Van’ın Gevaş ilçesinde Ramazan ayı öncesinde özellikle gıdada alışverişin artacağı beklenirken, esnaf yine hüsran yaşadı.

 
Bu yıl sezonun düşük geçmesi nedeniyle kan ağlayan ilçe esnafı, beklediği bereketi Ramazan ayında da bulamadı. Durgunluğu büyük marketlere bağlayan esnaf, ayın 15’inden sonra umutlu olduklarını söylediler. Tayyar Sarıkamış isimli esnaf, “Ramazandan çok umutluyduk. Ama umduğumuzu bulmadık. Bunun en büyük sebebinin burada ulusal marketlerin olmasıdır. Vatandaşlar bir kısmı da Van’dan alışveriş yapıyor. Büyük marketler günlük 12-13 bin TL ciro yaparken, burada günlerce siftah bile etmeden dükkanlarını kapatan esnaf var. Vatandaşların şunu bilmesi gerekir, fiyatlarımız uygun ve ürünlerimiz kalitelidir. Bunun böyle bilinmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.


Bünyamin Bayazit adlı esnaf da, ayın 15’ini beklediklerini belirterek, “Ramazan’ın ilk birkaç günü canlı geçti. Ama vatandaşlar sonra bu aldıklarını tüketmeye başladılar. Sanırım vatandaşlar ayın 15’ini bekliyor. Hem Ramazan ayı hem de bayram alışverişini o zaman yapacak. Şu anda işlerimiz durgun” ifadelerini kullandı.


Halit Bayazit isimli esnaf ise, geçen yıllarda satışların daha yüksek olduğunu belirtti. Bayazit, “Geçen yıl Ramazan ayında daha bol satış yapıyorduk. Cizre ve çevresinde tatil için buraya gelen aileler buradan alışveriş yaparlardı. Bu yıl onlar gelmedi. Onların da etkisi var. Genel olarak işler bu yıl umduğumuz ve beklediğimiz gibi çıkmadı” şeklinde konuştu.
Manav işleten Soydan Tardu isimli esnaf ise, “Ramazanda sebze ve meyveye yüzde 5 oranında artış var. Çok büyük bir artış değil. Şu anda patlıcan 2,5, kabak 1,5, biber 1,5, patates 2, soğan 2, salatalık 1 ve domates 2 TL’dir. Meyvelerde ise karpuz 1,5, kavun ise 3 TL’dir. Fiyatlar Ramazan ayı ile bağlantılı değil. Fiyatlar mevsime göre zaman zaman değişebiliyor” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim