Bilim ne kadar ilerleme kaydetmiş olursa olsun, dünyada bilim dahi çözemediği olaylar ve yerler var. İşte o yerlerden birisi de saatte yüzlerce yıldırımın düştüğü Maracaibo Gölü.Bu bölgede, atmosfer koşulları tam da öyledir, öyle ki atmosferdeki yüksek fırtına bulutları, her yıl geceleri yoğun şimşek fırtınaları üretir. Bu fırtınalar 10 saate kadar sürebilir ve saatte 280 yıldırım düşmesine neden olabilir.

Bu tür yıldırım çarpmalarına izin veren atmosferik koşullar dünyanın başka yerlerinde meydana gelebilir ve gerçekleşebilirken, Catatumbo Nehri havzası o kadar muhteşem şimşek fırtınaları üretir ki, bu bölge bir alanda en çok yıldırım düşmesi rekorunu elinde tutar.Araştırmacılar, nehir havzasındaki bataklık üzerinde oluşan metan gibi doğal gazların, yıldırım çarpmalarının sıklığını etkileyip etkilemediğini son birkaç on yılda tartıştılar.

Bazı araştırmacılar, yıldırım miktarının ana kayadaki uranyumdan kaynaklanabileceğini iddia ediyor. Bazıları gazların diğer atmosferik koşulların etkilerini artırdığına inanırken, diğerleri gazların yıldırımın rengini yalnızca sarı veya turuncu bir renk alacak şekilde bozduğunu iddia ediyor.Yine de diğerleri, güneşin doğuşu ve batışı sırasında gökyüzünün renklenmesiyle aynı şekilde, renk bozulmasının mesafeden ve ışığın parçacıklar arasında kırılmasından kaynaklandığına inanıyor.

Ayrıca Catatumbo'da şimşeklerinin gök gürültüsü oluşturmadığı, aslında tüm şimşeklerin gök gürültüsü ürettiğine dair bir efsane vardır; eğer bir gözlemci gök gürültüsünü duymuyorsa, bunun nedeni kişinin çok uzakta olmasıdır. Kaynak: gohighbrow

Editör: TE Bilisim