Aylardır Türkiye’nin konuştuğu Referandum sona erdi. Türkiye yeni sistemi için ‘Evet’ dedi. Hem yerel hem genel seçimler için de nikah kıyıldı. Türkiye 2019’da hem genel hem yerel seçimler için sandığa gidecek. Bu seçimler için de Türkiye’nin de Van’ın da önünde 2 yıl gibi uzun bir zaman var. Çatışmalı süreç, görevden almalar, kayyum atamaları, referandum derken hizmet noktasında çok şey dillendiremeyen ve hizmet alamayan vatandaşlar şimdi Arap saçına dönen bir çok sorununa çözüm, kente büyük yatırımlar bekliyor. Belediyelerin tamamının başkan vekillikleri ile yönetildiği, meclis ve diğer bürokratik engellerin olmadığı bir süreçte halk 2 yıl içinde Van’ın önemli sorunlarının çözülmesine bekliyor. Çevre Yolu, Otogar, Trafik Çilesi, İmar, Ruhsat gibi bir çok sorunun çözümü için vatandaş artık yerel yönetimlerin topa girmesini bekliyor. Referandumun sonra ermesiyle birlikte büyük bir rahatlamanın başladığı süreçte Şehrivan çözüm bekleyen sorunları derledi.

 

Türkiye için büyük bir öneme sahip olan yeni anayasa değişikli, hafta sonu yapılan seçim ile halk tarafından onayladı... Yaklaşık 2 ay boyunca tüm gündemin olduğu referandumun bitmesi ile birlikte gözler Van’da yapılacak yatırım ve çalışmalara çevrildi... Van’ın özellikle depremden sonra yaşadığı birçok kangrenleşmiş sorununa çözüm beklenirken atılacak olan adımlar ise merak konusu oldu. Bu haberimizde belediyelerin Van’da yapması gereken çalışmaları, yapılması planlanan yatırımların son aşamasını ve buna benzer Van’ı yakında ilgilendiren konuları ele aldık...

 

 

İLK İŞ BELEDİYELERİN

2014 yılında yapılan yerel seçimler ile birlikte Van büyükşehir statüsü kazandı. Her ortamda ve hemen hemen her konuşmada Van’ın sadece ‘söz’de büyükşehir olduğu konuşuldu. 2014’te yeniden görev alan Bekir Kaya, 2016 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Ardından belediye başkan vekili olarak atanan Van Valisi İbrahim Taşyapan işbaşı yaptı. Kış dönemine denk geldiği için çalışmaların çok da görülmediği baharla birlikte Büyükşehir eliyle hayata geçirilecek projelere çevrildi. Özellikle Edremit belediyesinin gözle görülür hamleler yaptığı süreçte, Büyükşehir’den daha büyük işler bekleniyor. Yaklaşık 2 aydır da referanduma yoğunlaşan belediyenin, çalışma sezonunun da başlamasıyla birlikte işe tam anlamıyla ağırlığını koyması gerektiği bir çok vatandaşın ortak kanaati.

 

 

BELEDİYE BİNASI TAKDİR TOPLUYOR

Taşyapan’dan önce Büyükşehir Belediyesi tarafından Van’a kazandırılan en önemli çalışma ise yeni belediye hizmet binası oldu. DBP belediyesi bir çok anlamda eleştiri alsa da yapılan hizmet binası başta yeni genel sekreter olmak üzere herkes tarafından takdir topladı. Van Büyükşehir Genel Sekreteri Mustafa Yalçın geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda yeni belediye binasının çok güzel olduğunu söyledi. Yalçın, “Bizi ziyarete gelen herkes belediye binasının çok güzel olduğunu söylüyor. Hakikatten çok güzel bir bina yapmışlar. Ben emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.” Dedi. Şimdi gözler bu modernlikte büyükşehire yakışır daha yeni yapılarda. Söz konusu yeni yapılan bina olunca gözler eski belediye binasına da çevriliyor. Önceki genel sekreter Mehmet Yaşar’ın heyecan verici projelerine rağmen yeni genel sekreterle birlikte bu anlamdaki projeler ile ilgili konuşulanlar son buldu. Mustafa Yalçın’ın eski belediye binası, City Van gibi projelerde aklında ne olduğu merak konusu.

 

 

SEZONLUK ÇALIŞMALAR DEĞİL...

Belediyelerin çalışma sezonu da açıldı. Geçtiğimiz yıllarda Van’ın yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesi yapılan asfalt çalışmaları oldu. Baharda dökülen asfalt sonraki yıl ya kırılıyor ya da çöküyor. Van’da geçen yıl yapılan asfalt çalışmalar yine dağıldı. Belediyenin bu anlamda öncelik ve titizlik göstermesi gereken ilk çalışma asfalt çalışması olmalı. Bu konuda en büyük sorunu ise Tuşba Belediyesi yaşıyor. Geçen yıl Tuşba Belediyesinin dökmüş olduğu tüm asfaltlar bu yıl hemen hemen hepsi bozuldu. Özellikle Akköprü, İstasyon ve Seyrantepe gibi mahallelerde yaşanan sorunlar vatandaşı çileden çıkarmış durumda. Bu çalışmaların referandumda oylara yansıdığı görülüyor.

 

 

RUHSAT SORUNU HAT SAFHADA

Belediyeler ile ilgili yaşanan bir diğer önemli sorun ise ruhsatlar ve alınan harç paraları. Yine geçtiğimiz günlerde referandum kapsamında yapılan bir toplantıda emlakçılar bu konuda büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Yine en büyük sorunun Tuşba’da yaşandığı dikkatlerden kaçmadı. Emlakçılar ayrıca Türkiye’de sadece Konya’da alınan bir harç parasının Tuşba Belediyesi’nin de aldığını dile getirdi. Verilemeyen ruhsatlar ise bu sorunun cabası. Hem vatandaş hem de bu sektörün insanlar belediyelerin bu konuda daha esnek olmasından yana.

 

 

İMARDA BAŞKA GERÇEKTE BAMBAŞKA

Van’ın önemli bir sorunu ise yaşanan depremlerden sonra ortaya çıktı. O da imar planı. Defalarca yapılmasına rağmen bir türlü oturmayan imar sorunu da Van’ın önemli sorunlarının başında geliyor. Örneğin gazete olarak daha önce gündeme getirdiğimiz Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan ve yeni yapılan bazı yapıların bir kısmının imarda yol olmasına rağmen gerçekten binanın olması. Bu ve buna benzer birçok imza sorunu çok konuşulmasa da önemli bir sorun. Belediyenin bu konuda artık imarda bir neticeye varması gerekiyor. Park olan yerlerde binaların, yol olan yerlerde parkların olması Van’ın görünüşünde de çirkin bir görüntüyü ortaya çıkarıyor.

 

 

VAN’IN EN ÖNEMLİ SORUNU: ÇEVREYOLU

Yılan hikâyesine dönen Van’ın gelişimi ve trafiği için büyük bir öneme sahip olan Van Çevre Yolun’un ise bir an önce bitirilmesi lazım. Daha önce belediyede tıkanma olduğu için bakanlığa devir edilen çevreyolu için çalışmalar bir an önce başlaması kentte hemen hemen herkesin ilk önceliği. Van için bir gurur meselesi olan çevreyolu için hem bakanlık hem de belediye artık tek hükümetin elinde. Bakanlığın çalışmalara başladığı geçtiğimiz aylarda Beşir Atalay tarafından dile getirildi. Hatta büyük Van mitinginde Atalay hem alanda hem de özelde konuyu Başbakan Binali Yıldırım ile de paylaştı. Şimdi gözler hükümetin jet hızla harekete geçmesinde

 

 

AH OTOGAR AH!

Van’ın bir diğer önemli sorunu ise depremde hasar gören ve ardından büyükşehre yakışır bir otobüs terminalinin yapılmaması oldu. Deprem sonra otogara kurulan konteynerde hizmet verdi ardından, otogarda yenilenme çalışması yapıldı. Van için hazırlanan uluslararası terminalden ise bir türlü ses çıkmadı. Kayyum öncesi belediye tarafından Erciş’te uluslararası bir otogar yapılmasına rağmen Van’da henüz bu anlamda bir adım atılmış değil. Kısa süre önce Edremit yolu üzerinde yapılması planlanmış ancak Güç Birliği toplantısında bu karşı çıkılmıştı. Her ne olursa olsun Van’ın acilen uluslararası bir otobüs terminaline ihtiyacı var ve bu çalışmanın bu yıl başlaması gerektiği aşikar. Belediyenin de şu sıralar yoğun bir şekilde otogar üzerinde çalıştığı görülüyor. Bu konu da Çevre Yolu gibi aciliyet arz ediyor.

 

 

MAKYAJSIZ KALDIRIMLAR İLGİ ÇEKMİYOR

Van’ın otoparka dönmüş caddeleri kadar kaldırımları da Büyükşehir’e yakışmayan cinsten. Yolları otoparka çevrilen, kaldırımların yarısı esnafların açık hava sergisine dönen ve sandalye, masalarla işgal edilen kentin caddelerinde kullanışsız kaldırımlar da memnuniyetsizlik yaratıyor. Yağan yağmur sonrası kırılan kaldırım taşlarının altına biriken suların yürürken ayaklara sıçraması vatandaşı rahatsız eder seviyeye çıktı. Bu sorun içinde yapılacak olan ufak tefek çalışmalar ile bu soruna çözüm bulunmalı. Kırık kaldırımların yanı sıra kaldırımların boyanmaması da kötü bir görüntü ortaya çıkıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın Van’a gelişinde bu açık bir şekilde göründü. Başbakan’ın miting alanına kadar kullandığı güzergahtaki kaldırımlar ve yollar boyanınca aradaki fark ortaya çıktı. Fakat bu çalışma da sezonluk değil kalıca güzellik aranıyor. Tıpkı Van’ın Shopping Fest dönemlerinde aydınlatılması gibi. Van’ın cadde ve sokaklarında büyükşehre yakışır renklilik ve modernlik herkesin ortak talebi.

 

 

ARTIK RAHAT BİR NEFES ALALIM

‘Van nefes almıyor’ gibi bir çok Şehrivan manşetine konu olan yeşil alanlar Van’ın en az sahip olduğu gerekliliklerden. Sık sık vatandaşlar tarafından da dille getirilen park yetersizliği, Van’da bir aralarda kamuoyunu epeyce meşgul etti. Bu anlamda da belediyenin yapacağı hamleler ile hem yeşil alanlar artırılmalı hem de güzel parklar inşa edilmeli. Bunun dışında yeri her ne olursa olsun gerek askeriye, gerek TOKİ alanlarının muhakkak park yapılması, park yapılan yerlerde öyle kalması gerekiyor. Van’ın kalbi olan Toprakkale içinde yapılması planlanan çalışma hızlandırılmalı ve bu alanda hem yeşilliği hem de parkı ile Van’a sağlık getirmelidir.

 

 

BU TARAFTAR ARTIK STADYUM İSTİYOR

Depremden sonra hasar gören Van Atatürk Şehir Stadyumunun yerine yapılması planlanan yeni stadyum için henüz temeller atılmadı. Bunun önündeki en büyük engel ise belediyenin araziyi tahsis etmemesi olarak daha önce konuşuldu. İmar ve arsa tahsisi konusunda yaşan sorun önceki belediye döneminde yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalmasında sonra bir adım atılmadı. Üzerinde bir çalışma var fakat halen eski yeri mi yeni yeri mi tartışması sürüyor. Van halkı bir taraftan yeni stat isterken bir taraftan da mevcut takımını üst liglerde görmek istiyor. Bir dönemler Süper Lig’de dört büyüklere kök söktüren Vanspor’un kentin içinde bulunduğu ruh halinde de değişiklikler yaratacağı aşikar.

 

 

VAN’A KARTLI SİSTEM NE ZAMAN GELECEK?

Van’ın 2015 yılındaki en büyük atılımı Mor Kanatlı Turnalar. 2015 yılında ilk kez Van’a getirilen çok sayıda belediye otobüsü diğer değişle Mor Kanatlı Turnalar ulaşımda çığır açtı. Otobüsler çığı atçı aşmasına ancak 2 yıl geçmesine rağmen büyükşehre yakışır bir kartlı sistem henüz başlamadı. DBP belediyesi döneminde akıllı duraklar, akıllı biletler sözleri verildi fakat bunca süreye rağmen adımlar atılmadı. Yaklaşık 2 yıl boyunca ihalesi yüksek olduğu için kartlı sistemin gelmediği dile getirilirken, belediye bu sisteme henüz bir çözüm bulmuş değil. Bu anlamda belediyenin öncelikli çalışmalarından bir tanesi de bu sistemi ivedilikle başlatması gerekiyor. Zira bir taraftan otobüs kullanırken bir taraftan bilet satan otobüs şoförlerinin durumu kabul edilecek gibi değil. Daha çok otobüs daha düzenli toplu taşıma şart.

 

 

YETER ARTIK! KURTULALIM ŞU ÇÖPTEN

Van’ın en büyük sorunlardan bir tanesi nedir diye sorduğunuz aklınıza gelen ilk cevap çöplük. Ancak bu çöplük şehirde yaşan çöpten, kirlilikten çok Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan dev çöp yığını. Yıllardır çözdük, çözüyoruz denilen bu sorun gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin ilk işi İpekyolu ve Tuşba Belediyesi ile bu soruna çözüm bulması gerekiyor. Bu anlamda Van Valisi ve Belediye Başkanı İbrahim Taşyapan’ı 10 dakikalığa bu çöplüğün bulunduğu yerde beklemesini ve yaşanan bu vahşeti görmesini isteriz. Bunu sadece biz görmüyor ve sorunu yaşamıyoruz. İranlı turistlerde her Van’a gelişlerinde bu kokuyu duyuyor, vahşeti gözleriyle görüyor. Peki, bunun için ne yapılmalı? Elazığ Belediyesi’nin hayata geçirdiği ‘Çöp gazından elektrik üretimi projesine’ bakılmalı. Bu en güzel somut örnektir. Van’ın çöp sorunu sadece buda değil. Merkezde yaşanan kirlikte bir önce dikkate alınmalı. Bunu sadece Van halkı söylemiyor. Van’a Nevruz Tatilinde akın eden İranlılar da söylüyor...

 

VANLILAR ÇIKTI ‘MEYDAN’A!

İmar, yeşil alan, park, otopark... Tüm bunlar konuşulurken Van’ın bunlarla beraber bir büyük eksikliği daha akıllara geliyor: Kent Meydanı. Van’ın bir kent meydanı yok. Kent meydanı da herkeste olan ama Van’da olmayan alanlardan. Halen önemli gün ve haftalarda Van’da ya Beşyol ya da diğer cadde ve sokaklar kapatılıyor. Ortalık arap saçına dönüyor. Kentte trafik felç oluyor. Aslında Van’ın kent meydanı var ama yok. Neden mi yok? Çünkü Kent Meydanının olduğu yerde Van Valiliği var. İmarda valilik yeri meydan görünmesine rağmen Valiliğin orada olmasından dolayı meydan yapılamıyor. Ya Valiliğin başka yere taşınıp yerini meydana ayırması gerekiyor ya da yeni bir meydanın farklı bir yerde olması gerekiyor. Ama en uygun yer de Valiliğin olduğu yer.

 

ŞEHİRLERİ ŞEHİR YAPAN TANITIMLARDIR

Van’ı Van yapan gölü, kedisi, balığı, peyniri, kalesi, doğası, turizm ve daha nice varlığıdır. Ancak şehirleri şehir yapan ise tanıtımlardır. Van’ın ne yazık ki bu konuda da büyük eksiklikleri var. Tanıtım anlamında katılım yapılan fuar ve etkinlikler elbette ki önemlidir. Ancak hem şehir içinde, hem ülke içinde hem de dünya ülkelerinde bu tanıtımlar yapılmalı. Nasıl mı? Gerek hazırlanacak olan broşür ve tanıtıcı ilanlarla, gerek yapılacak seyahatler ve toplantılarla gerekse de insanları buraya getirilmekle bu yapılabilir. Burada da yine en büyük iş belediyelere düşüyor. Tanıtım konusunda eksiklikler var ve bunun en büyük ilacı da belediyelerde.

 

YÜZÜMÜZÜ GÖLE ÇEVİRELİM VE KORUYALIM

Van’ın en önemli veli nimeti, en güzel varlığı Van Gölü. (Van Denizi) Yıllarca kirlilik ile gündemde olan Van Gölü için Edremit Belediyesi’nin yaptığı proje kapsamında artık turizmde daha çok anılmaya başlanıyor. Ancak bu yeterli değil. Edremit dışında Gevaş, İpekyolu, Tuşba ve Erciş’te bu anlamda yapacakları çalışma ile artık Van Gölüne yüzünü dönmeli ve gerekli koruma çalışmalarını da yaması gerekiyor. Van için büyük bir velinimet olan denizin yıllar sonra yok olmaması için bu belediyelerin bir şeyler yapması şart. Hele ki sahilinin Mavi Bayrak alması da varken. Ayanis’te sahile verilen mavi bayrak henüz layığına ulaşmadı. Artık yapılacak sahil ve plajlar ile Van Gölü bir Antalya’dan farklı olmaması gerekiyor. Hadi hep birlikte el atın şu göle...

 

 

OTOPARK DÜĞÜMÜ İÇİN BÜYÜK İSKENDER Mİ GELMELİ?

Haberimizin en başında da dedik ya Van’ın bazı sorunları ne yazık ki kangrenleşmiş. İşte bunlardan bir tanesi yapılan düzensiz araç parklar. Geçtiğimiz günlerde bu sorunu Van Valisi İbrahim Taşyapan’da dile getirdi ve şunu söyledi: “Çok geniş ve güzel caddelerimiz var ancak araç parklarından bunları göremiyoruz.” Bu yorum her şeyi açık bir şekilde ortaya koyarken, belediyelerin, emniyet ile birlikte el birliğiyle çalışıp bu sorunu çözüme kavuşturması gerekiyor. İlk olarak da Cumhuriyet, Maraş, İskele, Sıhke gibi caddeler bu çalışma bir an evvel başlamalı. Büyükşehirin kısa vadede parkomat müjdesi verdiği, yollar için kafa yorduğu biliniyor. Fakat henüz hiç bir adım yok... Van’ın trafiği günün tüm saatlerinde felç durumunda.

 

ORTAK AKIL İÇİN ORTAK ÇALIŞMA ŞART

DBP Belediyeleri döneminde iktidar partisi belediye ve kurumların en fazla dile getirdiği sorun ortak çalışma konusuydu. Bir türlü ortak konularda bir ortak akla varamayan belediyeler bu anlamda kent için büyük önem arz eden sorunlarda da ya hep geri kaldı ya da işin içinde çıkamaz hale geldi. Artık DBP’li belediye başkanları da kalmadı. Bundan sonra acaba nasıl bir yol izlenecek. Ortak çalışmalar ve toplantılarda ortak akılda bir araya gelinebilecek mi? Örnek mi? Güçbirliği Platformu. Tüm kurumların katıldığı bu platforma bakalım belediyeler nasıl eşlik edecek ve katkı sunacak. Haydi artık ortak akıl ve kent menfaatleri için bir araya...

 

HAFİF RAYLI SİSTEM Mİ? NEDEN OLMASIN

Şu an için bir hayal olarak görülse de en fazla 5-10 yıl içinde Van için şart bir proje. Hafif raylı sistem. Van’ın trafiği için şimdi her ne kadar Çevreyolu önemli olsa da hafif raylı sistem içinde u çalışmanın altyapı temelleri konusunda tartışmalar ve düşünceler paylaşılmalı. Belki uzun vadeli bir çalışma olur. Ancak konuşulması bile heyecan yaratan bu proje daha fazla alan daraltılmadan projesi çizilmeli ve üzerine konuşulmalı. Nasıl olmalı denilirse de Cumhuriyet Caddesi bir tramvay yapılabilir. Bu yeterli mi? Hayır. Edremit merkez ve merkez üniversite arasında da böyle bir çalışma yapılabilir. Unutmayın en gelişmiş toplumlar toplu taşıma araçlarının en çok kullanıldığı toplumlardır. Araç sayımız artmadan otobüsler, metro, tramvay ve buna benzer toplu taşıma araçları yapılmalı ya da artırılmalıdır.


HABER YORUM: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim