ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Van'da bu yıl 10’uncusu düzenlenen "Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı" açıldı. Van’da, pandemiden sonra gerçekleştirilecek ilk fuar özelliğindeki Van Doğu Anadolu Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı’na ilişkin bilgi veren Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Pandemi döneminde fuar açmak riskli olabilir ama bilim kurulunun belirlediği kurallar dâhilinde fuarı açtık.” Dedi.

Van Expo Fuar Ve Kongre Merkezinde 55 firmanın standının bulunduğu ve 10-13 Eylül tarihlerinde açık kalacak fuar, pandemi nedeniyle tedbirli ve önlemler ile başladı. Bu yıl pandemi nedeniyle sessiz bir açılışın gerçekleştiği pandemi sürecinden dolayı sessiz açılan fuar buna rağmen vatandaşın temkinli de olsa ilgi gösterdiği bir organizasyon olarak start aldı. Geçmiş yılları aratsa da satıcıların umutla iyi geçeceğini beklediği fuarla ilgili bekleyiş sürerken stant açanlar ve fuara katılanlar Şehrivan aracılığı ile konuştu.

GÜLER: VAN’IN POTANSİYELİ BÜYÜK

Van Doğu Anadolu Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı’na ilişkin bilgi veren Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “ilginizden dolayı teşekkür ediyorum. Bugün 8-9 aylık bir kaynaktan sonra Van’daki ilk fuarımızı açmış bulunuyoruz. Tabi malumunuz dünyanın ve Türkiye’nin yaşadığı bir pandemi süreci var. Bu süreç ile birlikte çok zorlu evrelerden geçiyoruz. Bu süreçte çok riskliydi fuar açmak ama Van’da ve bölgede fuarcılığa başlarken de temelde şöyle bir düşüncemiz vardı. Burada hayatın devam ettiğini, güzelliklerin olduğunu ve Van’ın çok büyük bir potansiyelin olduğunu hep iddia ediyordum. Bugün de yine aynı düşünceyle gerçekten de hayatın devam ettiğini ve bu kötü günlerin Allah’ın izniyle geçeceğini hatta geleceğe umutla bakmamız gerektiğini ifade etmek isterim.”

“FUARIN RENKLİ GEÇECEĞİNDEN EMİNİM”

“Yaklaşık 3 aylık bir çalışma sonucunda Türkiye’nin çeşitli zenginlikler getirerek, bilim kurulun belirlediği kurallar dâhilinde fuarlarımızı açtık. Fuarların ekonomik ve sosyal katkıları çok büyük ama bu süreçte ikisinden daha önemi bir şey var oda moral ve motivasyon diyebilirim. Tüm Türkiye’nin gözü şu anda Van’da açılan Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nda. 1 Eylülden itibaren yasak kalmıştı. Nitelikli fuarlar ise pek açılamamıştı. Pandemi ne kadar canımızı sıkmış olsa da fuarın renkli geçeceğinden eminim. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

“ÜÇ GÜN BOYUNCA TEMKİNLİ DAVRANALIM”

Katılım tabi ki mutluluk verici özellikle yerli üretimlerimizin burada sergilenmesi vatandaşlarımızın geleceğe yönelik üretime teşvik edilmesi çok önemsenecek bir durum olduğunu belirten Van Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, “Türkiye’nin dört bir tarafından kenti üretimlerini buraya taşıyan bizi yalnız bırakmayan arkadaşlarımıza ve üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bu fuar alanının oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu tür oluşumlar her zaman iç açıcı organizasyonlardır diyebilirim. Van bu konularda potansiyeli olan bir ilimiz her zaman üreticinin, çiftçinin ve her vatandaşın yanındayız. Devletin verdiği imkânlar doğrultusunda her zaman da yanlarında bulunmaya çalışacağız. Pandemi konusunda bütün tedbirlerimizi almıştık, ama öncelikle gelen vatandaşların bu konuda bilinçli olması gerekiyor. 3 gün boyunca herkesten daha dikkatli ve tedbirli olmasını isteriz.” Diye ekledi.

“VANLILAR BİZDEN BİZ DE ONLARDAN MEMNUNUZ”

Gaziantep ve Kahraman Maraş Yörelerine ait ürünleri satan Yusuf Demir, “Yıllardır Van Fuarına geliyoruz. Van halkının hizmetine kendi yöremizden ve bahçelerimizden topladığımız doğal ürünleri getiriyoruz. Van halkı bizden biz de Van halkıdan çok memnunuz. Pandemi sürecinden sonra ilk fuar, Türkiye geneli kapılarını açan Van Fuarı oldu. Müşteriler yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Alan daha önceden dezenfektan edildi. Pandemi kuralları göz önünde bulundurularak açılan bir fuar. İnşallah hem biz hem de Van halkı memnun olur diye düşünüyorum.”

TADIM YAPTIRAMAYAN SATICILAR DERTLİ

Samsun’da öğrencilik yapan İlayda Göktaş, “15 kişilik bir ekibimizle AMISOS kahvelerini kendimiz üretiyoruz. 8 karışımlı bir kahve ve buda yetmedi aşkımızı, sevgimizi ve muhabbetimizi katarak çok lezzetli bir kahve karışımı ortaya çıkardık. Pandemi sürecinde tedbirleri çok yeterli göremedik, çünkü maskesiz dolaşan insanlar da var. Bir de pandemi fuar da en çok bizi etkiledi diyebilirim, tadım yaptırarak satışlarımızı gerçekleştiriyoruz ama bu süreçte tadım da yaptıramıyoruz. Pandemi ve diğer olumsuzluklara rağmen Bütün Van halkını buraya davet ediyorum.” İfadelerini kullandı.

VAN’A AİT MEYVELERDEN ÜRETİLEN ÜRÜNLER DE ALICI BEKLİYOR

Meyvan Doğal Ürünler stant sahibi Nurife, Van İŞGEM’de çalıştığını belirterek, şunları söyledi: “Tamamen doğal ürünler üretiyoruz. Reçelleri kendimiz yapıyoruz. Tamamen Van’a ait meyvelerden bir şeyler üretiyoruz. Pamuk elma, Edremit elması, kayısı vb. ürünleri yapıyoruz. Fuara ilk kez katıldık, pandemi sürecinden dolayı da kuralara uymaya çalışıyoruz ve halkın da bu kurallara uyması gerekiyor. İnsanların pek bir talebi yok çünkü paralarının olmadığını dile getiriyorlar. Artık herkes bu hastalıkla yaşamayı öğrenmeli ama kuralları ihmal etmeden.”

“SAĞLIK DAHA ÖNEMLİ”

Şehrivan’a konuşan Batuhan Özdemir, “Malatya’dan geldim, Malatya’nın ürünlerini getirdik. Daha önce Van’a hep babam gelirdi. Ama bu sefer Van’a gelmek bana kısmet oldu. Fuar için alınan tedbirler üst düzeyde diyebilirim. Ama pandemi salgınından dolayı talep çok az, işlerimizi inanılmaz etkiliyor. Tabi sağlık daha önemli diyebilirim. Herkes burada iyi bir satış yapıp öyle memleketine dönmek istiyor, ne yazık ki bu süreçte oda pek mümkün olmuyor.” İfadelerini kullandı.

VİRÜSSAVAR BALLAR DA STANTLARDA ALICI BEKLİYOR

Van’da ilk defa bir stant kurduklarını kaydeden Fırat Arslan, şunları söyledi: “Hakkâri’de arıcılık yapıyoruz. Van’da da kendimize ait bir yerimiz var. Van halkı bizi seviyor. Bu fuar da inşallah çok daha iyi gideceğinden umutluyum. Yaptığımız üretim tamamen doğaldır. Koranavirüse karşı bire bir ilaç gibi ballarımız var. Tabi bunları insanlara anlatamıyorsun bu yüzden de talep çok az, talep olsa dahi çok ucuza bal almaya çalışıyorlar. Bu süreçte kurallara uyanlarda var uymayanlar da tabi biz de onları nazikçe uyarıyoruz.”

AYDIN: “ÜRÜNLERİ ALMAZLARSA DA TATSINLAR”

Pandemi salgınından sonra ilk fuar olduğunu söyleyen İsmail Aydın, “Trabzon’dan ürün getirdik. Trabzon’a has tereyağı ve peynir getirdik. O yörelere ait ekmeğimiz var. Daha önceki fuarlarda da geldiğimizde Van halkından çok ilgi gördük. Herkesi buraya bekliyoruz illa almak zorunda değiller tatlarına da bakabilirler. Hepsi marka birinci sınıf ürünlerdir. Hijyene, sosyal mesafeye ve maskeye önem vererek bu fuarımızı da bitireceğiz.”  Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim