Bayram öncesi “sahte para” operasyonu 

 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, Kurban Bayramı öncesi büyük yoğunluğun yaşandığı hayvan pazarında, sahte parayla kurbanlık alışverişi yapıldığı bilgisine ulaştı. Bu bilgiler doğrultusunda harekete geçen ekipler, Van-Özalp karayolundaki hayvan pazarında kurbanlık hayvan satıcısı, dönerci ve çaycı kılığına girdi. Pazarda yapılan alışveriş ise güvenlik kameralarınca saniye saniye kaydedildi. KOM Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaklaşık iki gün süren titiz çalışması sonucu, sahte parayla kurbanlık hayvan alışverişi yapmak isteyen C.A. isimli şahıs yakalanmış ve yapılan üst aramasında 90 adet 100 TL’lik banknotlar halinde toplam 9 bin TL’lik sahte banknot ele geçirilmiştir. Bu olaydan önce değişik tarihlerde 3 şahsın üzerinde yüklü miktarda sahte banknot ele geçirildi. Operasyonlar kapsamında Kurban Bayramı öncesinde piyasaya sürülmek üzere hazırlanmış toplam bin 159 adet 30 bin 990 TL sahte banknot, 1 adet 100 sahte ABD doları ele geçirildi.

 

Polisten sahte para uyarısı

 

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi tarafından Kurban Pazarında sahte para konusunda uyarıcı broşürler dağıtıldı ve kurbanlık satıcıları bilgilendirildi.

Önceki gün hayvan pazarında yaşanan sahte para operasyonu sonrası Van Emniyet müdürlüğü 

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi ekipleri kurbanlık hayvan satan satıcıları uyardı. Bayrama sayılı günler kala büyük yoğunluğun yaşandığı hayvan pazarında, sahte para konusunda bilgilenmede bulunan polis ekipleri broşür dağıtarak, sahte paranın nasıl anlaşılacağına yönelik bilgileri de satıcılara bire bir anlattı.

 

“SAHTE PARAYA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Hayvan satıcılarına sahte para ile ilgili bilgiler veren ve ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubesi Müdür Yardımcısı Habib Şen, Van Emniyeti olarak Kurban bayramı öncesi bazı suç örgütlerinin sahtecilik suçuyla ilgilenen şebekelerin vatandaşlarımızı mağdur etme girişimlerini engellemek için çalışma yürüttüklerini belirtti.

Özelikle Bayramda yüklü miktarda üretilen ve piyasaya sürülerek vatandaşı mağdur edileceği yönünde alınan ihbarlar üzerine hayvan pazarında vatandaş ve satıcıları bilgilendirdiklerini ifade eden Şen, “Önceki gün yapılan operasyonda yaklaşık 40 bin TL sahte para ele geçirildi ve bu sahte paralar hayvan pazarında kullanılmak isterken alındı. Burada esnafımızın vatandaşımızın mağdur olmaması için burada görev almış bulunmaktayız. Burada sahte parayla gerçek para arasındaki farklılıkların nasıl anlaşıldığını hazırlamış olduğumuz broşürler ve birebir anlatarak uyarılarda bulunuyoruz. Vatandaş yıllarını vererek yetiştirdiği ve bundan geçimini sağlamak için buraya satmak için getirdiği hayvandan kazanacağı parayla çocuklarına götürmek istediği rızkı bazı suç örgütlerinin çalmasına izin vermeyeceğiz.” dedi.

Pazarda sahte para sürülmesi ihtimaline karşı yapılan bilgilendirmenin dışında Van-Özalp karayolundaki hayvan pazarında kurbanlık hayvan satıcısı, dönerci ve çaycı kılığına girerek sahte para sürenlere karşı çalışma başlattı.

 

Bu olaylara karıştığı tespit edilen C.A, M.Ö, N.D, E.A, S.K, F. H, isimli şahıslar, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edileceği bildirildi. 


Orhan AŞAN

 

 

 

Editör: TE Bilisim