ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/HAKİM İNALÖZ - 2017 Yılında Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kent trafiğini rahatlatmak amacıyla başlattığı uygulamaya halk tarafından tepkiye neden oldu. İlk olarak Cumhuriyet, Kazım Karabekir gibi önemli caddelerde ve trafiğin yoğun olduğu noktalarda başlatılarak rahatlama sağlayan o uygulama son müdahale ile sıkıntılar doğurdu. Kent genelinde 2017’de başlatılan uygulama devam ederken Van Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) son toplantısında yeni uygulama alanları açıkladı. UKOME 2019 yılında zam yapılmayacağını fakat parkomat uygulamasına 3 cadde ve 1 sokak daha eklendiğini açıkladı. Vatandaş, ana caddelerde olması noktasında tepki göstermediği uygulamanın ara sokaklara inmesine ciddi tepki gösterdi. Hem kamuoyunda hem de sosyal medyada birçok kişinin adeta isyan ettiği uygulamayla kentin park sorunu bir kez daha gündeme gelmiş oldu. Parkomat uygulamasına rağmen Van cadde ve sokaklarında park yetersizliğinden dolayı bir rahatlama sağlanmadığını belirten vatandaşlar, uygulamanın hali hazırda çözüm olmadığını belirtti.

 

 

PARKOMATA 3 CADDE VE 1 SOKAK DAHA EKLENDİ

 

Van Büyükşehir Belediyesi, parkomata 2019 yılında da zam uygulamayacak. Kent merkezindeki 8 ana caddede uygulanan parkomata 3 cadde ve 1 sokak daha eklenirken, uygulamada Ekim ayından itibaren kış tarifesine geçildiğini açıkladı. Alınan kararlarla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Ülker Cem Kaplan, 2017 yılından bu yana aynı fiyat tarifesi uygulanan parkomata 2019’da da zam yapılmayacağını açıkladı.

 

 

3 BÜYÜK CADDE DE PARKOMAT UYGULAMASI

 

Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) son toplantısı yapıldı. 8 ana cadde de uygulanan parkomata ayrıca 3 cadde ve 1 sokak daha eklendiğini ifade eden Genel Sekreter Vekili Kaplan şunları söyledi: “922 araçlık alanda uyguladığımız parkomata, İki Nisan Caddesi, Milli Egemenlik Caddesi, İrfan Baştuğ Caddesi ve Uzun Sokak da dâhil edilerek bin 640 araçlık alan oluşturuldu. Ayrıca ihtiyaç durumunda İskele Caddesi’nin de uygulama alanına dahil edilmesi yönünde UKOME Kurul Kararı alındı. Karar aldığımız Milli Egemenlik Caddesi, İrfan Baştuğ Caddesi ve Uzun Sokak’ta uygulamamızı başlattık. İki Nisan Caddesi’nde ise yapılan tabela ve çizgi çalışmalarının ardından uygulama başlayacak. Bu caddemiz kafe restoran ağırlıklı olduğu için parkomat uygulaması saatleri de diğer alanlarımızdan farklı olarak 08.00 ile 24.00 saatleri arasında olacak. Diğer cadde ve sokaklarımızda ise yaz aylarında 08.30 ile 20.00 saatleri arasında uygulanan parkomat kış tarifesine geçildiği için 08.00 ile 18.00 saatleri arasında uygulanıyor. Bu saatler dışında vatandaşlarımız ücretsiz olarak araçlarını park edebiliyorlar.”

 

 

ARA SOKAKLARDA DA BAŞLADI!

 

Alınan karara rağmen kent genelinde UKOME’de adı geçmeyen birçok caddede de parkomat uygulaması başladığı öğrenildi. Vatandaşlar ara sokaklarda uygulamaya konan parkomat uygulamasından dolayı tepki gösterirken, birçok araç sahibi gün sonunda park fişi görünce uygulamayı tepkiyle karşıladı. Merkezi caddelerde uygulanan sistem ara sokaklarda büyük sıkıntı oluştururken önümüzdeki süreçte daha büyük sıkıntılar yaşanabileceği belirtildi.

 

 

YENİ AVM AÇILINCA SIKINTI BÜYÜYECEK

 

Ara sokaklarda da uygulama konan parkomat sisteminin oluşturduğu en büyük sıkıntı, Van’daki park alanı sıkıntısı olarak gündeme taşınırken önümüzdeki süreçte bu sorunun büyüyeceği birçok kesimin ortak kanaati oldu. Özellikle de yeni AVM’nin bitmesiyle birlikte araçlarını park edebilecekleri çok katlı AVM ve park olmamasından dolayı Cumhuriyet ve diğer caddelerde sıkışıklığın ikiye katlanacağı ifade edilmeye başlandı. Ara sokaklarda da parkomatla birlikte bir yoğunluk yaşanırken yaşanan yoğunluk cadde ve sokaklarda araçların kaldırımlara ve geçiş güzergahlarına park etmelerine neden oldu.

 

 

GÜNEY: PARKOMAT UYGULAMASI KALKSIN

 

Şehrivan’ın görüştüğü vatandaşlar da yeni uygulamadan dolayı tepkilerini dile getirdi. Özellikle ara sokaklardaki uygulama vatandaşları sıkıntıya sokarken bu noktada ciddi tepkiler geldi. Yapılan uygulamanın doğru olmadığını dile getiren Savaş Güney adlı vatandaş, “Bu uygulamayı hiç uygun görmüyorum. Banka’da işim vardı, 10 dakika olmadı 4 lira ücret alındı. 10 dakika içerisinde 4 lira gibi bir ücret alınması büyük bir mevla olmasa da bu uygulamayı uygun görmüyorum. Parkomat uygulamanın kısa süre içerisinde kalkmasını istiyorum.” İfade etti.

 

 

“PARKOMAT UYGULAMASINA SON VERMESİ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM”

 

Yapılan parkomat uygulaması kalması gerektiğini belirten ismini vermek istemeyen vatandaş, “Trafiği rahatlamak amacıyla yapılan bu uygulama aksine trafiği çileye çevirdiğini herkes görüyor. Bu uygulamanın tutulur bir yanı yok. Bu uygulama kalkar mı, kalkmaz mı bilemem ama uygulamanın trafiği rahatlatmakla alakalı bir durum teşkil etmediğini Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesine bakarak görebilirsiniz. Yani bu konuda Van Büyükşehir Belediyesi’nin kısa süre içerisinde trafiği rahatlatacak adımlar, alternatif yollar ve otopark sorununa çözüm bularak parkomat uygulamasına da son vermesi gerektiğine inanıyorum.” diye konuştu.

 

 

KILIÇ: PARKOMAT İŞİ FIRSATA ÇEVİRİLDİ

 

Yapılan uygulamanın trafiği rahatlatmakla rahatlatmadığını ifade eden Süleyman Kılıç adlı vatandaş ise, “Van trafiğini rahata kavuşması adına çözüm olarak getirilen uygulamanın mahalle aralarına kadar parkomat uygulamasının başlatılması aslında işin fırsata çevrildiğini göstermektedir. Bu uygulamaya kim son verecek. Van trafiğine zerre kadar faydası olmayan bu uygulama derhal sonlandırılmalıdır.” Dedi.

 

 

ASLAN: BU UYGULAMA ÇÖZÜM DEĞİL!

 

Van Büyükşehir Belediyesi’nin trafiğe rahatlamak adına yeni adımalar atması gerektiği ifade eden Salih Aslan adlı vatandaş, “Van’daki trafiği rahatlatmak istediklerini biliyoruz. Ama bu şekilde bir uygulama çözüm olmadığını gördük. Bununla kalmayıp zam yapmayacaklarını ve yeni caddelere ve sokaklarda bu uygulamayı yapacaklarını açıkladılar. Bu açıklama kesinlikle kabul edilir bir açıklama değil, bu uygulama kalkması gerektiğini düşünüyorum. Bu yanlıştan dönülmesi lazım.” İfade etti.

 

VAN’IN OTOPARK SORUNU VARKEN…

 

Parkomat uygulamasının kabul etmediklerini ifade eden ismini vermek istemeyen vatandaş, “Bu uygulama ara sokaklar için hangi gerekçeyle alındı. Trafiğe çözümse trafiğe çözüm sağlamadığını söyleyebilirim. Van’ın otopark sorunu olduğunu bile bile ona çözüm bulmak varken uygulama ile trafiğe çözüm olmadığı bilmek gerek. Bunu gerekli yerlerin kısa süre de önemli bir karar alarak gerekeni yapacaklardır umarım. Buna inancım tamdır. İnşallah gereken adımları atacaklardır.” diye ifade etti.

 

VATANDAŞ ANA CADDE UYGULAMASINI OLUMLU BULUYOR AMA…

 

Yapılan parkomat uygulamasından memnun olduklarını ifade eden Emin adlı vatandaş, “Eskiden cadde de park edecek yer bulamıyordum. En azından işim görülüyor. Parkomat olmasaydı, daha önce caddeler otopark olmuştu. Yani galericilerin araçlarını gelip sergiledikleri bir alan olmuştu. Bunlardan dolayı cadde de arabamızı bırakacak yer bulamıyorduk. O yüzden parkomat uygulaması olmasında bir sakınca görmüyorum” dedi.

 

SOSYAL MEDYADA MESAJ YAĞDI

 

Öte yandan yeni parkomat uygulama alanları sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Vatandaşlar yeni uygulama alanlarında fişleri görünce tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi. Uyugulamanın kentteki park sorununa çözüm olmadığını söyleyen bir çok vatandaş konuyla ilgili paylaşımları ile uygulamanın sona erdirilmesi çağrısı yaptı. Bazı kesimler ise parkomat yerine yeni çözümler üretilmesi noktasında tavsiyelerde bulundu. İşte o tepkilerden bazıları…

 

Mûj (@mujumujumuj): Bir sorunu çözüme kavuşturmak için öncelikle, o sorunun ne olduğunu iyice kavramak lazım. Van’daki trafik sorunu parkomat ile çözülmez. Bu soruna çözüm olacak uygulamalar bellidir. 1- Yeni Yollar Açılmalı. 2- Çok Katlı Otoparklar İnşa Edilmeli.

 

Şemsettin BOZKURT (@SemsettinBZKRT): Van’da Parkomat İşi Zulme Dönüşüyor. Daha İlk Gün; Van’ın İlk ve Tek Katlı Otoparkı İş Merkezine Dönüştürüldüğünde, Bu İşin Yanlış Olduğunu Söyledik. O Zaman Bazı Aklı Evveller Kayyum Çalışmalarını Eleştirmek Ne Haddinize Demişti. Şimdi Sıra 2 Nisan Cadesinde. Yarın? #VanParkomat

 

Scofield (@Scofileld): Burdan Van belediyesi yetkililerine sesleniyorum, Parkomat uygulaması yapmayı unuttuğu iskele caddesi ve kale yolunu da Müteahhitlere peşkeş çekin.Gercekten sadece oralar kaldı en kısa zamanda bekliyoruz.

 

Yavuz YILDIZ (@yavuz4960): Van'da Parkomat rezilliğine kim dur diyecek. Sitelerin park yerlerine girmelerine az kaldı. Çıkış yapmıyorlar diye aynı ücreti iki defa ve cezalı şekilde ödüyorsun. Yerinde sabit kalan eleman da yok ki hesap sorasın.

 

Yurdagül Aygün (@yurdagul_aygun): Bir Van'lı olarak, Ayyy! Van muhteşem, Van'da güzel şeyler yapılıyor diyemiyorum. Van halkı olarak parkomat sistemine karşıyız. Parkomat, trafikte sorun çözmez; rant sağlar. Parkomat sisteminde para var, mesuliyet yoktur.

 

Müslüm ERBAY (@MslmERBAY): Parkomat, trafikte sorun çözmez; rant sağlar!

Parkomat sisteminde,para almak var; mesuliyet yok! Belediye trafik sorununu çözmek istiyorsa otopark yapsın.

 

Fırat BOZKURT (@firattbozkurttt): Yahu ana yol falan neyse de ara, tali sokaklar neden parkomat oldu?

 

 

2017 YILINDA İHALESİ YAPILDI

 

Van Büyükşehir Belediyesi, ücretli otopark ihalesini yıllık 630 bin TL’ye gerçekleştirdi. Şehir içerisindeki yol kenarlarında ücretli otopark sistemini yeniden devreye alan Büyükşehir Belediyesi, 922 araçlık parkomat ihalesini yaptı. Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın’ın komisyon başkanlığını üstlendiği ihale, meclis salonunda gerçekleşti. Büyükşehir bünyesinde faaliyet gösteren Belvan Limitet Şirketinin düzenlediği ihaleye 4 firma teklif sundu. Açık artırma usulü ile yapılan ihaleyi 630 bin TL’lik teklif ile Özpark İnşaat Sanayi Ticaret Limitet Şirketi kazandı. Firma sözleşmenin imzalanması ve yer tesliminin yapılmasından sonra en geç 31 Temmuz’da 80 personelle iş başı yaparak Van’da uygulamaya sokuldu.

Editör: TE Bilisim