Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından bastırılan gümüş hatıra paraların üzerine Van'ın Gürpınar İlçesi'ndeki tarihi Hoşap Kalesi ve Van Gölü'nün endemik türü olan İnci Kefali balığının göç fotoğraflı bırakıldı.

Önemli tarihi, bilimsel, kültürel ve sanat olayları ile anmaya değer olay ve günleri belirtmek, ün yapmış Türk büyüklerini anmak amacıyla 2014 yılında bastırılan hatıra paraların üzerine, Van'daki tarihi bir mekan olan ve 1643 yılında yaptırılan Hoşap Kalesi ile doğal bir zenginlik olan Van Gölü'ndeki İnci Kefali Balığı ve ters lale figürleri kullanıldı. 7 bölge 7 şehir adı altında bastırılan paralarda Van, Ağrı, Kayseri, Kars, Tokat illerinin tarihi mekanları yer alırken, İstanbul ve Ankara için ise 2014 Kadınlar Basketbol Şampiyonası kullanıldı.

‘VAN TARİHİNİN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI’

Van ve Ağrı'ya ortak bastırılan paraların bir yüzünde Hoşap Kalesi ve İnci Kefali'nin uçarak göç etmesi figürlerinin kullanılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten ve yıllardır Gürpınar İlçesi'ndeki Hoşap Kalesi'nde kazı ve incelemeler yapan YYÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, kalenin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Hatıra parayı sipariş ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Top, 31 gram ağırlığında, 38.61 milimetre çapında ve 925 ayar gümüş olan hatıra paraların 2 bin adet bastırıldığını ve 100 liraya satıldığını ifade etti. (ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim