ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/ERDAL ERBAŞ-  Van’da son yıllarda artan düzensiz göçmen geçişleri devam ediyor. Düzensiz göçmen geçişlerin devam etmesiyle birlikte acı hadiselerinde yaşanmasına zemin hazırlıyor. Konuya ilişkin Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin, göçmen geçişleri ve yaşanan süreçle ilgili önemli konulara değinerek konunun mercek altına alınmasının altını çizdi.

Dünya’da yaşanan istikrarsız hayat şartları ve ekonomik problemler karşısında göç etmek zorunda kalan insanlar batıya yönelmeye devam ediyor. Son yıllarda İran sınır üzerinden büyük ölçekli olarak kentte yansıyan çok sayıda düzensiz göçmen ve mülteci akını, göz önüne alındığında yoğun insan göçünün, birçok olumsuzluğa sebebiyet veriyor. Özellikle son dönemde karayolunda yaşanan trafik kazaları, Van Gölü’nde teknenin alabora olarak batması ve hava koşularıyla çok sayıda göçmen hayatını kaybetti. Süreç içerisinde birçok göçmenin hayatını kaybetmesinin devam etmesinin ardından Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin, konuyla ilgili önemli noktalara değinerek adım atılması gerektiğini kaydetti. Parin, göçlerin yıllardır devam ettiğini ve dikkatlerin Suriye’de devam eden göçlere çevrildiğini ve kentin önemini ve dikkatini kaybettiğini ifade etti. Parin, göçle ilgili kentte mercek altına alınması gerektiğini vurgularken, ‘İl Göç Koordinasyon Merkezi’nin kurulması gerektiğini belirtti.

“TABİRİ CAİZSE İLİMİZ DİKKATİ VE ÖNEMİNİ KAYBETTİ”

Kentte son süreçte düzensiz göçmenlerle ilgili yaşanan dramla ilgili açıklamalarda bulunan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suvat Parin, Suriye’de yaşanan göçlerle birlikte dikkatlerin Suriye’ye çevrildiğini ve kentin uluslararası göçün Türkiye’deki en yoğun merkezlerinden olduğunu belirtti. Parin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye’deki göçten sonra bütün dikkatler oraya yönelince tabiri caizse ilimiz dikkati ve önemini kaybetti. Uzun yıllardır ilimiz üzerinden düzensiz göç dalgası devam ediyor. İlk olarak basına yansıyan ve ilk kez iç sularda bir tekne alabora olarak battı; çok sayıda düzensiz göçmen hayatını kaybetti. İlimiz son 10 yıl içerisinde uluslararası göçün merkezidir, fakat Suriye’deki yaşanan süreçle devam eden göç dalgasıyla dikkatler oraya çevrildi” dedi.

“KONU MERCEK ALTINA ALINMALI”

Parin, düzensiz göçmenlerle ilgili yaşanan acı olayların görmezden gelindiğinin altını çizerek şunları belirtti: “Yaşanan acı hadiseleri görmezden geliyoruz, özellikle 13 düzensiz göçmenin donarak hayatını kaybetmesi, dilim çok varmıyor söylemeye ama bundan sonra da görmeye devam edeceğiz. Nedeni; maalesef üzerinde çok fazla yoğunlaşmıyoruz, burada bir insan ticareti ve insan kaçakçılığından tutun da kurumların duyarsızlığına kadar bir sürü etkenden söz edebiliriz. Maalesef ilimiz üzerinden düzensiz göç devam ediyor, burada teyakkuzda olmak gerekiyor. İl Göç İdaresi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İlgili STK’lar, kurul ve kuruluşların konuyu mercek altına alması gerekiyor” diye ifade etti.

PARİN: GARİ RESMİ RAKAMLARA GÖRE; VAN’DA 10 BİN GÖÇMEN VAR

Parin, düzensiz göçmenlerle ilgili önemli adımların atılması gerektiği kaydederek, insan ticaretini ranta çevirenlerin deşifre edilmesi yönünde bir çaba ortaya konulması gerektiğini vurgulayarak şunları belirtti: “Özellikle insan ticaretinin önüne geçmek adına olayı ranta çevirmeye çalışanların deşifre edilmesi yönünde bir çabanın ortaya konulması lazım. Buradan şunu da ifade etmekte yarar var, bir yer de bir sorun varsa, aslında o sorun sadece bir kurumun, kuruluşun veya birimin müdahalesiyle ortadan kalkacak değil, bugün ilimizde gayri resmi rakamlara göre 10 binin üzerinde mülteci, sığınmacı yani uluslararası göçmen var. Bir akademisyen olarak başta Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Göç İdaresi, ilgili STK’lar, bu manada çalışma yürütmesi gerekiyor”

PARİN: ‘İL GÖÇ KOORDİNASYON MERKEZİ’ KURULMALI

Parin, “İlimizde yerleşik olan göçmenlerin arka planına sahip değiliz. İşte periyodik aralıklara gelenlerin ne kadarı buraya geliyor ne kadarı gidiyor, gelenlerin profili ne? Buna yönelik elimizde çok fazla veri yok, şunu öneriyorum; İlimizde ‘İl Göç Koordinasyon Merkezi’nin kurulması gerektiğini düşünüyorum. Sadece İl Göç İdaresi’yle değil, Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası, İlgili STK’lar ve Basının yer aldığı bir komisyon kurulması gerekiyor. Komisyonda; göçte yaşanan rantın mercek altına alınması, kısıtlamaya dönük araştırmaların ve çalışmaların masaya yatırılması gerekiyor. Aksi halde trajik sahnelere ve haberlere bundan sonraki süreçte tanıklık edeceğiz” dedi.

PARİN: ACİLEN BİR BİRİM TAHSİS EDİLMELİ

Parin, düzensiz göçmenlerle ilgili yaşanan dramların devam ettiğini anımsatarak şu ifadeleri kullandı: “İlimizde yakın tarihte minibüs kazaları, teknenin alabora olarak batması, 13 kişinin donarak ölmesi, tekne içerisinde göçmenlerin kaderine terk edilmesini bütün bu hadiseleri yan yana koyduğunuz da göç hadisesi bir kişinin yaptığı bir olay değil, birden fazla kişinin işin içerisinde yer aldığını gösteriyor ki tabi dediğim gibi bunlar bizim tahminlerimiz, bunlara daha somut bilgilere dayandırmak adına şehir merkezinde göçün odağına alan acilen bir birimin tahsis edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

GÖÇMENLER NEDEN TÜRKİYE’Yİ TERCİH EDİYOR?

Düzensiz göçmenlerin batıya yönelimi dışında Türkiye’de kaldığını da ifade eden Parin, son olarak şunları kaydetti: “Avrupa ve Avrupa ülkelerinin göçmen ve göçmenlerle ilgili belli kriterleri var, başka bir ifadeyle ‘Elini kolunu sallayan Avrupa’ya gidemiyor’ fakat Türkiye’de Suriye göçü ile birlikte biraz esnetti, insanlar Türkiye’de daha rahat yaşamaya başladı, vatandaşlık almaya başladı, bir takım sosyo-ekonomik destekler alamaya başladı. Dolasıyla göçmen şunu düşünüyor, ‘Türkiye’de hayatımı idare ettirebilirsem zaten elde var’ ama aynı zamanda diyor ki ‘Bütün bu imkanları kullanarak Avrupa’ya geçmek istiyorum’ sağlanan koşullar ve oluşturulan imkân göçmelerin uzun yolculuktan sonra 5-10 yıl mola verebileceği bir yer olarak Türkiye’yi tercih etmelerine yol açıyor” dedi.

SON SÜREÇTE DÜZENSİZ GÖÇMENLER İLGİLİ NELER YAŞANDI?

Son yıllarda kentte yasa dışı yollarla giriş yapmak isteyen çok sayıda düzensiz göçmen yakalanırken, insan tacirleri tarafından çok sayıda düzensiz göçmen ise kaderine terk edildi. Yaşanan süreç içerisinde olumsuz hava şartları, trafik kazası ve birçok farklı etkenden dolayı da çok sayıda düzensiz göçmen ise hayatını kaybetti. Özellikle de İran sınırdan kente doğru gelip Van üzerinden başka şehirlere gitmek isteyen birçok mülteci kazalarda hayatlarını yitirdi. Son dönemlerde ise sadece karayollarında değil Van Gölü üzerinde de büyük facialar yaşandı.

Editör: TE Bilisim