizim ilgi ve sevgimize ihtiyaçları var. Onlar için evlerimizin önüne bir kap mama bırakalım. Mama yoksa dahi günlük bir sürü yemek atığı çıkıyor bunları paylaşmaları bile çok büyük bir yardım olacaktır. Bunlar insanlık görevlerimiz ve bu görevler baktığımızda çokta zor değil."

HAYVAN SEVERLERİN YASAKTAN MUAF OLMA ÇAĞRISI!

Hayvanların beslenme ihtiyaçlarını severek ve isteyerek yaptıklarını dille getiren Van Edremit Hayvan Severler Gönüllülerinden Bahar Ariç, ise şunları anlattı: “Hayvanların her türlü bakımıyla ilgilenir, genellikle de barınakta gönderdiğimiz hayvanların takibini yapıyoruz. Edremit Belediyesi ve Bakım evinin yardımıyla yavru köpeklere aşılama ve gerekli olan canlımıza da kısırlaştırma yapıyoruz. Geçen kış ayında da canlarımız için on adet palet ve bıranda aldık.  Pandeminin etkisiyle mama bağışları azaldı kendi bütçemizle hayvanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Sokağa çıkma kısıtlamalarından ben ve birkaç arkadaşımın izin belgesi olduğu için dışarı çıkıp yardımda bulunuyoruz. Ancak diğer bölgelerdeki arkadaşlarımızın izin belgesi bulunmadığı için yardımlarda bulunmakta zorluk çekiyorlar. Bu konuda da hayvanlara yardım etmek amacıyla dışarı çıkanların yasaktan muaf olmasını istiyoruz. Tam kapanma döneminde yardımlarımızı devam ettirdik. Edremit Belediyesinin de yardımlarıyla birlikte en azından açık olan esnaflara hayvanlara vermeleri için, paletler şeklinde mama dağıtmayı düşünüyoruz. Bu konuyu detaylı konuşacağız ama şuan sadece fikir alış verişinde bulunduk.”

Editör: TE Bilisim