ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Van’ın düşük düzeydeki okuma alışkanlığı tüm Türkiye’de olduğu gibi pandemi sürecinde artış gösterdi. Pandemi öncesi sıralamalarda çok da iyi durumda olmayan kentteki okuma alışkanlığı genelle birlikte yükselişe geçerken Van’daki bu ilgi kentteki kuruluş ve isimler nezdinde sevinç yarattı. Vatandaşların internetten alışverişe döndüğü, tüm alışverişlerini e-ticaret sitelerinden yaptığı süreçte kargo şirketleri de en çok kitap taşıdı. Kitaba olan bu ilgili kütüphaneye yapılan kayıtları da etkilerken, Van Halk Kütüphanesi Müdiresi Aysun Dinçer Bektemir okuma alışkanlığının oranın yüksekliğine dikkat çekti.

Tüm dünyada etkisini gösteren korona virüs salgını sebebiyle evlerden çıkamayan vatandaşlar kitaplara sarıldı. Zamanlarının çoğu kısmını kitap okuyarak geçiren vatandaşlar büyük bir alışkanlık kazanarak kitap okuma oranında da büyük bir artış gözlendi.

VAN’DA KİTABA İLGİ VAR!

Van’da, korona virüs salgını nedeniyle sokağa çıkma süreleri kısıtlanan vatandaşlar, evdeki vakitlerini kitap okuyarak değerlendiriyor. Korona virüs salgını nedeniyle zamanlarının büyük bölümünü evlerinde geçiren vatandaşların kitap okuma alışkanlığında büyük artış gözlendi. Salgından korunmak için 'evde kal' çağrılarına destek veren vatandaşlar, günlerinin büyük bir bölümünü kitap okuyarak değerlendiriyor. 7'den 77'e her yaştan insanın kitap okumak için kentin tek halk kütüphanesine geldiğini belirten Van Halk Kütüphanesi Müdiresi Aysun Dinçer Bektemir, bunun üye sayısını da olumlu etkilediğini söyledi.

                                                                                                          

İLK HALK KÜTÜPHANESİ SÜRECİN EN ÇOK ÖNE ÇIKAN KURULUŞLARINDAN BİRİSİ OLDU

Koronavirüs pandemisinin ilk başlarında insanların çekinerek kütüphaneye geldiğini aktaran Bektemir, “İnsanlar ilk başlarda neyle karşılaşacaklarını bilmiyorlardı. Bunun yanında yine belli bir süre kapalı kaldık. O yüzden okuyucu sayımızda azalma olmuştu ama ondan sonra insanlar daha çok kütüphaneye gelmeye başladılar. Okulların kapanması nedeniyle adeta eğitim yükünü biz göğüsledik. İnsanlar normalde geldiklerinde bir kitap alırken pandemiden sonra 3-5 kitap almaya başladılar. Yine 65 yaş sınırlaması nedeniyle dışarıya çıkamayan anneleri, babaları, dedeleri veya nenelerinin yönlendirmesiyle kütüphaneye gelenler oldu. Dedesine veya ninesine kitap almak için kütüphaneye gelen 17-18 yaşındaki gençlerden, kütüphanemize üye olanlar oldu. Bu da bizleri ziyadesiyle mutlu etti” dedi.

27 BİN 413 KİŞİ ÜYE OLDU!

Van Halk Kütüphanesine 27 bin 413 kişinin üye olduğunu dile getiren Bektemir, 2019 yılında 130 bin kişinin ziyaret ettiği halk kütüphanesini, 2020 yılında bu sayının 80 bin olduğunu kaydetti. Bu düşüşte kütüphanenin kapalı olmasının yanı sıra insanların ilk başlarda korktuğu için gelememesinin etkili olduğunu vurgulayan Bektemir, zamanla bunun aşıldığını söyledi. Halk kütüphanesinin ücretsizdir olduğunu ve TC’sini ibraz eden her vatandaşın üye olabildiğine dikkat çeken Bektemir, “Üyelerimiz, yetişkin bölümlerinden 3, çocuk bölümünden 5 kitap alıp 15 gün süreyle evlerine götürebilirler. İstemeleri halinde bir 15 gün daha süreyi uzatabiliyoruz. Yani bir ay kitap okuyucu da kalabiliyor” ifadelerini kullandı.

TÜM KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ ALINIYOR

Van Halk Kütüphanesinde korona virüs ile mücadele kapsamında tüm kuralların uygulandığını da sözlerine ekleyen Bektemir, “Kitaplar okuyucudan geldiği zaman belli bir süre bekletildikten sonra raflara bırakılıyor. Kütüphaneye ateşi ölçüldükten sonra girebilen okuyucular, belli sayılarla içeri alınıyor” diye konuştu.

KİTAP OKUMA ORANI YÜKSELDİ

Korona virüs pandemisi nedeniyle kütüphanenin saat 10.00 ila 16.00 arası hizmet verdiğini dile getiren Bektemir, “İnşallah her şey normale döndüğü zaman kütüphanemizde normal mesai saatimiz olacak. Aynı zamanda cumartesi günü de açık olacağız” dedi. Vatandaşlar ise evlerde kaldığı için canlarının sıkıldığını ve bu nedenle kitap okumaya başladıklarını söyledi. Kimi vatandaşlar haftada bir kitap okuduğunu ifade ederken, kimileri ise haftada üç kitap bitirebildiğini söyledi.

İŞTE EN ÇOK OKUYAN İLLER

Öte yandan Türkiye'deki koronavirüs salgını sürecinde 11 Mart'tan bu yana 2 aylık verileri inceleyen BKM Kitap, bu süreçte en fazla kitap alışverişi yapan şehirleri açıkladı. Yapılan araştırma sonucu İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Kocaeli, Antalya, Mersin, Konya, Adana, Kayseri en çok kitap okuyan iller olarak açıklandı.

PANDEMİ DE EN ÇOK KADINLAR OKUDU

BKM KİTAP’ın pandemi döneminde alışveriş yapan kitapseverler üzerinden oluşturduğu istatistikler internetten kitap siparişi verenlerin büyük çoğunluğunun (yüzde 35) 25-34 yaş aralığında toplandığını gösteriyor. Ayrıca sipariş veren kitapseverlerin yüzde 60'ının kadın olması artık kadınların kitap okuma alandaki liderliğini pekiştiren bir rakam oldu

Editör: TE Bilisim